懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原文章由 pomelo_tea 於 08-1-30 15:51 發表
唔好意思,我好多野問...

1.普通clinic只係驗尿,仲即刻有result,是否用棒棒驗?咁大概幾多錢,因我要 ’禁’錢... 
2.「大約4,5weeks到會照到有胎long',心跳就再遲多1,2weeks先有」點計week架?好想知自己照到未呢??-( 咁大概幾多錢,因為 ...

clinic通常用試紙試,不過同驗孕棒同一原理,
去clinic只不過係想要張back & white o既證明啫,
至於$方面,睇o下你睇開d clinic幾多$,
因為都係當普通診症o甘計,多數$100幾至$200到~

計week方面,係由你最後m o個日開始計,
比如你最後m 係12月30日, o甘e+就係4weeks到喇,明未?
基本上大家照到胎long'o既時間會差5多,
但心跳就因人而定....婦科dr.會照到心跳先當正式懷孕...:D

男爵府

原文章由 ccleung 於 08-1-30 16:12 發表

我想問, 我去健康院做第一次產檢時, 護士話30歲以上的人才需要做oscar, 30歲以下的就自由決定做唔做
係咪真既呢
因我24歲, 我係咪都要叫私家幫我安排做呢 ...

?-( 乜e+歲數降低o左呀,
我o個陣時要34yrs以上先有得照oscar....

基本上年紀越大,bb有唐氏機會越高,
所以健康院會優先幫年紀大d pregnant做,
但唔係100%保證under30yrs就無機會患唐氏,
如果想安心d,梗係做埋先....
....因為touch wood到個胎再大d先發現有problem,
未仲傷:-(

大宅

好媽媽勳章

最後m o個日開始計,係指第一日還是最後果日,因我真係唔識....

男爵府

原文章由 pomelo_tea 於 08-1-30 16:49 發表
最後m o個日開始計,係指第一日還是最後果日,因我真係唔識....

..計第一日...

別墅

我朋友都話叫我安心d~話我咁驚反而唔好喎~現在就應該睡多些,食多些~~~
我都拿了診所的轉介信,諗住星期六去睇健康院,等健康院轉介去醫院生,2月14日去私家覆診~希望我地母子平平安安喇~呢排真係好凍~好彩bb係我肚到好暖o者~~~

民房

我星期一係去婦科驗架..
我估係因為佢照唔到有野.. 所以再叫我驗尿確實... 係即刻知架...
醫生話我應該係得兩個星期左右..
都好擔心係咁事.. 好想快d照到個bb.. 好心急...
係呢.. 其實..果d咩宮外孕或者假胎係咪常見架? 好擔心..

我自已呢幾日都係個下腹有小小抽住抽住..腹兩邊就有時有小小痛..同埋好易累.... 你知啦..咁早又唔可以講比屋企人知住.. 所以又唔可以問下亞媽係咪正常....

各位..可以分享下嗎?

原文章由 pomelo_tea 於 08-1-30 15:51 發表
唔好意思,我好多野問...

1.普通clinic只係驗尿,仲即刻有result,是否用棒棒驗?咁大概幾多錢,因我要 ’禁’錢... 
2.「大約4,5weeks到會照到有胎long',心跳就再遲多1,2weeks先有」點計week架?好想知自己照到未呢??-( 咁大概幾多錢,因為 ...

大宅

好媽媽勳章

今日尾龍骨對上有D"軟軟地",大家知唔知我係咪正常架?現在6W

別墅

聽有經驗的朋友講,話宮外孕唔會咁舒服喎,叫我咪咁擔心喎...
咁唯有乖乖地等睇醫生,照下檢查下就會知道喇~~:財:

原文章由 luluqueen 於 08-1-31 09:34 發表
我星期一係去婦科驗架..
我估係因為佢照唔到有野.. 所以再叫我驗尿確實... 係即刻知架...
醫生話我應該係得兩個星期左右..
都好擔心係咁事.. 好想快d照到個bb.. 好心急...
係呢.. 其實..果d咩宮外孕或者假胎係咪常見 ...

別墅

背脊倦倦地應該係正常o既......總之拿少少重o野都倦呀...
我前晚打掃拖地...真係比平時倦好多好多呀...

原文章由 pomelo_tea 於 08-1-31 10:51 發表
今日尾龍骨對上有D"軟軟地",大家知唔知我係咪正常架?現在6W

大宅

其實我啱啱有時 (6 weeks) 都有一面成日扯住痛..我怕有事 (宮外孕) 未同醫生講囉..咁做佐陰道超聲波..不過都正常~

醫生話可能便秘喇, 子宮開始大喇, 都會影響到會痛..只要無留血, 就應該無問題!

我而家11 weeks 到..有時都會扯住扯住痛o架..我見痛會行慢d , 可以的話未坐底囉..

洋房

原文章由 celeo 於 08-2-2 12:58 發表
聽有經驗的朋友講,話宮外孕唔會咁舒服喎,叫我咪咁擔心喎...
咁唯有乖乖地等睇醫生,照下檢查下就會知道喇~~:財:

No need to worry ar!! Just relax. I am 7 weeks now and i was so worry about everything. We have ultrasound and didn't see the BB at 5 weeks, I just waited patiently and good t
hing happened!! Just relax and be positive la!!!

別墅

我都開始習慣大肚後的反應喇~現在又放緊新年假~好開心呢~~~

首頁

尾頁

跳至