自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日帶仔去睇私人專科骨科,因我覺得佢行路會上半身向前傾,papa會有小小“夾“起,脚踭唔系好掂地,两隻脚脚底窩位向內下陷,導致两隻脚外側邊位小小反起,咁講返以前都去政府睇過,就只系話佢有扁平足,所以就轉介去做咗硬胶鞋墊,到現在都著咗年幾了,冇效反而仲越來越差,所以就揾人介紹咗私人專科,今日去睇,

醫生叫仔行下,趴低檢查下,跟住同我講行路姿勢問題嘅主因系:papa盆骨“教“位唔啱,歪咗大約70度,一般歪20度左右系正常,要真正解決就要在papa两邊開刀,把两邊嘅“教“位“教“好,還要加鋼片入去定位,2年後再開刀取出鋼片,佢話正常小朋友系會一路大一路自然調整嘅,但去到現在咁大(7歲)都系咁,想好就要做手術了,两隻脚又系另外嘅問題,先唔講了,相比下脚問題小好多了,

講咗咁多,系想請問有冇人嘅小朋友都有呢個問題啊?如有,請分享下你們點樣帮小朋友,謝謝!

我唔會帶仔做手術,好大風險,想揾其它方法,不過今日問咗醫生,除咗手術有冇其它方法,例如:學體操、游水,佢話冇用,唉.....好煩....

禁止訪問

回覆:小朋友行路姿勢問題,專科醫生話要做手術矯正,想請問

侯爵府

個手術好恐怖喎,不如見多2個醫生聽下意見

cracker  同意  發表於 14-9-13 00:42

大宅

回覆 恩庭寶貝 的帖子

唉,幾年前就去政府睇了,咩都睇唔到,仲浪費咗最佳矯正時間,諗起都火滚,再揾D私家睇下,謝謝妳!

大宅

回覆 sfuhsg 的帖子

謝謝妳!我都有咁諗,

子爵府

睇多個醫生,聽多個建議

大宅

試下睇肌胳科醫生先....有需要我可以俾醫生資料你

男爵府

試下叫呢個dr,寫轉介信去睇大口環兒童骨科

大宅

回覆 mimuib 的帖子

轉介信叫個醫生寫咗,當時佢問我去邊醫院?我唔知有大口環,就諗住近D,就講咗QE,咁依家可以照攞呢張轉介信去大口環睇嗎?

大宅

手術好恐怖咁哦

男爵府

好媽媽勳章

真係睇多兩個醫生先,可能有其他方法。

水晶宮

看看脊醫吧!

公爵府

引用:試下叫呢個dr,寫轉介信去睇大口環兒童骨科

原帖由 mimuib 於 14-09-13 發表
試下叫呢個dr,寫轉介信去睇大口環兒童骨科
乘二

但有可能最後真係要做手術

男爵府

引用:回覆+mimuib+的帖子轉介信叫個醫生寫咗,當

原帖由 apple0618 於 14-09-14 發表

轉介信叫個醫生寫咗,當時佢問我去邊醫院?我唔知有大口環,就諗住近D,就講咗QE,咁 ...
你叫dr幫你改寫返大口環

男爵府

引用:Quote:原帖由+apple0618+於+14-09-14+發表

原帖由 mimuib 於 14-09-14 發表
你叫dr幫你改寫返大口環
另外,大口環新症係fax轉介信,我建議,如果你dr肯寫,叫佢寫明轉介周宏醫生

禁止訪問

引用:看看脊醫吧!

男爵府

回覆 apple0618 的帖子

你的小朋友是開刀定自然分娩?夾出來對BB 有機會有影響。或者曾經跌過都有可能有錯位移位。
你可以找一個好的物理治療師,懂得用manual therapy的 (𣎴是那些只懂用儀器和看x ray)看看。

假設是某些原因導致錯位,如果可以把緊的位用手力鬆弛番,是可以改善和復位的。

建議多看幾個良醫聽多點意見先決定。

大宅

請問周宏醫生好好㗎?可以指定㗎?

大宅

回覆 addylai 的帖子

系自然分娩,謝謝妳!我明早會打去大口環問下,但如果要再重新寫過轉介信就麻煩D,又要約又要俾錢,

男爵府

引用:回覆+mimuib+的帖子請問周宏醫生好好㗎?可

原帖由 apple0618 於 14-09-14 發表

請問周宏醫生好好㗎?可以指定㗎?
Pm u

首頁

尾頁

跳至