懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

開刀生完, 今日第四日....好唔開心:cry: :cry: :cry:

1/ 我上唔到奶, 用Avent奶泵只有稀水出
2/ 亞B一D都唔肯埋身食, 我心軟, 佢喊到面紅身紅, 好可憐! 就沖奶粉喇!
3/ 究竟點至叫暖? 天气咁凍, 着咗1件和尚袍, 1件羊毛, l件連身衣, 抱被同被仔, 開暖气瞓, 个頭仔, 手仔同腳仔都唔係熱嘅! 但頸至身都暖到紅晒...个身係咪紅トト?
4/ 瞓着時好似條气不太順, 正常嗎?
仲有5/, 6/, 7/, ........太多問題, 我好緊張, 今日喊咗好多次, 生出亞B, 但又咁多嘢唔識,好對佢唔住!!

大宅

Relax 唔好唔開心
Add Oil..............

男爵府

bbysh,
你唔好喊啦, BB feel到架, 你依家已經係媽咪, 好叻架啦...我生完兩胎既頭幾日都係成日好down架, 醫生話係正常既, 因為生完你既荷爾蒙未平衡番姐, 過多兩日就會好好多架啦 ...一有唔開心就搵人傾下, 好好多架...比心機你一定得架

呀, 重有關於喂人奶, 最緊要係你盡左力, 我都好失敗架 , 不過我老公就安慰我話如果force自己一定要喂到人奶而搞到自己唔開心, 咁咪重衰 ...總之盡力就得啦:lol

[ 本文章最後由 chapman媽 於 08-1-28 02:24 編輯 ]

禁止發言

大宅

唔好灰心呀! 沒有奶就補奶粉, 初頭係甘咖啦
你係新手媽咪, bb係新手人仔, 大家都係新手, 你們要一起努力咖~
你bb著得好夠lu, 有沒有比對手套他呀?
有問題上來問啦, 好多人可以幫到你咖!
加油! 加油!

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

你唔好唔開心啦!有幾多人一生出bb就自動波識湊bb仲好掂呀?大家都係由經驗中學習,湊湊下就會找到湊自己bb的方法!

所以唔好唔開心啦!你心情唔好bb都感覺到,知道媽咪唔開心佢都唔開心ga!

男爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章

bbysh,
唔好放棄呀!初初生完我都未上奶嫁!有冇人保魚湯比你飲呀!按下個乳房令乳線通d會好d嫁!我都係冇埋身餵比bb食嫁,pumb咗出來比奶樽佢飲!
面仔凍其實又冇咩問題,佢個身暖就ok啦!
其實你唔開心,喊咗出來會舒適d,唔好迫自己,唔心同媽咪傾!
有咩問題講出來啦!我地會答你啦,
祝你bb日日健康d,你日日開心d!

珍珠宮

唔好唔開心啦,個個都係一邊揍一邊學,無人一生完bb即刻識架,你開心d,bb係感受到的, 大家一齊努力啦!你已經好叻,我餵唔到bb食人奶,因為我順產傷口唔埋口,要食抗生素,唔可以餵呀!我都有好多野唔識,有時問下朋友,有時上來BK同大家SHARE,仲之開心D,加油!

[ 本文章最後由 lovebbb 於 08-1-28 09:35 編輯 ]

複式洋房

原文章由 bbysh 於 08-1-28 01:55 發表
開刀生完, 今日第四日....好唔開心:cry: :cry: :cry:

1/ 我上唔到奶, 只有稀水出
2/ 亞B一D都唔肯埋身食, 我心軟, 佢喊到面紅身紅, 好可憐! 就沖奶粉喇!
3/ 究竟點至叫暖? 天气咁凍, 着咗1件和尚袍, 1 ...

bbysh,

1/pls relax yourself because your breastmilk will affect by yourmood. U have take good relax, sleeping well, believe urself and ur baby.
2/亞B肯埋身食because too hungrey, next time try to 用Avent奶泵 pump up the milk first, baby feel the milk in mouth, he will willing to suck , and try to alternative feeding, that mean one bottle feed and one breast feed. A lot of mothers told me that she success in this way.
3/too many clothing will make baby difficulty to breath. Try to make the room temp as warm as u can, is good enough.

Finally, Don't cry too much, u are brave mother already because u delivery healthy baby

大宅

唔好唔開心, 開刀係冇咁快上奶 ga, 但你都要飲多 d 湯水, 用 hot towerl fu 下個 breast, bb 肯就比佢啜, 唔肯就 pump la, 初乳係咁 ga, 正常 ga, 初生 bb 都要學習 ga, 你地一齊努力 la, 有親人就叫佢地 help 你, 你就盡量休息, 開心同休息係 help 上奶 ga, night 唔 feed 人奶都要起身 pump ar, 上奶 ga .......

有野上 lai 問 la, 冇人天生識湊 bb ga, 個個都係學學下變專家 ga ja ......

男爵府

...唔好喊la,對身體唔好o架....

贊成其他mama講,有邊個第1次做mama唔係新手o丫...
我都係過來人,都有你講o個d問題,
e.g.我都係無乜奶,就算飲乜湯水都係無....
o個陣時都超內疚,覺得對亞b唔住,crying....
我屋企人幾驚我會產後抑鬱....
好在有屋企人支持,好似亞媽話齋,盡o左力未算law,佢話我都係飲奶粉大,咪幾精靈可愛......
個個人體質唔同,有d人多到餵唔切,
但唔代表你對亞b唔好...而且e+ d奶粉營養好全面,唔使擔心....你睇...我亞b都係食奶粉大,
咪幾精靈.

至於夠唔夠暖o既問題,
姑娘話只要睇頸仔就得,
頸仔出汗就要著少d衫,
手仔同腳仔仲未識衡溫,
所以成日都冷冰冰,唔使擔心....

另外透氣問題,
我亞b出世時都係o甘,
但dr.話頭o個個月都會係o甘,無問題,
只要bb呼吸到就得.

好快就會捱過,之後bb會比你陸陸續續o既驚喜,加油o屋

[ 本文章最後由 sumsuma 於 08-1-28 10:03 編輯 ]

男爵府

3/ 究竟點至叫暖? 天气咁凍, 着咗1件和尚袍, 1 ...

呢d係初乳..好有營養ka...其實呀b唔肯埋身啜真係難上奶好多ka

盡力啦...一次唔得就試多次...試到得為止,努力唔好放棄

3/ 究竟點至叫暖? 天气咁凍, 着咗1件和尚袍, 1件羊毛, l件連身衣, 抱被同被仔, 開暖气瞓, 个頭仔, 手仔同腳仔都唔係熱嘅! 但頸至身都暖到紅晒...个身係咪紅トト?
其實係屋企開左暖氣唔洗著咁多衫架,我除左係醫院0個幾日著過羊毛底衫之外,就只有呢幾日出街先有著!平時只係著一件和尚袍,一件厚小小0既外衣!加多對手套同埋腳套,d手仔腳仔就唔會凍(天氣凍先需要,暖就唔洗用)訓覺0既時候就有2張暖暖0既毛巾被!如果唔訓係度玩,一張都夠 !你摸下佢條頸,如果係暖而唔出汗就即係bb夠暖!提醒你,開左暖爐要放杯水係度,如果唔係會好乾,大人同小朋友都會好唔舒服

點樣唔順法先 ? 我個仔初初就成日都有痰,一食飽飽就好似扯住扯住咁,但係健康院0既nurse話係正常!如果覺得有問題,可以返健康院0既時候問姑娘,佢地會幫到你

仲有5/, 6/, 7/, ........太多問題, 我好緊張, 今日喊咗好多次, 生出亞B, 但又咁多嘢唔識,好對佢唔住!!
第一次做媽媽.唔識有乜咁出其呀?你一出世就識行咩?慢慢學,唔識就問,揍仔方面0既野,9成,健康院0既姑娘都可以教到你!唔好唔開心,唔好亂諗野,咁會好易有產後抑鬱架,睇開d...開心d,揍下揍下就識ka la,加油...努力呀!你已經做左媽媽,連你都唔堅強,咁點保護bb成長呀 ??唔開心就上黎搵人傾下,傾完喊完就冇野架啦,比心機呀,揍下揍下你會發覺bb會有好多古靈精怪野,你就會由心笑出黎架啦

男爵府

如果努力過都餵唔到人奶唔緊要la, 我都餵唔到, 呀b要出世第十日先肯食, 又係喊一排先食,又係泵出來食, 最後都係半人奶半奶粉下一個月左右放棄了, 奶粉b咪一樣大得幾好, 試過就得,唔好比太大壓力自己呀!
個個媽咪都由唔識湊b開始, 上來問多d,傾多d,,
個個媽咪都明你架..
唔好唔開心喇,,,,
世上冇完美媽媽架, 只要努力就得架喇, 比bbfeel到你愛佢, 關心佢就好好架喇~~

別墅

我都係開刀生, 一齊傾吓呀.

1/ 上唔到奶, 用Avent奶泵只有稀水出
好正常, 上唔到奶. 我都係咁.佢唔肯食, 都同你一樣. 不過千祈唔先自責, 因為個bb都係咁. 我個囡都係, 佢都未識食, 因為佢細個, 我個囡, 係到瞓唔食tim, 都冇佢符, 比奶粉佢食. 但都要繼續比母乳, 如果你想餵母乳, 記住持之以恒, 唔使驚bb唔肯食. 我都avent奶泵, 仲買咗medieia果隻電泵tim. 不過想餵得好, 一定要埋身食.其實我初時都餵唔到母乳, 因為佢成日掛住瞓, 唔肯用力食. 所以我到而家有補奶粉, 我係混合餵.
都係要架, 因為佢點都要食, 因為佢要快d排黃疸, 有得疴先排到架.bb d 野一餐唔得, 未第二餐再黎過, 總之比耐性.我記起我果時係先唧d人奶出黎, 即刻放落佢個口到, 等佢知道係有奶食, 佢未開始食, 不過我都試咗廿幾次.
3/ 究竟點至叫暖? 天气咁凍, 着咗1件和尚袍,
你比佢著得夠啦, 都好多件. 我都係着1件和尚袍, 一件絨面衫, 一件厚綿連帽(coat), 已經夠.衫夠大件唔使帶手套, 著sock.記住瞓覺時照著咁多, 就係蓋張被都心口以下就得.放落床仔, bb隻腳係放係床尾到, 咁佢點踢被都唔會踢上去, 開埋個暖爐.
十分正常, 我個囡都係咁, 你驚未起身睇吓佢, 最緊要係食完奶, 拍到er咗胃氣為止, 然後垂直抱佢十分鐘, 就得, 可以防止吐奶, 不過有時我個囡都有吐, 都係十分正常, 頂住吐咗出黎好, 所以吐奶都係好事.
唔好喊, bb係同你一齊, 知道媽咪唔開心, 佢都唔開心. 記住努力, 凡事唔好想得太多, 總知bb既野, 都係食, 瞓. 唔開心, 可以打比姑娘傾吓, 我都打咗好多次, 唔識未問到識囉.
:-D :-D

大宅

畀面勳章

多謝你地! 你地好叻! 但我忍唔到, 今日繼續喊! 都嚇親屋企人...我仲有好多問題...不過未想寫住, 但你地D answer 已經穩定咗我个心好多la....THANKS A LOT!!!!!! WHOLEHEARTEDLY!!

珍珠宮

1/ 上唔到奶, 用Avent奶泵只有稀水出
每個人D乳腺既發達程度都唔同加上你係頭幾日係咁架
有時就算你有人奶但係唔夠都要補奶粉都係正常
健康院故娘教摸下條頸後面如果WARM即係夠WARM
我個BB初初都係甘姑娘話正常, 因為空氣POLLUTION
喊係無用架...唔識就問下人...POST上BK或者打比朋友啦...你咁會DEPRESSION

我平時覺得自己都幾精令架, BB未出世之前以為自己會好掂但到BB出左世原來發覺自己係TAKE CARE BB係...NURSERY STAGE咋..咁我都係成日上BK睇下, 問下...同SEARCH下資料囉....

[ 本文章最後由 jojoplanet 於 08-1-28 22:06 編輯 ]

別墅

睇完呢個post..睇到喊左出黎...
我5月先係預產期...
我諗到時我都會好似樓主咁...
睇到都驚驚地...

咁多個問題我剩係識答其中一個問題~
冇奶水阿媽話要飲魚湯..但開刀生既話就唔可以飲~
因為個傷口會紅腫同痕~

同埋如果真係冇奶水~其實用奶粉都ok架~
我就係一個例子~我係飲奶粉大~
你睇下我~飲奶粉飲到以家就快可以做人地媽媽喇~

大宅

我都是開刀生嫁!!唔好喊啊!坐月期間唔可以喊嫁,
1/上唔到奶, 用Avent奶泵只有稀水?
咁你有冇煲上奶的湯水飲啊!同埋有好好地休息,我都是可以餵了20幾日咋,之後就冇奶啦!我的原因就是休息得唔好,都會好影響奶量同質素
2/ 亞B一D都唔肯埋身食, 我心軟, 佢喊到面紅身紅, 好可憐! 就沖奶粉喇
咁呢個都是好正常的,bb始終都要食,同埋好多mama餵人奶亦會比奶粉bb食的
手腳唔暖唔代表他是凍嫁,你要摸bb的背脊頸仔是咪暖,先作準,但是呢幾日是可以同bb帶手腳套同帽仔的!!訓覺的話可以選擇同bb用睡袋啊!
呢個問題我個仔冇呢個問題,所以幫唔倒你!
傻的,冇 人一出世就識,唔識咪學到識囉!我都是嫁,bb一出世我都手忙腳亂,除了日間會有陪月,晚上都是自己一個人攪掂,好辛苦,我個仔又唔是好湊,但宜家我bb都4個月啦!!慢慢來啦!!你多d上來傾下啦,呢到d mama好肯幫人嫁...

http://www.lifeconceptshk.com/

大宅

同你個case一樣,
上唔到奶我起初都好灰,
但後尾我都係人奶+奶粉,
個個媽咪都係新手,
慢慢你會變得熟手,
唔好太過擔心啦!
健康活潑的BB來臨了 ;-)

大宅

my mother says don't cry during 坐月 as it is not good for your eyes. I also am a very nervous 新手 mother. but with the help of relatives/ friends and the mothers in BK, many problems can be solved.

It is a very common thing that cannot BF bb. no harm for bb if he is bottle fed. So, don't force yourself so much. 如果一直都餵得唔好, 咪食奶粉 lor! If BF brings you much pressure, forget it!

Now should be the time that you take enough rest. otherwise, health problems will come out when you are getting older... so, relax and take rest. Ask someone to help. for me I asked my mother and 99 to help so that i can leave bb to them and take rest. Talk to your husband whatever you want to talk. He will listen to you and support you!

At last, we all are 'super mothers'! So share more and learn more!!

首頁

尾頁

跳至