婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

民房

平日由99(日間上黎我屋企)+工人同我亞囝沖涼,呢幾晚我放工返屋企, 點知亞囝都未沖,咁99走左之後 我咪自己同亞囝沖涼囉.
點知, 第二日99問我工人, 我幫亞囝沖涼有無洗頭有無開暖爐..
之後我62就打電話黎投訴話我好咁凍咁夜都仲同亞囝洗頭, 又唔開暖爐.
點算好..好煩呀, 我怕遲早工人變左幫我99 監視我.
有時我話我工人, 佢已經駁咀話係我99叫佢咁做.

禁止訪問

男爵府

唔知你99 識唔識講/聽英文,如果佢唔識就可以請個唔識講中文的工人,咁佢咪冇得打小報告。:-P

大宅

原文章由 白糖砵仔糕 於 08-1-26 20:39 發表
平日由99(日間上黎我屋企)+工人同我亞囝沖涼,呢幾晚我放工返屋企, 點知亞囝都未沖,咁99走左之後 我咪自己同亞囝沖涼囉.
點知, 第二日99問我工人, 我幫亞囝沖涼有無洗頭有無開暖爐..
之後我62就打電話黎投訴話我好咁 ...

問佢邊個出人工俾佢, 係咪想死
99 叫咁有冇問過你.... 如果咁聽99講不如叫佢問99出糧啦...

複式洋房

出warning letter + 同 agent 投訴

如果係我, 即炒 !

大宅

個工人係你請定99請先?如果係你請就好做好多la,你要比個工人知,糧係你出比佢ga,唔係你99出,而且我覺得你工人應該係feel到你6299,乜都要話晒事,聲大大個種,而你就係唔敢出聲個種,所以夠膽博你咀,搬你99出黎講,一於同個工人聲明,你先係老板:idea:

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我都會咁做~

原文章由 姑姑 於 08-1-27 12:05 發表

問佢邊個出人工俾佢, 係咪想死
99 叫咁有冇問過你.... 如果咁聽99講不如叫佢問99出糧啦...

禁止訪問

複式洋房

原文章由 路過路過 於 08-1-27 19:42 發表
無用,d工人好識睇眼頭眼額,知你怕99c6咪煮重你米仲煩

又係喎, 咁可能真係要請過一個淨係識用英文溝通的工人, 咁先可以將樓主99的干預減到最低.

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 舞秋月 於 08-1-27 12:12 發表
出warning letter + 同 agent 投訴

如果係我, 即炒 !
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

別墅

工人一番工, 我就同佢講"Sir and Mom都係一個好要privacy既人, 你唔可以同其他人講我地d野, 包括9962", so far, 我個工人都好識做, 99 打電話比我工人, 問我同c6 d野, 我工人都會扮唔識聽, 如果我病咗, 無番工, 係屋企, 99打黎, 工人都會話我番咗工, 因為我廢事佢問長問短, 唔想同99講電話.

工人係你出糧, 你警告過佢一次, 佢下次就會識做.

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 Silverhawk 於 08-1-28 20:15 發表
工人一番工, 我就同佢講"Sir and Mom都係一個好要privacy既人, 你唔可以同其他人講我地d野, 包括9962", so far, 我個工人都好識做, 99 打電話比我工人, 問我同c6 d野, 我工人都會扮唔識聽, 如果我病咗, 無番工, 係屋 ...

啱呀, 問吓佢邊個請佢的, 佢要聽邊個說話, 99只係協助太太的人, 不是主人

大宅

你問佢,邊個出糧俾佢嘛...
新年醒封大大封利是俾佢,一來佢對你個仔好D,
2黎收買人心呢D...既然用錢做到...可必咁煩呢...

民房

另類意見...問題未必如妳們所想的嚴重. 退後想一想, 99的問題的出發點最終都是希望孫兒沖涼時, 有一個溫暖的環境給他, 以免他冷親. 未必是如妳所想要工人監視妳. 62的電話, 轉一轉角度, 他是提妳, 希望在這寒冷的天氣, 小心照顧小朋友身體.

如果轉個角度去想, 可能出現更好的局面:
- 不用轉工人
- 不破壞與99的關係
- 自己又少一些煩惱

可能我得了大病之後, 對事情的看法往后退了一步, 不太執著, 個人開心好多

男爵府

Agree, 如果你出糧俾佢, 就要俾佢知道邊個先係佢老板,而你平日尊重6299先唔出聲, 但佢唔可以用6299黎壓你,佢要follow你既 instruction先得, 唔可以以為同你講"係邊個邊個叫佢咁做就得"..... 再係咁落去, 佢咪變左你個mom

不過過年時記得封番封大利是俾佢, 當打賞又好/ 收賣又好,總之你對佢好, 佢對你好, 咁你6299就冇咁易攞到料囉!

原文章由 Silverhawk 於 08-1-28 20:15 發表
工人一番工, 我就同佢講"Sir and Mom都係一個好要privacy既人, 你唔可以同其他人講我地d野, 包括9962", so far, 我個工人都好識做, 99 打電話比我工人, 問我同c6 d野, 我工人都會扮唔識聽, 如果我病咗, 無番工, 係屋 ...

[ 本文章最後由 碟碟 於 08-1-29 14:12 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至