跳至

首頁

尾頁

大宅

亞b已經6個月喇,可以煲d咩粥比佢食呢?!你地有冇煲粥比bb食呀??點煲呢??(加d咩料煲)因為我係新手媽咪,唔係好識,有經驗既媽咪可否分享下呀...:loveliness: :loveliness: :loveliness: 唔該!!

男爵府

睛靈勳章

原文章由 birdbird522 於 08-1-26 01:41 發表
亞b已經6個月喇,可以煲d咩粥比佢食呢?!你地有冇煲粥比bb食呀??點煲呢??(加d咩料煲)因為我係新手媽咪,唔係好識,有經驗既媽咪可否分享下呀...:loveliness: :loveliness: :loveliness: 唔該!! ...

其實你可以每次試一種食物,比bb食睇吓佢有無敏感,如果無就得啦!!
我今日煲粟米瘦肉蛋黃粥,好好味!!

大宅

首先從白粥開始, 等腸胃適應咗, 同埋冇敏感不適之後, 先再加其他菜或肉, 記得每次只試一種新食材, 同埋食起碼4日先轉另一樣新嘢.
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

大宅

今日煲左蕃茄,節瓜,瘦肉粥,bb好鍾意食...之前試過白粥,佢唔係好食,只係食左幾啖...
十月變形記:
每次只可以試一種新食材呀?!我今日仲用左兩種喎 ...
euniceyung:
粟米瘦肉蛋黃粥,好似好好味喎,下次試下先!!

大宅

我亞媽煲魚菜粥,我亞女好鍾意食呀!!:)
魚同菜都係溶!!:loveliness:

大宅

每次只試一種新食材係因為如果bb食完後敏感都知道係邊樣食物有問題, 當然佢食過幾種冇問題嘅食物後再mix就實會ok, 我隻豬bb就鍾意食南瓜魚蓉米糊.
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

別墅

我會浸d米一晚,第朝煲滾d米,加入一片片既肉(依家用5$廋肉),肉熟左就取出3片既肉,同一"學"粥水,連埋蔬菜,放入攪拌器打爛,之後倒回煲內煲至杰身.

首頁

尾頁

跳至