自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

各位,
尋日我發生左d可能係騙案.
話說尋日我首先收到一個"3"打黎既電話,同我講我其中一個no.有減月費優惠,ok啦,咁我做左,其間佢同我對全名及ID (頭3個數字)
咁搞掂左收線.
跟住約5mins後,有位又係自稱"3"既人call我,都係同我講我這tel no. 佢話發現我呢個月有用上網,所以要同我確認,我就奇怪,因我呢個no.係老公用既,我又知道佢唔會用手機上網.(但又驚佢真係有,我唔知 )咁我就同佢講,我要問問先,跟住個女仔係咁話要同我對名同ID.
就係呢個時間,我見到我99個fd,因我約左佢拎野,咁我咪同個女仔講,我依家唔得閒,您遲10mins call我啦,但...我已講左我全名佢聽,未講ID.
之後成30mins佢都無call我,我又問左我老公,佢話肯定無用過,咁我咪自己打去"3"個hotline,諗住搞清楚啦,點知"3"既人話check左我都無呢個費用.
我即時比左call我個女仔的tel no.我,佢再check,話佢地"3"無咁既tel no. ... 好彩我未講ID比佢對.大家要小心d呀.

p.s.: call我個tel no.: 2807 9000 (我已打過佢,但打唔到的 )

公爵府

唔記得左,都想讚一讚"3"個hotline職員,佢幫我check得幾快,同幾好禮貌.

禁止訪問

禁止訪問

回覆 #1 FA8866 的文章

公爵府

原文章由 conniechan1975 於 08-1-27 14:13 發表
yes ar. 3 service is not bad. very fast having ppl to talk to me when i call cs.. i very hate those bank or other telephone company. press 1 2 3 , 123, 0. long long time no operator talkto me directly

ok啦,佢地係有時煩d,一日打幾次黎話有咩優惠,但起碼我尋日咁既情況佢真係好快咁幫我check. 後來仲問我有係比ID人對,我話無呀,佢仲叫我小心d.
我諗下次如有咁既情況,都係叫對方留番貴姓同電話,扮忙話轉頭覆佢好d.

男爵府

原文章由 木馬 於 08-1-27 14:18 發表
我幫你推高d, 等大家小心d, 唔好受騙~

我記得3 o個d電話全部都係3字頭,一係就私人號碼~

男爵府

我一轉3就有成籮無謂電話打黎sell野, 以前pccw係無, 通常佢地打黎我吾會先講名或者其他私人資料, 各位小心, 多謝你分享.

原文章由 FA8866 於 08-1-27 14:28 發表

ok啦,佢地係有時煩d,一日打幾次黎話有咩優惠,但起碼我尋日咁既情況佢真係好快咁幫我check. 後來仲問我有係比ID人對,我話無呀,佢仲叫我小心d.
我諗下次如有咁既情況,都係叫對方留番貴姓同電話,扮忙話轉頭覆 ...

男爵府

我哋都要小心d........

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Thanks FA提醒. 好彩我唔多聽佢哋啲電話優惠, 通常佢哋一講有優惠俾我我都話唔得閒.

伯爵府

畀面勳章

我都好似見過呢個電話打比我,,,不過我係果d唔知咩電話就唔會聽o既人...仲要有時識o既人打黎都唔聽...所以冇中招...
嘩..咁遲d真係3果d打黎我都會cut佢線

民房

[quote]原文章由 keroroee 於 08-1-27 14:37 發表
我一轉3就有成籮無謂電話打黎sell野, 以前pccw係無, 通常佢地打黎我吾會先講名或者其他私人資料, 各位小心, 多謝你分享.

我都係呀!真係要小心!

伯爵府

多謝提醒!我記得早前有個私人電話應該係 "3" 打黎sell我用佢地個plan,我已經好有禮貌推佢,不過,反而個女仔好無耐性不斷咁sell我,真係火都黎埋
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

公爵府

原文章由 fongfonglover 於 08-1-27 14:35 發表

我記得3 o個d電話全部都係3字頭,一係就私人號碼~

我因為用handfree聽緊歌,所以無望個來電就按handfree個制黎聽. 之後拎部機出黎睇番先知呢個tel no.

水晶宮

Fa,
多謝提醒!
我通常快過佢哋收線。
原文章由 DoReMi媽媽 於 08-1-27 14:50 發表
通常佢哋一講有優惠俾我我都話唔得閒.

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

禁止訪問

畀面勳章

男爵府

大廚勳章

原文章由 keroroee 於 08-1-27 14:37 發表

我都係呀...一日打成3-4次嚟話比咩優惠我..又要對返i.d no...
因為我老公個number都係我登記...所以真係煩到嘔
不過我次次都冇比...會同返佢地講...
如果我有興趣我會自己聯絡3...
通常佢都會阻收線...我會照cut線...

公爵府

好媽媽勳章

多謝分享
嚴 守 止 賺 、 止 蝕 位 , 相 信 每 個 投 資 者 都 曉 , 但 利 字 當 頭 , 確 實 知 易 行 難 。 所 以 , 希 望 大 家 , 贏 了 錢 , 開 心 之 餘 , 要 保 持 清 醒 ; 輸 了 錢 , 傷 心 之 餘 , 亦 要 保 持 冷 靜 。 懂 得 平 衡 投 資 心 態 , 也 許 是 致 勝 之 道 的 必 備 條 件 。

男爵府

有2個可能性:----

1. 第一個人同你對i.d.前3個字, 第2個人同你對 i.d. 後4個字, 咁佢就可以知道你既 i.d.

2. 有人借錢要搵"資詢人", 咁填左你落去, 而呢d公司要confirm是否真有其人, 所以就搵d藉口去試探及核對資料.

仲有, 乜個來電顯示電話咁似d財務/銀行/推銷既電話既?!

侯爵府

BK Milk勳章

多謝提醒

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

呢單應該係呃人的

因為我上 googale 都搵唔到

都係小心為上
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

首頁

尾頁

跳至