懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原文章由 bbysh 於 08-1-28 01:55 發表
開刀生完, 今日第四日....好唔開心:cry: :cry: :cry:

1/ 我上唔到奶, 用Avent奶泵只有稀水出
2/ 亞B一D都唔肯埋身食, 我心軟, 佢喊到面紅身紅, 好可憐! 就沖奶粉喇!
3/ 究竟點至叫暖? 天气咁凍, 着咗1件和尚袍, 1 ...

BBYSH:
你唔好咁唔開心啦^^"
我都係新手媽咪..都係開刀..BB依家14日大咋..
都有好多問題架...做人媽咪係好多野學架..
我都係邊做邊學..有排學做媽咪呀..
你D問題同我諗個D都幾似呀...
多D上黎同人傾計..問下問題會好好多架!!
同埋唔好諗埋1邊呀..諗下開心野..如果唔係好易變產後抑鬱架..

你要加油呀..係頭1個月辛苦D..第2個月就會舒服D架啦"
如果你想可以@我MSN1齊傾下計丫^^"
[email protected]

1/ 我上唔到奶, 用Avent奶泵只有稀水出
我同你1樣呀..依家日日都好努力咁泵同埋用手擠..
健康院D姑娘話1定要努力..我都覺得幾個鐘1次好辛苦..又訓唔到"
D姑娘話泵得幾多就俾佢飲幾多..少少都俾佢飲..
飲完先補奶粉..
2/ 亞B一D都唔肯埋身食, 我心軟, 佢喊到面紅身紅, 好可憐! 就沖奶粉喇!

又1樣^V^" 我個B飲得太多奶粉依家淨係肯食奶樽..埋身就唔食"
健康院D姑娘話..如果你想佢忘記奶樽..

可以用小朋友食藥D針筒或者匙羹餵佢飲奶粉同埋人奶..
等佢慢慢忘記奶樽但飲奶時間就會長好多..
[[我就用手擠+泵落奶樽俾佢飲]]
3/ 究竟點至叫暖? 天气咁凍, 着咗1件和尚袍, 1件羊毛, l件連身衣, 抱被同被仔, 開暖气瞓, 个頭仔, 手仔同腳仔都唔係熱嘅! 但頸至身都暖到紅晒...个身係咪紅トト?

我個B都係着咗1件和尚袍, 1件羊毛, l件連身衣, 抱被 / 睡袋,
被仔,開暖氣瞓..但帶多左對手套囉..頭仔同腳都冇著野..
4/ 瞓着時好似條气不太順, 正常嗎?

你有冇打去健康院約時間同BB檢查呀??
去健康院個陣問下D姑娘丫^^"
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

紀錄:
大仔出世7磅半  大女出世6.9磅
二女出世6.7磅  三女出世6.1磅

民房

唔好氣餒... 我都係大鄉里媽咪...
都係開刀生B... 岩岩生完帶豬B返屋企既時候,
又係緊張死... 咩都唔識, 喊左好多次,
但係上星期豬B滿左月啦!
健康院姑娘仲話豬B好健康, 所以你都唔好咁擔心。

1) 我都上唔好奶, 仲比我D屋企人笑我, 古時要請奶媽, 不過唔緊要豬B食奶粉一樣肥肥白白。

2) 食唔到人奶, 餵奶粉都好高營養架! 七八十年代未興餵人奶, 咪好多BB都係食奶粉大, 一樣健健康康, 所以唔好自責同氣餒。

3) 我都唔知點為之暖... 我豬B 開左暖爐(24度) 著一件和尚袍, 一件連身衣, 一件包袍, 再加一張毛毯 佢身體暖和應該就保暖啦!

4) 飲奶粉既BB 條氣都係會唔順架, 好似有啖係氣管咁, 你怕既可以比佢飲D水, 不過問過健康院姑娘咁係正常, 除非佢氣喘得好嚴重, 咁就要小心啦!

大家都係親手媽咪... 唔好氣餒,
我成日同自己講阿B都生得出,
無咩洗驚既... 努力 加油!
你仲要好好照顧阿B架!

伯爵府

兩年多前,生阿囡又係開刀,一心想餵人奶,工具專家樣樣齊,以為唔俾奶粉/水,迫bb埋身食就可以,加上當時d姑娘好無愛心,捽到我個胸又紅又痛我乳頭兩邊損晒,但bb都係日夜掛住瞓,我癲到第3日仲上唔到奶就晨早5點幾call 媽咪同99煲晒d上奶湯來當水飲,唔理d湯會唔會令傷口有事,總之要有奶!

bb出院後隔日就要去兒科病房,我差d害到個囡永久身體機能出事。黃旦本來無都變左有,住左幾日醫院,插喉既手背成年至退印。

由個囡出世頭半個月,我日日喊,眼都腫埋,結果自己都入埋院,個心都只係掛住bb,怕佢有事。

出左院,我只好pump出黎俾bb用樽食,只要佢食,我一路都會pump(仲要以一日有一餐),直至3個月後來m,真係一滴都沒有才作擺。

我生果時都係11月,12月係冷,但我無開暖氣,因為怕太乾,只是沖涼時用暖氣一陣。bb手仔都係涼涼的,佢又唔肯戴hat,只好包包被蓋住額頭(不過好快俾佢郁luck左),都唔理得咁多,唯有加高床圍,等d風唔好吹到應。

阿媽,99又日日來,bb一喊又問係咪肚餓,有時又在我關中抱走bb叫我去食野,我都覺得唔開心,好似要同我爭bb咁。

傷口又無啦啦發炎,仲要俾老公話我唔識照顧自己。之後發覺係皮膚敏感,老公知怪錯我,但我已經好好好唔開心。

好彩果陣有個人奶媽咪一路開解我,叫我餵唔到俾奶粉,自己一定要開心d,我真係好多謝佢。

兩年多了,今日囡囡都好健康好精靈,又多多野講。下一個b2月出世,都買定奶粉在家,因為真係唔覺自己宜家有奶。回想起兩年前,自己因為太理想做個"好媽媽",所以bb同媽咪都唔開心。宜家最緊要自己舒服,至可以同小朋友走長遠的成長路。

只要媽媽一心為bb好,bb一定會健康長大,至於bb開唔開心,就要睇妳識唔識笑了。

唸下,當佢10歲之後就唔會再痴父母了,宜家時間在倒數,能抱住bb的日子愈來愈短,佢遲d會自己走開,珍惜現在,俾佢見到妳最開心既笑蓉啦!

大宅

畀面勳章

唸下,當佢10歲之後就唔會再痴父母了,宜家時間在倒數,能抱住bb的日子愈來愈短,佢遲d會自己走開,珍惜現在,俾佢見到妳最開心既笑蓉啦!

好touching ar!! 對! 我要珍借而家可已抱住BB嘅日子!

我今日pump咗45mins. 有唔夠半安初乳, 我巳經好開心喇...請問用熱水倒落D初乳到, 再混凍水, 再加奶粉成3安奶, 会唔会destroy 人奶D營養?

另外, 5日人仔食成3安, 每3个半小時一欠, 會唔会多得济?

複式洋房

俾bb食左d人奶先,之後再食奶粉,溝埋一齊好似唔係咁好,,,
你已經好叻架啦~加油!!:-P

大宅

畀面勳章

原文章由 kary23122003 於 08-1-29 18:22 發表
俾bb食左d人奶先,之後再食奶粉,溝埋一齊好似唔係咁好,,,
你已經好叻架啦~加油!!:-P

謝謝教! 再想問BB一日應該有幾多次便便?e院回家後就每餐後都有, 但一日比一日少, 今日第六日, 只係得一條片有便便, 其他全部都係尿尿咋!

大宅

我阿b出院時都食3安奶, 姑娘話直到1個月大都是食3安是正常的. 其實可以觀察一下阿b的反應來決定食多少, 如果佢食完支奶仲想要, 覺得唔夠, or 佢比平時快左喊食, 咪試下下一次比多d佢食 lor! 我都係咁去 judge 阿b 的食量. 現在我阿b 4 個月了, 但都只是食6安奶!!

姑娘話阿b d 便便次數不是問題, 是要睇 d 便便的質地同顏色. 如果質地是軟身 (但不是痾水), 就ok! 又話便便不應有血, 不應是黑 or 白色..... 如果仲有唔明, 可以隨時打電話返醫院問姑娘的! or 去健康院時一次過把所有問題問姑娘. 佢地好樂意解答的!

大家一齊努力 ar~~

大宅

畀面勳章

Really thanks!

複式洋房

原文章由 bbysh 於 08-1-30 08:26 發表

謝謝教! 再想問BB一日應該有幾多次便便?e院回家後就每餐後都有, 但一日比一日少, 今日第六日, 只係得一條片有便便, 其他全部都係尿尿咋!

唔好咁講啦~大家都係媽媽,當然會互相支持啦~
bb既消化系統會一日比一日成熟,係會一日比一日少架,咁即係佢唔'會呢頭食呢頭痾'啦~好事泥架!
有咩就上泥bk問啦~好多媽媽都好好會好樂意答你架~希望你都開心d笑多d啦~!我亞b唔知係咪由我拕佢果時已經成日聽到d笑聲(因為我做sales,大肚仲有返工,成日要講野同人傾計同埋笑)到生左亞b,都成日同佢傾計望住佢笑,亞b滿月之後聽到笑聲or見到我笑,佢自己就會笑~所以,唔好唔開心啦!!加油呀!

大宅

畀面勳章

第6日, 點解D手仔同腳仔甩皮嘅??

你地个B有無?

大宅

我BB都在出院時開始甩皮, 幾日就甩完, 變番滑滑, 你唔駛擔心.

原文章由 bbysh 於 08-1-31 20:30 發表

你地个B有無?
做o左740天奶媽, 終於收工啦! 各位繼續努力哦!

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你唔好咁唔開心啦~~~~
我比你更差.......你第4日有稀水, 我連稀水都無....第5日先有.......我都係要補奶粉....到有少少奶的時候阿b已經唔食乳頭.....而家b女個幾月了, 我都pump到一日一餐咋(4安, 仲係要一日pump成5-6次, 每次20-30min先至儲埋有4安)~~~不過食奶粉的bb一樣會健康咁成長, 你唔好比咁大壓力自己, 盡咗自己的力就得啦~~

珍珠宮

原文章由 bbysh 於 08-1-31 20:30 發表

你地个B有無?

正常架,個個初生bb都會甩皮,d皮甩左之後,再生返出黎個d就會好靚架喇~

大宅

畀面勳章

原文章由 stinkyrabbit111 於 08-2-1 09:26 發表
你唔好咁唔開心啦~~~~
我比你更差.......你第4日有稀水, 我連稀水都無....第5日先有.......我都係要補奶粉....到有少少奶的時候阿b已經唔食乳頭.....而家b女個幾月了, 我都pump到一日一餐咋(4安, 仲係要一日pump成5- ...

咁請問你分開几次pump, 中间時间點儲存D奶? 一餐都好丫! e家我已經無谷奶la

別墅

我都係開刀生阿B,因為唔夠奶,前幾日都喊過,好彩老公開解我。大家都知母乳好,但係如果冇或者唔夠都無辦法啦!依家阿B兩星期大,中午(around 11:00~12:00)、夜晚臨瞓同埋半夜(共三餐)餵奶粉,其他時間盡量餵人奶囉。呢排天氣咁凍,佢好似食極都唔夠咁,有時惟有人奶補奶粉!老實講,我自己都係食奶粉大,touch wood 三十幾歲都無咩大問題。
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

大宅

畀面勳章

回覆 #34 bbysh 的文章

bbysh加油呀!我第一次泵同你一樣泵咗45mins都係得5ml唔夠,之後泵第二日就有10ml,第三日有15ml,會一日比一日多,唔好灰心! 飲多d魚湯,章魚湯,真係好有用,我都係第3日先上奶!

首頁

尾頁

跳至