想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

my story
我今年9月將會38歲,29歲已想生B,試咗兩年都冇,睇醫生話有內移和子官後屈,做咗手術後再試兩年都冇,當時又唔識上BK(死蠢),真係好好彩,差不多要放棄時,34歲自然有咗。

BB六個月大已想再追一個,努力咗一年得個吉,好好彩,真係好好彩,我講真嘅,識上BK,學咗嘢,跟著去咗仁安睇周敏姖醫生。

第一次見周醫生(上年6月),就立即做IUI,因為醫生話我試過自然有,假設我冇問題先,但FSH已高1X,當然衰咗,正想再做第二次IUI及同時照輸卵管,問題出現了,原來我左邊輸卵管閉塞,右邊卵巢Function差,兩次IUI針藥右邊都冇排卵,所以第二次IUI都冇放精。

醫生提議我唔好晒時間,做IVF,第一次IVF針藥冇嘜效,每日350iu打足八日,都係得左邊兩粒,右邊零粒,醫生都話唔好抽卵,起碼要四粒先值得抽,仲勸我: 你都有一個啦,仲係仔添,冇都冇所謂啦。我話想試多最後一次,冇都算嘞。

第二次再加針藥,今次終於有6粒,但只抽出5粒,好好彩,5粒都受精而且都係grade1,放咗3粒,放旦後第十一日(最後一支安胎針後第三日)用d仔驗孕棒日日check都有兩條線,昨天(放旦後第十四日)去醫院blood test,今朝姑娘打電話比我正式confirm bingo,放工後會見醫生。

ivf過程之中,打針冇特別唔舒服,抽卵都ok冇嘜痛,放旦更加唔痛,之後幾日有m feel,所以大家唔洗驚,我諗有m feel係正常嘅。

Btw,好擔心會有twins,有冇姊妹知道幾時會check到 ?

講完,多謝收看! 再有新消息再同大家匯報。
,
PS: Day 3 - Day 8 每日有飲一支雞精, 其他嘜都冇食過, 花膠, 人參一概欠逢, 要保持心境開朗, 相信是最重要
.
各位姊妹繼續努力呀!!

[ 本文章最後由 shanmmami 於 08-1-28 14:14 編輯 ]

大宅

恭喜晒!

禁止訪問

複式洋房

恭喜恭喜

請問是否只打針冇噴鼻?

stickyrice

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章

shanmmami

yeah... 好鄧你開心呀!!等你報喜好耐啦!!
咁你會係9月定10月鼠媽呢??

原文章由 shanmmami 於 08-1-28 14:04 發表
my story
我今年9月將會38歲,29歲已想生B,試咗兩年都冇,睇醫生話有內移和子官後屈,做咗手術後再試兩年都冇,當時又唔識上BK(死蠢),真係好好彩,差不多要放棄時,34歲自然有咗。

BB六個月大已想再追一個,努力咗一年得個吉,好好彩, ...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

congratulation!!!!

別墅

Congratulations !!
I wish i can report my good news to you soon !!!

別墅

恭喜晒! 如果您想知中咗幾多個, 其實响您驗孕嘅驗血報告已經知, 您可以打電話問姑娘. 我當時都係擺咗3個胚胎, 姑娘打電話話比我知confirm有孕, 我同姑娘講好心急想知幾多個中, 姑娘已經即刻話咗比我知啦!

珍珠宮

恭喜晒~~

我有個問題想問下~
我岩岩開始左我第一次既iui, 咁尋日我就打完最後一支安胎針, 想問下, 你打完安胎針後第3日就已經開始check, 係咪其實iui都可以?
dr tay就叫我打完後12日先check, 但我心急呀~ 我可以先用d仔排卵check住先嗎?(因為我冇晒驗孕, 只得排卵)

thanks~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

子爵府

好媽媽勳章

Congratulations !!

你飲邊隻雞精? WHICH DR. DO IVF FOR YOU? HOW MUCH FOR YOUR TREATMENT?

I REALLY JEALOUSY YOU!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

恭喜你啊, 從你的留言,巳感受都你的喜悅.
真系好鄧你開心.

原文章由 shanmmami 於 08-1-28 14:04 發表
my story

BB六個月大已想再追一個,努力咗一年得個吉,好好彩, ...

大宅

好媽媽勳章

恭喜你!

洋房

你本身有沒有朱古力瘤架??

你本身有沒有朱古力瘤架??

別墅

恭喜晒

別墅

恭喜恭喜! 近來天氣冷, 記住著多件衫!:-P

複式洋房

恭喜!! Take care!!!

複式洋房

恭喜恭喜!

別墅

首先多謝各位嘅回應

kk2008
我飲百蘭氏雞精, 最cheap個隻

醫生係仁安周敏姬醫生, 今次ivf洗咗約$70000

小寶貝兒
我覺得安胎針後5日後都好準, 我做過實驗,打咗第二支後嘅第四日朝早驗,即第三支之前(d仔驗孕棒), 係連影都冇架,不過我就冇試過用排卵棒驗

cherrycheung11

我之前都有chocolate瘤

[ 本文章最後由 shanmmami 於 08-1-28 23:06 編輯 ]

洋房

恭喜恭喜

別墅

再次多謝各位嘅祝福

e+有d擔心係twins, 因為負擔真係會好大
昨天(28/1)下午見咗醫生, 仲未照, 佢話下星期照就會知喎. 有d緊張.

Creamie,
我blood test index 嘅1638 (4.5week), 算唔算高?? 有冇機會twins??

你係index??, 係唔係twins

stickyrice,

我冇噴鼻,treatment前食避孕藥, 之後打針

首頁

尾頁

跳至