嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個b仔而家4個幾月,響佢差唔多3個月時佢成日都"lam"衫,總之件衫領響佢個口附近佢就會係咁"lam",有時直情會自己"dup"底頭或者索性舉高隻手黎"lam",真係好煩惱....每次見到佢"lam"已經制止佢,但轉頭又"lam"過,好驚佢"lam"埋d污糟落個口度,再加上佢而家成日甩好頭髮,試過幾次見到佢咀邊有幾條頭髮響度,點算呀?! 點樣可以幫佢戒甩佢呀?! 煩.......:tongue:

大宅

bb呢個時期係用個口嚟探索世界, 係何喺嘴邊嘅嘢都會lam, 我嗰時都成日見我個仔條脷上面有頭髮:;pppp: 到且宜家6個幾月都仲會lam衫領, 尤其鍾意lam拉鏈!
你如果唔鍾意佢lam衫, 試吓俾奶咀佢啦, 好多媽咪都有咁做, 不過另一樣問題就係習慣咗之後, 佢大d就要同佢戒奶咀.
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

大宅

原文章由 十月變形記 於 08-1-28 01:38 發表
bb呢個時期係用個口嚟探索世界, 係何喺嘴邊嘅嘢都會lam, 我嗰時都成日見我個仔條脷上面有頭髮:;pppp: 到且宜家6個幾月都仲會lam衫領, 尤其鍾意lam拉鏈!
你如果唔鍾意佢lam衫, 試吓俾奶咀佢啦, 好多媽咪都有咁做, 不 ...

聽你咁講佢咪姐係有排"lam".....唉:-|
我而家都有比奶咀佢,但我見佢有時自己整甩個奶咀係咁lam衫,睇黎都仲有一段時間lam啦!

大宅

好媽媽勳章

我個b都成日lam衫, 因為呢排凍
佢著太多衫, 食唔到手仔,
所以就lam衫. 仲食到件衫濕哂添,:;pppp:
唔比佢食, 轉頭佢又食過,
除咗佢瞓咗或食飽啦. 無佢修!

禁止訪問

洋房

我呀仔都係四個幾月, 都係成日 "lam" 衫, "lam"手袖, "lam" 手指, "lam" 在他口邊既任何野........ 無架, 見到咪盡量 stop 佢, 同佢講下道理, 訓話下 (哈哈....雖然無咩用, 但係我都會講)..... 見唔到時都無辦法.......

大宅

其實初生BB "lum"手好正常架
因為佢地既咀同舌頭係對感觀
最早發育好既地方
起初佢地唔知對手係自已架
跟住慢慢開始對眼前既"兩舊野"好奇
再慢慢咁識得放入口確認一下
到4~5個月就會連臭腳都放入口"確認一下"
所以識得擰起玩具後
咩9c垃圾都係會放入口
如果D物件唔係污糟
其實可以由佢