自由講場

跳至
DEL  

首頁

尾頁

大宅

回覆:比社工話騙 綜緩 受盡歧視,

食得咸魚抵得渴,無付出但個個月有錢收,受下氣都要啦,大把人辛辛苦苦返工都係要朋老闆氣啦,點解攞綜緩可以咁理直氣壯唔話得?

珍珠宮

bastet 發表於 14-9-12 02:16
食得咸魚抵得渴
認同..仲呻就唔好討好了.

珍珠宮

YYLOVE 發表於 14-9-12 02:21
回覆 windherald 的帖子

距要一個CUT 綜緩
半工讀得既,都應CUT啦.

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

唔明1,2,5要有咩條件先可批綜援

但你地一家都要爭氣!

請勿打招呼~

珍珠宮

Enoshma 發表於 14-9-12 08:03
你大可理直氣壯問下佢新移民一來香港攞老綜你地又唔理,做社工做到好似官咁我都係第一次聽聞。

...
人地講得可能都有原因的.

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

momo06 發表於 14-9-12 10:05
把關,系好有必要,但系唔系就耍走人好唔可取。有D人好有需要先行入去,但俾人耍走,無路行,唯有尋死/殺親 ...
假設呢個情況係發生係B6身上呢??
你知啦....B6上唔機都要LUR地....

佢就咁行入黎..點知佢需唔需要??所以咪要做審查....
如果唔審查...咁真係有身份証都入得去LUR地拎啦~

~眼啤啤, 吹咩咩~

水晶宮

畀面勳章

引用:比社工話騙+綜緩羅了幾年綜緩,今日媽媽去見

原帖由 YYLOVE 於 14-09-12 發表
比社工話騙 綜緩

羅了幾年綜緩,今日媽媽去見社工,換了社工,這個社工,話媽媽騙綜緩,不去工作.
同情你!但想問樓主是本地人嗎?見你寫字用語似係普通話,因為你「部分」寫成「不份」,廣東話無可能咁錯,唔同音!建議你們自力更生,別人就不會看不起你們一家了!小學果位成員可以早上自己在家食早餐,中午學校食,老人院果位已經有人照顧日常生活,你媽媽可以搵份兼職工作,洗碗工有四十至五十一小時,每天工作六小時,已經有240元收入,每月工作二十天,就有4800,係單人綜緩的差不多兩倍,每天只需要煮晚餐,家務大家分擔,跟本好快可脫離綜援行列,想挺直腰板做人,一d都唔難!我身邊有好多人都坐言起行,成功了!有好多香港人會樂於幫助你,我哋只歧視諸多借口的大食懶!

kikako_hk    發表於 14-9-12 11:20

侯爵府

唔清唔楚,發回重寫

伯爵府

畀面勳章

回覆 YYLOVE 的帖子

有審查機制,唔係靠佢把廁所口講就得.

珍珠宮

vincymama 發表於 14-9-12 08:43
就算唔攞綜援窮人也會受人歧視。
記得我小學時屋企也曾山窮水盡要攞綜援,但只攞了半年就無再攞,因為媽媽 ...

我識人係家庭支柱眼疾呀, D仔女都讀緊書, 佢都係拎左好短期乍..大仔初中一出身就CUT, 二女大學出埋身已CUT哂, 佢言語間 仲要內疚十幾年, 而家仔女都婚嫁哂先有安樂日子過.

珍珠宮

我傾向認同個社工。

男爵府

好多港媽都要返工, 尤其是單親既港媽, 因負擔唔起請傭人, 唯有將個小朋友放學後放係補習社, 託管咁, 唔通佢地個個因為話要照顧小朋友, 一定要煮2餐飯俾佢食, 就通通唔返工等攞綜援?

我見有好多小學三年級, 已經好獨立, 自己行返學校, 放學自己行去社區中心託管, 係中心食埋飯. 甚至有D自己搭車TIM. 雖然好多媽咪都唔想咁做, 但為口奔馳, 唯有馬死落地行.

我細女上左小一, 我都立即走去搵份半日工做, 每日放工仆到返去接放學, 有時LUNCH都無時間食, 日日營營役役. 如其自怨天怨地, 自怨自艾, 倒不如靠自力更新, 生活才有意思.

複式洋房

係香港土生土長0既香港老人家, 貢獻香港社會咁多年, 到晚年有某些原因需要政府幫助去攞綜緩, 有咩問題? 唔通d社工寧願睇住d老人家係街度執紙皮咩? 點解新移民一黎香港就大條道理攞綜緩? 土生土長0既香港人就要受盡歧視?

樓主, 你要加油呀!

wonderlulu  老人只係樓主個阿爸。  發表於 14-9-12 11:33

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

樓主潛水了

tkkmama  好快又地裂~  發表於 14-9-12 10:58

男爵府

YYLOVE 發表於 14-9-12 01:55
比社工話騙 綜緩

羅了幾年綜緩,今日媽媽去見社工,換了社工,這個社工,話媽媽騙綜緩,不去工作.

唉, 如果d社工對蝗虫有咁惡就好 LA

公爵府

社工對蝗虫又唔敢咁惡, 都係欺善怕惡之流
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:我傾向認同個社工。

原帖由 mrschocolate 於 14-09-12 發表
我傾向認同個社工。
我也是認同。

我公司個同事,單親,之前是婆婆照顧,但婆婆在小朋友7歲時已去世,由單親工作媽接手,但我好欣賞她,不拿綜援,反而比學校覺得小朋友放學獨留在家就通報社處,社處反建議她拿綜援,但她明白綜援的錢得很少,不如自己辛苦點,賺多些,有錢給兒子去英國文化協會上課。學多些英語。

現在已四五年班,非常獨立,我真心欣賞這媽媽,她也需獨留6,7歲小孩在家,不能煮飯給小孩子,但她每天總抽時間做飯,留給小朋友叮來食。

我覺得這才是為子女,希望他們脫貧,改變命運,而不是呻政府。

taiwoon    發表於 14-9-12 11:43
wonderlulu    發表於 14-9-12 11:34
Sumyeema1  為她加油!  發表於 14-9-12 11:23
kikako_hk    發表於 14-9-12 11:22
elaine_20hk  欣賞她  發表於 14-9-12 11:14
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

seaheart88 發表於 14-9-12 11:03
我也是認同。

我公司個同事,單親,之前是婆婆照顧,但婆婆在小朋友7歲時已去世,由單親工作媽接手,但我 ...
香港就係咁畸形, 有腰骨有承擔既, 分分鐘鐘犯法.

tc001039  係,咩都舉報一餐!   發表於 14-9-12 11:43
kikako_hk   K 型  發表於 14-9-12 11:22

伯爵府

唔使做,有錢收,有雙糧,比人話2句有咩所謂,咁有骨氣咪返工LOR.

flowerrain  所以才有跨代貧窮!   發表於 14-9-12 11:10

水晶宮

回覆:DEL

剛睇晒就地烈

首頁

尾頁

跳至