烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問白米,糙米和紅米的份量,你們怎樣配搭,如兩杯半米的分量,會怎麼落米。有冇人可以教吓我呀!

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

任你溝呀。

糙米及紅米要先浸水幾個鐘, 煲起來才不會太硬。這2種米都好"鞋"口的, 初初食一定唔慣, 所以煮時白米要佔大多數, 溝少少糙米及紅米, 如果都ok, 咁下次再溝多d份量。

洋房

原文章由 晴B媽 於 08-1-27 17:36 發表
任你溝呀。

糙米及紅米要先浸水幾個鐘, 煲起來才不會太硬。這2種米都好"鞋"口的, 初初食一定唔慣, 所以煮時白米要佔大多數, 溝少少糙米及紅米, 如果都ok, 咁下次再溝多d份量。 ...

Let me try it tonight.....
Thanks

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

小朋友啱食嗎?
食左有咩作用?

男爵府

我都食開糙米同紅米
我會用2/3 白米 1/3 糙米 or 紅米
最近 3 隻米一齊煑
份量會用3/5 白米 1/5 糙米 1/5 紅米
糙米同紅米煑之前要浸15 -20 分鐘
咁煑出嚟 d 飯就唔會太硬吶

[ 本文章最後由 秋風 於 08-1-27 23:07 編輯 ]

大宅

原文章由 秋風 於 08-1-27 23:03 發表
我都食開糙米同紅米
我會用2/3 白米 1/3 糙米 or 紅米
最近 3 隻米一齊煑
份量會用3/5 白米 1/5 糙米 1/5 紅米
糙米同紅米煑之前要浸15 -20 分鐘
咁煑出嚟 d 飯就唔會太硬吶 ...

晴B媽 & 秋風
謝謝你們!

大宅

惠康有隻叫「金御膳」的三色米,已一早溝好,同普通米一樣咁煮就得架啦 ~ 我朋友介紹的,但我冇試過,因為我自己喜歡粗糙o的的口感,所以我習慣自己溝米,2 份白米溝 1 份紅米。不用預先浸,只是煮完焗耐少少 (10 分鐘) 就好煙韌好好味。

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 fengfeng 於 08-2-7 23:10 發表
惠康有隻叫「金御膳」的三色米,已一早溝好,同普通米一樣咁煮就得架啦 ~ 我朋友介紹的,但我冇試過,因為我自己喜歡粗糙o的的口感,所以我習慣自己溝米,2 份白米溝 1 份紅米。不用預先浸,只是煮完焗耐少少 (10 分鐘) 就好煙韌好 ...

紅米,會不會好韌呀??-(
請介紹紅米牌子?
arm唔arm小朋友食?
thx

[ 本文章最後由 ru_663th 於 08-2-8 00:42 編輯 ]

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原文章由 ru_663th 於 08-2-8 02:41 發表

請介紹紅米牌子?
thx

紅米糙米可以幫助消化, 同埋營養高 d. 我只係隨便去超巿買咋, 冇理佢係咩牌子...

食得到大人食物既小朋友都可以食, 不過可以落多 d 白米, 等佢地響口感上同埋腸胃上慢慢習慣下先.

大宅

原文章由 ru_663th 於 08-2-8 00:41 發表

請介紹紅米牌子?
thx

紅米隻隻牌子都係咁,冇咩話韌唔韌 ... 怕韌的話落少o的、或先浸佢兩個鐘吧 :loveliness: 我鍾意有o趙頭,所以我唔浸的,兼且落好多

我通常在惠康買 First Choice 紅米

首頁

尾頁

跳至