家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

家裡有老人家過身,99話今年不能派利是和去派年,親友就明白啦,但係每年年初一,所有管理員都在大堂向住客派年,但今年我點做好呢?有點唔好意思...點做好呢?

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

其實同佢地講聲唔好意思今年唔派得利是..... D 人會明架.....

大宅

謝謝你!唯有這樣吧!

原文章由 catjeffcat 於 08-1-28 15:57 發表
其實同佢地講聲唔好意思今年唔派得利是..... D 人會明架.....

男爵府

閞於[派利是]
因為我家姐個老爺係今年9月尾去世,家姐聽男家的嫂嫂話來年的新年,唔好派利是比人地,咁做會自己唔好,請問係唔係呢???因為我同家姐係基督教,而男家各人係佛教,亦恐怕人家唔高興!!!thanks

專業人事回覆:
以前的習例是要過一年先可提或做紅事或派利事,但今曰社會通常過100日便可。唔好派利是比人地,咁做會自己唔,家長擔心別人誤會收過你們的利事會把不吉利的事傳給人。咁做人地會非常不開心。

禁止訪問

子爵府

2018復活節勳章

我同你一樣都係唔派得利是同去拜年.不過只限於親戚朋友.

街外人如"實Q"同"倒垃圾亞姐"年年派開,今年照派,費事解釋咁多.

我c6都會照派利是派d生意上有關連d人,費事比人以為諗"縮數".

仲有我亞媽話雖然唔派得利是,但可以照收利是, 係咪真架??好似唔係几好喎??

原文章由 羊咩咩太太 於 08-1-28 09:52 發表
家裡有老人家過身,99話今年不能派利是和去派年,親友就明白啦,但係每年年初一,所有管理員都在大堂向住客派年,但今年我點做好呢?有點唔好意思...點做好呢? ...

大宅

原文章由 bongbongmum 於 08-1-29 16:20 發表
我同你一樣都係唔派得利是同去拜年.不過只限於親戚朋友.

街外人如"實Q"同"倒垃圾亞姐"年年派開,今年照派,費事解釋咁多.

我c6都會照派利是派d生意上有關連d人,費事比人以為諗"縮數".

仲有我亞媽話雖然唔派得利是, ...

唔派得,都無所謂....咁咪唔派! 開明的人會明白的.
會對自己好的,當然跟住自己意思啦!!

子爵府

我以前都試過公司的同事因為家有白事所以過年唔派得利是,於是佢就拿了盒糖回公司請大家食,大家都明白其中原因都唔會怪的,你也可以拿一盒別人拿來拜年的糖果(唔使特登用錢買的)到管理處請管理員和清潔員工食,感謝他們一年以來的服務,並坦明今年不方便派利是,所以請食糖代替,相信冇人會怪你的,反而躲躲避避,更形小家,宜家又唔係自己做了錯事,做乜要「閃」喎!

禁止訪問

醒目開學勳章

男爵府

我有位同事家中有白事, 佢話唔派得利事, 但又無講到佢個仔收唔收得利事, 所以我都想問我可唔可以派比佢的小朋友呢??

男爵府

原文章由 xmanman 於 08-1-30 16:43 發表
我有位同事家中有白事, 佢話唔派得利事, 但又無講到佢個仔收唔收得利事, 所以我都想問我可唔可以派比佢的小朋友呢??

專業人事回覆:
以前的習例是要過一年先可提或做紅事或派利事,但今曰社會通常過100日便可。唔好派利是比人地,咁做會自己唔,家長擔心別人誤會收過你們的利事會把不吉利的事傳給人。咁做人地會非常不開心。

我係上白事網問呀.........

子爵府

原文章由 xmanman 於 08-1-30 16:43 發表

首先唔好計習唔習俗先喇!如果比著你,要是你唔方便派利是的話,咁人地比利是你的仔女的話,你仲好唔好意思比你的仔女人利是啊!你的同事都一樣唶,除非佢唔知醜扮晒唔識人情世故搏大霧啦!

大宅

會照派利是,但唔用利是封,會直接俾現金。

首頁

尾頁

跳至