跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

今日34w3d阿b重5.2lb
過左5磅即刻鬆一口氣
我約左10/05(37w)開刀
到時e生估阿b約有6磅多dd

大宅

last time i didn't gain weight in the last two weeks but my baby got two pounds more then.

now i just finished 38 weeks and lost 2lbs in four days! indeed i feel very hungry and didn't control my appetite even though i know my baby is already quite big (more than 6ibs in wk 35)

will see the doctor again on friday and hope that it's ok for my baby.

禁止訪問

大宅

我今日37 weeks 2 days. 今朝剛剛檢查完, 醫生話我個女而家已經有3.4 kgs. 我book左下個星期六朝早係仁安開刀.

大宅

[quote]原文章由 mrs.hamster 於 08-4-23 15:02 發表
你個BB好大份喎!係仔定女呀?

a girl. just checked this morning, 7lb 8oz, 38wk 1day
i gained 28lbs

大宅

原文章由 mrs.hamster 於 08-4-22 20:06 發表
又過咗1week, 阿B大得好快。
醫生度有3.5kg 成7.7lbs ,不過實在同上星期差太遠佢都話可能係佢度鬆咗少少,不過3.2kg 即 7lbs 就無走雞,同wantan 一樣突然變咗大碼B,頭仔又好低所以隨時生得,好緊張呀! ...

mrs.hamster
尋日去見完 e生 , 阿b有3.6kg (38wk) , 頭仔 39wk , 肚仔過埋 40wk , e生話個肚仔真係肥左 d wor.. 佢再同我 check 多次盆骨 , 話個頸位都仲係太尖 , 驚我難生 .. 加上阿 b 頭仔又落得仲未太多 , 佢建議我地開刀

想 book 手術室 , 浸會要 book 到 17號 , 都過埋我個 edd 啦 , 唯有係屋企等 , 如果痛先入院當緊急開刀 , e生費又要貴 d , 好唔開心呀

大宅

wantan,
你個bb都好大隻啊!
咁你即係要開刀, 但係因為無位,
所以都預左作動就去做緊急開刀?
咁真係唔抵呀!
不過如果醫生都覺得你開刀好d,
咁都好過白白痛完一輪先再轉開刀既.
不過唔好唔開心啦, 最緊要係bb健健康康嘛~

大宅

原文章由 dormom 於 08-5-1 16:41 發表
wantan,
你個bb都好大隻啊! 咁你即係要開刀, 但係因為無位, 所以都預左作動就去做緊急開刀? 咁真係唔抵呀! 不過如果醫生都覺得你開刀好d, 咁都好過白白痛完一輪先再轉開刀既. 不過唔好唔開心啦, 最緊要係bb健健 ...

dormom
.. 但我 book 唔到手術室 , 到時作動入院都唔知痛幾耐先有手術室開刀呢...

禁止訪問

大宅

原文章由 mrs.hamster 於 08-5-2 09:27 發表
wantan, 乜咁呀?不過佢個頭仔又唔係好大只係大一個week,有時度錯都會啦,可能唔使開刀呢。我個盤骨位都低咗好耐啦,但係依家都仲未生得,其它個胎位唔低嘅反而一變低就生啦!你不如問下如果試生又要幾錢啦,反正都係要緊急開刀,可 ...

mrs.hamster
我有 163cm 高 , e生話最大既問題係我既陰道長同個宮頸尖 , 我都想自己 try 下 , 但又唔知會唔會焗親阿 b.. 如果 try 完先開刀 , 應該係會收開左產包既錢 , 多幾多錢都唔知喇 , 我又諗我有 b 菌 , 可能又易生 d.. 唔知 , 可能都真係自己 try 下先

頭 - 9.57cm GA 39w5d
肚 - 35cm GA OOR
重量 - 3609g GA 40wk

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

我今日去左照, 36wk3day BB得 5 磅, 醫生話 BB 可能吸收得慢, 如果下個星期都係重得少咁出世時可能得 6 磅左右, 因為我同佢講過話我出世時都唔過 6 磅, 跟住落黎我要食多 D 同訓多 D 至得啦.
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

大宅

原文章由 mrs.hamster 於 08-5-2 15:21 發表
我醫生又無講得咁詳細呀,可能係我無呢個問題掛。你都唔係矮,到時阿B個頭落低d就唔怕掛。我阿B個頭度唔到,上次就~9.2cm
肚33.3cm39w3d 重3371g 39w2d(不過頭仔個數攞得好細所以應該唔只呢個磅數) ...

唉.. 我都唔知佢有冇度大左 , 但睇佢條線就好似冇圍多 lor , 可能佢見阿 b 重量走勢咁凌厲加上我個位又冇你咁配合 , 最衰e生又摸到阿 b 落得唔夠多 , 幾個原因加埋 , 佢唔想我博 lor... 我其實有諗過 e生會唔會想收多 d 錢 , 所以叫我開刀 , 總之呢幾日有好野諗啦

別墅

無論順產 or 開刀都隨緣啦......

大宅

wantan & mrs hamster,

我今日 37w4d 去 check, bb無端端變左大碼. 唔怪得臨尾我重個個wk重1lb+ 啦...

之前佢一路係一碼, 有時頭大1-2wk, 有時肚仔大1wk. 今日:

頭: 9.43cm (38w2d)
腳: 7.5cm (38w) 係呢個月先追番, 之前一路 1wk
肚: 33.4cm (39w3d) 醫生覺得大, 度左2次.
重: 3342g (7lbs 5oz)

醫生話bb只係落左1/5, 佢估計呢個星期都唔會有動靜. 應該起碼39w先出.

check 盤骨.. 佢話我盤骨窄. 但因為bb又未係好轉, 咁越留得耐就越大.. 所以要下星期二再睇吓情況. 傾吓會唔會要轉開刀.

大宅

原文章由 dormom 於 08-5-5 16:56 發表
wantan & mrs hamster,

我今日 37w4d 去 check, bb無端端變左大碼. 唔怪得臨尾我重個個wk重1lb+ 啦...

之前佢一路係一碼, 有時頭大1-2wk, 有時肚仔大1wk. 今日:

頭: 9.43cm (38w2d)
腳: 7.5cm (38w) 係呢個月先 ...

dormon
總之 , 一切都聽 e生講啦 , e生如果話開刀對阿 b 安全 d , 就開刀啦 , 其實大 b 有個好處 , 就係好湊 d.. , 你會係邊度生 ?
我而家諗住都開刀 , 所以好放縱咁食同訓

[ 本文章最後由 wantan 於 08-5-5 17:48 編輯 ]

複式洋房

今日36w5d,醫生話阿b個頭位落得好靚,但臍帶轉咗頸一圈,不過就好鬆,順產問題唔大,而家子宮頸唔算好開,估計38w後阿b才面世,但而家就已經有3.1kg!

大宅

wantan,
係呀, 都係下星期再聽吓醫生意見先.
我唔想痛完一大輪, 生到一半先轉開刀,
一來危險d, 2來緊急開刀醫院要收多 五千蚊!!
哈哈, 我重左成30lbs, 都唔敢係咁養肥自己lu.
係呀, bb依家7lbs多, 我就放心啦,
因為易湊d, 因為我同老公都係新手嘛. 太細粒太軟好驚的.
我喺養和生呀.

tina_yauyt,
你果個中碼bb, 好呀, 又好生, 又好湊

[ 本文章最後由 dormom 於 08-5-5 18:17 編輯 ]

大宅

原文章由 dormom 於 08-5-5 18:16 發表
wantan,
係呀, 都係下星期再聽吓醫生意見先.
我唔想痛完一大輪, 生到一半先轉開刀,
一來危險d, 2來緊急開刀醫院要收多 五千蚊!!
哈哈, 我重左成30lbs, 都唔敢係咁養肥自己lu.
係呀, bb依家7lbs多, 我就放心啦,
因 ...

dormon
我個 e生就係怕我痛一輪先要開刀 , 所以叫左我開刀喇 , 仲叫我鐘意食乜食多 d , 等阿 b 再肥 d , 其實上星期 , 我阿b 已經有 3.6kg , 我都唔敢估後日我去檢查時 , 阿 b 又重左幾多 , 我就重左 30lbs , 我呢個月都冇重過 , 反而仲輕左

首頁

尾頁

跳至