婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

民房

你所講嘅係正常家庭,即好似我屋企咁,後輩有無結婚,長輩都會比利是.但係我c6o個邊竟然係當你結左婚就無利是收,仲要比返d未結婚嘅長輩,e.g.我c6舅父等.真係激死人,男家o個邊都係k型d

原文章由 angel_cheng 於 08-1-28 02:51 發表

唔係架,"利是利是"係一種意頭
老人家俾利是係想新嘅一年d後生"利利是是,順順利利"
如果連一封都冇就真係"大吉利是"囉
所以好多長輩唔理d後生有冇結婚都會俾架
我66就係呢d人啦,而且大時大節同生日佢都會俾
因為佢 ...

水晶宮

原文章由 我愛Corina 於 08-1-27 20:45 發表
老實講,比我就唔會嬲lor..
可能佢老人家諗,你地都比得咁多錢我,都應該唔在意封利是有幾多ga la...

如果第一年收20蚊封利是, 可能會surprised,
收多兩年..... 都慣喇.
老人家, 佢留多個錢在身都係好事,
至緊要唔好比 '補藥黨' 或 '祈福黨' '握' 就得.

伯爵府

原文章由 粉紅冰 於 08-1-27 11:22 發表
last year,我老公新年係比左$8000奶奶,但奶奶竟然只封$20給我同我老公!!!! 我收$20都算,但果個係你個仔,奶奶你真係cheap:tongue: 仲要係你派利是果時雙手都係鑽介,一路派一路說 我一視同仁呀
你根本只有二個仔一個新 ...

你嫌奶奶俾利是俾得少, 我就相反, 我奶奶(同佢現任老公)賴係豪咁, 除左俾我地的利是好大封之外, 佢去親戚屋企拜年, 一年只去一次, 都會俾利是樓下的secure, 慌死人地睇唔起佢咁, 實在又唔係咩野有錢人, 只係靠佢現任老公養佢, 遲d佢現任老公退休, 都唔知駛唔駛靠我地養埋佢現任老公.

男爵府

畀面勳章 大廚勳章

我6299前2年封比我同老公就每封100(未結婚
上年就62比左1封我同老公都係100但99就冇比
唔知今年會唔會比呢~唔比我冇所謂~最緊要封大封d比我寶寶

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 egg-rice 於 08-1-27 19:25 發表
我就寧願好似你咁收$10封,我99扮晒好人封一百蚊封比我同我c6,但係佢會不停提住唔好趺左封利是呀,唔好將封利是比左人呀,唔好乜,唔好物,好似好大封咁,仲要講足一年,話佢幾大方比封"大"利是你:;pppp:

...

同我99一樣

複式洋房

我62 99都係一結婚就冇比過一封利是我地.

講真, 我好在意架. 唔係多少問題, 係好意頭架嗎.

好在我媽有比我地, 唔係就有出冇入啦.

原文章由 egg-rice 於 08-1-28 19:20 發表
你所講嘅係正常家庭,即好似我屋企咁,後輩有無結婚,長輩都會比利是.但係我c6o個邊竟然係當你結左婚就無利是收,仲要比返d未結婚嘅長輩,e.g.我c6舅父等.真係激死人,男家o個邊都係k型d

...

複式洋房

原文章由 egg-rice 於 08-1-28 19:20 發表

...

嘩~比未結婚ge長輩啊!!咁咪好難為情!!!!!?
我連比同輩e.g. c6細老,我ge表弟,我都覺得好難為情,所以我都未比過距細老(我以為c6俾左,所以我唔使比啊!),直到今年,我先覺得自己咁做係有問題.如果比朋友,我會更難為情,所以避得過ge話,我都唔會去見d朋友(講真啊,我d朋友平時都唔知當唔當我存在過!)

大宅

嘩哈哈!!! 同我隻c6屋企一樣呀!!! 我仲有3個嫁唔去既姑9要派俾佢地, 其中一個仲夠膽死上個月開始見親我老公都叫佢記得封大封d利是俾佢!! 頂!!! 知唔知醜架!!! 大大聲唔洗驚咁話俾全世界人知佢未嫁!!!:;pppp:

...

伯爵府

醒目開學勳章

未結婚前我奶奶比10蚊利是我,我咋我老公型話我連看更都不如,之後就無去佢阿媽度拜年,都幾好架

男爵府

AGREE AGREE !!!!

我屋企咁後輩有無結婚,長輩都會比利是!!!

但係我c6o個邊竟然係當你結左婚就無利是收, 不過我c6 比我影響 (我詐型話有無攪錯 .....20 都好啦, 意頭之嘛 ......), 跟住佢同6299講應該有利是 , 所以我而家都有 .... 話之佢比得Ha唔happy la !!!!!!:tongue:

...

複式洋房

回覆 #21 80999121 的文章

我以前個69 99 (前夫) 婚前緍後都係俾$2000,最初還我以為佢地俾錯咗個仔封利士我,原來無錯.

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

原文章由 我愛Corina 於 08-1-28 03:00 發表

我6299都有比利是我..我都覺得怪怪地..
因為我見我亞媽冇再比利是我結左婚既表哥,表嫂..
但我媽咪有比我wor..

正常呀

自己ba ba mami多數都會俾既,不論結左 / 未結

小少爺係ma mi 既心肝寶貝

大宅

我都係收20蚊咋..無所謂喇..
不過我的長輩一定會派利士, 就算後輩結佐婚都派o架

侯爵府

好媽媽勳章

咁我62,99又好疏爽喎, 62比 我一家三囗@$380, 99 比@$200:-P :-P

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

新年,有廿蚊利是都好啦.
我對仔女擺滿月拾蚊利是仔都冇呀

大宅

我奶奶封俾 :
我老公 - $100
我細叔仔 - $500:tongue:
我個女 - $70
我 - 無利是

男爵府

3-4Yrs ago, 我奶奶俾佢個仔&孫$100,我只得$50.

不過我太奶奶就俾C6&我的仔女$100,我就有$500,太奶奶叫我小心唔好趺咗封利是,我就係我奶奶面前同太奶奶講,留D$$俾自己,我唔要咁大封利是,跟住年年我封利是都同C6&仔女一樣!!

奶奶:tongue: :tongue: :tongue: :tongue:
:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

大宅

原文章由 joebaby 於 08-2-4 23:19 發表
我奶奶封俾 :
我老公 - $100
我細叔仔 - $500:tongue:
我個女 - $70
我 - 無利是

超級大細招喎!
俾你老公, 但唔俾你夠過分喇!:tongue:
仲有, 俾個女70? 唉...30 蚊都慳返...

男爵府

原文章由 粉紅冰 於 08-1-27 11:22 發表
last year,我老公新年係比左$8000奶奶,但奶奶竟然只封$20給我同我老公!!!! 我收$20都算,但果個係你個仔,奶奶你真係cheap:tongue: 仲要係你派利是果時雙手都係鑽介,一路派一路說 我一視同仁呀
你根本只有二個仔一個新 ...

你99就算衰極都有個普,
我0個隻極品~,得一個仔一個新抱,利是仔都冇封呀

首頁

尾頁

跳至