意見反饋
義工
[2008年] 生左 BB後 , 回外家坐月

男爵府

國民生產總值:5619

各位媽媽,

有無聽過生左BB後返阿媽屋企坐月之禮儀 , 我地D 中國好迷信 , 我地屬於外嫁女,其實唔應該返阿媽度坐月 , 但因我無人照顧, 所以返阿媽屋企, 起碼想飲杯水都有人比我。

係咪第一步返到媽媽屋企就要用紅紙遮住地主公公,仲要同地主公公講 : 我同 BB 返黎坐月,另外, 又要封利是給我媽媽及爸爸 , 想問呢個做法有無錯? 如有, 請指教我 ! Thanks !

王國熱話
inmotion 3.8%p.a. 存款是否有上限?
保險公司違約條款
人民幣提取要手續費
最近銀行轉按offer

珍珠宮

國民生產總值:34110

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係喺外家坐月~
之前媽咪問左拜神婆嗰d,佢地話唔怕,好似話咩唔好對住祖先就得
封利是就好似要,我都唔係太記得佢講咩....

別墅

國民生產總值:697

返外家坐月係唔好架咩??我都係諗住生完返媽咪到,唔知有呢D野喎,阿媽只係叫我唔好坐細佬張床,如果屋企無土地公公咁係咪只係俾利士阿爸阿媽就得呢

珊瑚宮

國民生產總值:102389

2018勳章 開心吸收勳章

原文章由 goby 於 08-1-27 00:11 發表
返外家坐月係唔好架咩??我都係諗住生完返媽咪到,唔知有呢D野喎,阿媽只係叫我唔好坐細佬張床,如果屋企無土地公公咁係咪只係俾利士阿爸阿媽就得呢 ...

以前既中國思想...守舊得可怕. 嫁左出去既女就唔當係自己人, 有咩事返外家都話唔好; 女仔有d咩事, 一定係俾人話果個, 好慘....

我都係響外家坐月, 我地冇理呢d野呀... 禮儀呢 d 野家家都唔同, 大可以問番自己家人, 跟番佢地個指示咁做丫.

[ 本文章最後由 bosch 於 08-1-27 17:22 編輯 ]

別墅

國民生產總值:508

我超勁唔喜歡<外家>這個詞。好似無曬感情咁,我係叫<老家>的。

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.