夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

極之唔開心, 想離婚,唔想再忍落去?

各位:
我都不知點樣講起好, 希望你們比我意見, 千萬個唔該,

你們老公和你鬧交,佢有沒有用嘈口鬧你,好嬲時仲想打你?
以上我地未結婚, 佢都有會咁,我以前都有題出過離婚, 當我想離婚(佢有打過我面部), 佢就答應我要求以後唔打我, 但現在鬧交佢就想打我, 恐嚇我, 我仲嘈,就打我,

其實導火線點解我想離婚, 佢是一個非常唔信任我, 非常痳煩
大男人,不講道理的人,佢可以限制我穿衣, 話我返工穿得咁靚, 做什麼?chicken呀 (我連穿吊帶背心出街都不會穿的人), 話我的衫緊(一般程度),要我買的新衫穿比佢看, 我當時覺得我好偉屈,我一的尊嚴都冇,唔似佢太太,如我唔穿, 佢就好大聲和講嘈口叫我穿, 仲有我make up程度又限制我,
只比我反工用口紅,其他不好用,香水更加不可,

仲有好多野佢限制我, 我不可和同事晚上食飯,我和朋友去街, 要幾點反,去外家次數, 仲有好多.......,我表達我個原因唔應同, 佢就駁我,駁到最後我要迫住答應佢,我好辛苦, 我好彩樂觀,所以不會做傻事, 你們覺得我老公是否好差?我現在有個仔, 我不是為個仔, 我想離婚, 老公冇野時就好地地, 佢對個仔好好

唔該晒你們

大宅

Re: 極之唔開心, 想離婚,唔想再忍落去?

佢是否極度冇安全感,自我形象很低呀?for example, 你人工/職位/學歷高過佢,後生過佢好多,朋友多過佢,個仔love你多過love佢...之類。

大宅

我係人工/職位/學歷高過佢, 但差不遠, 佢大我幾年,朋友就大家差不多, 個仔見我多的, 自然鐘意我多的,
佢冇講自已極度冇安全感,自我形象低, 但我家人都咁講,
就算咁, 不是我問題, 是佢問題,我應該點做?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

如果傾過都唔得, 唯有暫時分開下....

別墅

佢都係緊張你啫!但打就唔應該,下次如果佢想打你佢咪番外家住1.2日,千祈唔好話離婚,呢兩個字嚴重性好大,你咪話好驚等佢改你至番去LU!
瑗瑗BB女[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid139/p0ac2648a663a4a2dabe4beca679a42f9/f7009e02.jpg.thumb.jpg[/img]

男爵府

叫佢上婚姻輔導

大宅

oknsca:
我地有上過輔導, 但他又係咁,根本佢和以前一樣,

多謝各位意見,
我都唔想離婚, 我每次走左返外家, 佢就話改, 我返到來, 佢就和以前一樣咁對我, 我好辛苦,我都唔知點和佢相處, 佢係牛皮燈籠,佢想點, 就點, 我唔可以一世忍佢, 就佢, 我不是神, 我係普通人, 有抵線, 你地如果有咁的老公, 會唔會嫁佢?
我嫁左, 冇得選
該用戶已被刪除

男爵府

以其人之道還自其人之身..有無試過?

複式洋房

我很明白你的心情, 我以前男朋友同你老公思想行爲一模一樣阿, 很難頂.

你要讓自己開心,不要就他, 因爲他會得寸進尺. 你很難去改變一個人, 改的只有自己.

他很大男人, 又多歪理, 你無可能說服他的.不要跟他嘈, 怕他只會用武力, 你只有我行我素, 一有時閒就返回娘家住, 不要在呼他, 心理上當自己是一個已離婚的人, 你心理會輕鬆很多.

子爵府

陪月勳章

hello, 今次係我新登入的第一天. 但係好唔開心聽到你老公對你咁樣.
其實佢地講得好對, 佢自我形象好低.但係你自己分不分得清楚佢係愛你,想佔有你,還是已經一種習慣去"吓"你?
另外如果你真係要離婚, 你自己放唔放得低? 自己仲愛唔愛佢 ? 捨唔捨得呢個家呢?
而且你唔可以下下都話離婚而無任何行動..我唔係叫你離婚, 而係你咁樣佢會以為下一次對你唔好, 之後駁下會無事.
我地唔係你一定唔會感受到你的辛苦, 但你為左個仔, 你考慮吓la.希望你地的關係會好返la.

大宅

畀面勳章 陪月勳章

bbcat :

其實我而家最擔心就係你和你的bb安全, 因為我驚你忍唔住同你老公閙起交上黎的時候, 你老公忍唔住又打你又打埋個bb黎嚇你唔好同佢離婚咋 (我怕你老公打開有條癮, 越打越收唔到手咋!)
其實我覺得你而家應該同bb返你外家住住先, 無論佢點講你都唔好心軟咁快返返去, 話明同你老公分開下生活, 暫時好似同佢做返朋友咁, 比一段長d的時間睇下佢的表現, 而起 d 段期間你要做返你自己鍾意做的事 (如:著衫及化裝), 重要特登比你老公見喎, 等你老公無聲出, 另外起你分開的其間不防揾你d朋友或佢的朋友同你老公傾下啦, 我諗佢唔聽你講都聽你的朋友或佢的朋友講的, 而且仲要 keep 住去見輔導架, 因為他們真的係專業人事, 係我們可以直得信任的人來, 希望可以幫到你同你老公啦, 千其唔好咁易放棄呀, 由其係一段婚姻, 最緊要起d段過程中你真的努力過, 無論日後係點都好, 真的問心無愧嘛!

努力呀! 我會支持你和你的bb 架 !!!

大宅

多謝大家的關心, 佢好緊張我, 但佢表達得不好, 我都覺得佢佔有我, 多過愛我, 佢好緊張我會接觸男性, 連去salon都唔鐘意我找男性剪髮, 我以前都覺得佢只是怕我識別人, 但現在佢近附short, 神經質 , 我都覺得佢蝦我, 而且我越來越僧佢, 好嬲時想過佢快的死,我唔想見到佢, 我愛佢的程度都唔知幾多, 我估好少,佢咁對我,

講真, 我都有缺點, 我有時個人講野比較倔, 悔氣小小, 佢唔鐘意架, 我有時錯佢提我sorry, 我有時自已講sorry, 結婚前叫我改這個習慣, 到現在都沒有改曬,所以佢成日利用這樣野,就限制我自由, 佢咁岳(同音, 唔記得個字點寫), 我才答應佢要求,佢好古板, 話我答應佢做的事(小事),我唔記得做, 佢可以講到好大件事,話我比唔到信任佢,我問過佢, 你是否自卑, 佢話好好笑, 冇可能, 仲話我有什麼令佢自卑?(好得戚咁),我唔知佢有冇講大話, 我又話佢無安全感, 佢話係, 我咁對佢

子爵府

陪月勳章

正常來講男人都唔會認先卑, 所以佢唔認係正常亦係代表佢有一個心結.其實你回想以前拍拖時, 你會唔會好欣賞佢咁緊張你呢?
不過佢已經去到習慣同不能自拔的地部.如果你自己覺得忍唔到,你要想一下自己係唔真係可以係心理上同經濟上應付離婚同照顧個小朋友? 佢地講得好好, 不如返外家小住, 大家冷靜一下, 同時等佢有機會感受一下你唔係佢身邊的滋味 .

大宅

史科菲:
我覺得適當緊張係好, 但過份便會變成壓力和佔有慾,令人不能接受, 佢仲話如我要離婚, 話仔要跟佢, 我冇資格教佢, 曾好笑,

子爵府

陪月勳章

嘩, 個仔要跟佢?無資格 ? 睇黎係佢心目中你已經到達唔正經女人的階段 !!到底佢要咩人先合格做佢老婆? 要做D咩先可以令佢滿意?

大宅

多謝大家關心,

我唯一為個仔,個仔冇姑, 所以不會沖動話離婚, 但想深的, 佢性格咁大男人和脾氣好差, 我只有做小女人才可迎合他, 但咁樣我又過不到自己個關,我好難決擇, 我覺得我是他一個木偶,

民房

Dear bbcat

Disagreement amongst couples is not uncommon but it is always important to set a danger line. The most important thing is to ensure that no one turns to violence to settle a matter.

I would suggest that you declare your "danger line" and warn him that physical assult will bring the relationship to no return point. Unfortunately, violence escalates in most cases if unchecked.

Hope things get better for you.

Mozart

別墅

bbcat

其實你老公是愛你的表現, 一個男人甘緊張你, 你應該是幸福, 不過動手就唔得, , 因為你叻過他, 靚過他, 他無自專, 有時候男人是想愛過無甘叻的女人, 傾下, 叫他唔好動手, 有時我同老公嘈交時他是想動手, 不過他會簡踢野, 回想返是自己過份, 因為我是唔容許動手打我, 未結婚前我好鄭重聲明唔可以打我, 否則後果自負, 我一定離婚, 打得一次就有第二次, 傾下, 有緣做得夫婦.

大宅

bbcat

十幾年前我有一個咁既男朋友...頭頭一齊佢唔係咁...跟住開始住埋就有你所講既事情........過左1-2年佢既行為學你咁講近附short, 神經質...佢唔只打...用腳踢...拎把刀出黎話要殺左我....果陣自己唔識諗啦...仲細...仲覺得自己衰..激到佢咁嬲...(只係同朋友去晚左小小返屋企..)..
之後有一次...佢同我食完飯揸車返屋企...佢冇啦啦講左一句說話令我真係知道佢係有問題....
架車行行下...(果陣都好夜)...佢話...老婆...我好愛你...我唔會比人搶左你...如果有一日我殺左你之後慢慢食左你落肚..咁你未以後都係我架囉???係未呀???
當時我個心好驚...(佢好認真咁講)...講完仲要哈哈哈咁笑...
我冇答佢望住個window...佢就再問....係未呀????
我即克同佢講...老公我都好愛你...你唔洗殺我我都係你架啦..(其實當時我諗緊點離開佢....我覺得佢會做得出...但自己個心仲好愛呢個人..又好驚...)....之後過左一排其實個心仲係唔知點好..一路拖住..有次嘈交我走左...我打比佢話我唔會返黎...佢先同我講佢話佢乜都冇哂...(果陣佢只係24-5歲...但係就自己做生意搵到d錢...但係原來佢果年幾輸左好多錢...冇哂...仲欠落人地幾十萬...佢話一路唔講唔想我擔心...我當時覺得原來佢係因為咁所以咁對我...之後我地又一齊番...仲比之前更愛佢...自己就搵野做幫保我地頭家....但係最後我地都係分開...因為我真係好辛苦...比之前仲衰...佢樣樣都唔比...都仲係成日打...做野夜左又打...打場mj又打...同朋友傾電話都唔得...搶左我電話收線...同要係我d朋友面前用野扔我...係街打.....(佢跟蹤我見到我同朋友打mj就當場打我)..好多好多野....最後分手係佢要我選擇...好過份...佢連我d好朋友都唔比見...唔可以再著裙..唔著高跟行..唔可以再化妝....之前都係唔比...但係過得佢果關都得...而家就唔可以.....我係電話答佢...咁不如我換埋個頭佢好冇???就收左佢線....佢番過黎屋企執野走果日打比我問係未真係要分手...我冇出聲...佢就收左線...後來從朋友話返比我先知原來佢同我差唔多分手前識左個女仔....係同事....佢地一齊左....
唔怪得我走得咁易啦.....如果唔係都唔知佢會做d咩出黎..但係其實果次我都傷心左一段時間架....諗返起好傻.....佢跟本唔係愛我..係佔有我要...

天生易改..死性難移.....你要好好同佢傾下...

首頁

尾頁

跳至