夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

唉!真係冇計!我D FRIEND 都叫我唔好理佢,唔好再甘緊佢....但在我未知道件事之前,佢都對我好好的.算啦!希望我控制到我自己,唔好再諗甘多!

大宅

原文章由 小柏媽媽 於 08-1-29 17:43 發表
唉!真係冇計!我D FRIEND 都叫我唔好理佢,唔好再甘緊佢....但在我未知道件事之前,佢都對我好好的.算啦!希望我控制到我自己,唔好再諗甘多! ...

其實你有冇可能認認真真咁同佢傾一次呢, 係最後一次, 傾完之後以後唔再問唔再提, 至少可以打開你心中既疑問, 佢想你點, 你想佢點, 一次過有咩都拎晒出黎講, 我諗咁樣會對大家都好d, 唔駛成日都估估下, 佢心中有咩不快, 不滿意都叫佢講出黎, 但要記住係平心靜氣咁傾, 試下啦, 再唔傾你地兩個都唔會開心架...

禁止訪問

水晶宮

其實你心目中既答案係乜?係咪一定佢話"
有野"至係正確答案?點之為settle件事呢?你能確保,你聽到你滿意既答案後,真係可以當冇事發生,大家重新開始?

過往係咪真係咁重要呢?人,係活在當下,亦應該向前看。過往既事冇人可以改變,知唔知道亦無補於事,知得多會令自己更加痛苦,亦更加難以忘懷 (IF 你老公真係係思想上曾經出軌)。

你老公e+已經俾左好好既證明你睇 (唔再同個女仔聯絡),佢知道自己曾經做錯事,令你唔高興、傷害左你。其實,有乜野比行動更實際,更加好呢?

你可以倒轉想,你想唔想別人久唔久提起你做錯既事,問你點解當時做錯、為乜做錯............即使你已深感內疚。

唔好再難為自己,困住自已啦。既然你仍然愛佢,想同佢一齊行埋餘下人生路,你就更加應該"放下"過往,為將來而活。

祝福您!

[ 本文章最後由 PCCW2319 於 08-1-29 18:00 編輯 ]

天空之城, 快樂之地

複式洋房

其實你最好找下其他興趣, 分散注意. 你同我之前既情形有9成相似. 只不過我係少左理佢之後變左完全唔想再去理佢. 人好奇怪既, 有一段時段如果你行得過, 好多嘢想法就會完全唔同.

複式洋房

原文章由 hinhofion 於 08-1-28 17:40 發表

其實你係咪想c6 say sorry,"tum"返你,你條氣先順d?
如果你c6不嬲都唔做e樣野ga,你咪出聲同佢講lor,你好想自己老公"tum"返自己,好過你次次傾親都摷返以前sms ga野出黎講,好傷感情,而且你c6e+唔出街,唔出聲,其實我唸 ...

嗯....既然佢都吾講 咁你逼佢都冇用 盞佢對你反感因為你成日
逼佢問佢 佢會覺得好煩 兩個人一齊要keep住咁開心,就算吾日日咁開心,你都吾好比佢覺得成日一齊都係鬧交呀乜乜乜咁,佢
會覺得同你一齊好辛苦架....其實可能你都係想佢乙水番你je
同佢講....我吾開心呀....我嬲呀....我要老公乙水番我><男人都係要乙水架 ..你發佢脾氣佢只會仲加企硬同你鬥發....做女人要係適當ge時候做弱者...講得白d 即係扮可憐博同情,男人都係受呢套:tongue:
加油呀~~~

男爵府

原文章由 小柏媽媽 於 29/1/2008 05:43 PM 發表
唉!真係冇計!我D FRIEND 都叫我唔好理佢,唔好再甘緊佢....但在我未知道件事之前,佢都對我好好的.算啦!希望我控制到我自己,唔好再諗甘多! ...

咁佢而家對你唔好嘛 - 起碼你自己覺得佢對你唔夠好~
佢以前對你幾好、朋友話你係幾好老婆...都冇用!
唔一定係你做錯野,可能好簡單只係因為你老公變咗~

依d野真係要靠自己架~ 真係冇人可以幫到你架!
你覺得值得既話,就同佢認真傾一次...
知道佢想點,咪唔洗唸咁多囉~

男爵府

樓主:
我好明白你嘅感受,我同你嘅case有D相似,我老公之前都係o甘,成日話冇野,唔會承應!
我初初想同佢分開,成日因呢D事鬧交,感情淡哂,我又因太多野我放唔開,小朋友又細,而家我當冇事,對佢好D,唔再提,而家我地感情慢慢o甘好左!

你唔好再為呢D事鬧交,試吓重新投入呢段感情,原諒佢,可能有好嘅收獲.
如再執着,可能會將呢個男人送比果個女人度!

男爵府

原文章由 lovetki 於 08-1-29 18:05 發表

嗯....既然佢都吾講 咁你逼佢都冇用 盞佢對你反感因為你成日
逼佢問佢 佢會覺得好煩 兩個人一齊要keep住咁開心,就算吾日日咁開心,你都吾好比佢覺得成日一齊都係鬧交呀乜乜乜咁,佢
會覺得同你一齊好辛苦架....其 ...

講出我嘅心聲同好似我嘅處况!

別墅

男人...原來都係一樣.
無嘢無嘢, 即係有嘢 :tongue:
你自己要諗下想點. 如果決定佐要頭家, 咁就要同老公好好咁傾下. 我覺得, 只有一個人去努力. 根本就無謂. 之但係如果佢都想要返頭家既, 肯大家努力, 你想點咪話過佢知. 只要有心, 就一定有解決方法.

睇到你既遭遇, 又諗返自己. 唉, 男人, 咁鍾意見住自己既女人傷心, 真係唔明. 點解見到老婆唔開心, 都瞞唔住, 係要頭家既都唔收手呢. 無嘢, 呢個答案真係十個男人九個用. 啲男人真係當我地啲女人係白痴.

珍珠宮

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

大家都係女人, 我好明白你~但件事拖咗咁耐, 而家講咩都冇用, 你既然選擇仍然係佢身邊嘅話, 即係你好愛佢, 仲諗只會令自己唔開心, 咁又何必再去追究呢?何況佢而家都冇收到la...

大宅

我依家都冇出再提,回家只係湊女,做家務,有時就講一,兩句,但唔會多!本來我地一向都好SWEET 的,但呢件事之後,我好想好似以前甘,但我已經再做唔出!就算依家我唔煩佢,佢都覺得我對佢唔好,只掛住照顧個女!甘依家我仲未放得低件事,點對佢好似以前甘?冇可能!之前佢生日,我仲嬲緊,佢同我亞媽話我唔記得佢生日!?又話我成日顧住個女唔理佢.而佢自己,除外唔出街之外,就成日做家務,可能佢覺得甘佢就盡左責任.甘佢又做左D咩”TUM”我 ?我冇做錯事,唔通我仲去”TUM”番佢咩?如果我”TUM”番佢,甘佢咪以為佢自己口岩晒?因為佢之前話我唔理佢D理由,話我對家人好!個個都對家人好架啦!我又唔係只理D家人唔理佢,95搭8,根本係籍口,小氣!唉!

大宅

原文章由 小柏媽媽 於 08-1-30 12:50 發表
我依家都冇出再提,回家只係湊女,做家務,有時就講一,兩句,但唔會多!本來我地一向都好SWEET 的,但呢件事之後,我好想好似以前甘,但我已經再做唔出!就算依家我唔煩佢,佢都覺得我對佢唔好,只掛住照顧個女!甘依家我仲未放得低件事,點對佢好似 ...

其實你老公又冇出街又幫你做家務, 佢係用呢d行動去表示比你睇佢改過嘛, 你仲想佢點?? 如果你仲唔放低, 真係好難再維繫返段感情, 何必要計較邊個tum邊個呢?? 你既然仍然愛佢, 就當比個機會大家啦...

有d男人真係唔識tum人架, 我老公都係我慢慢train佢先至好d咋, 以前要佢講"I love you", 佢話我係中國人好難講出口, 而家佢日日都同我講, 所以好多野都要比d時間大家, 我明白你冇做錯事, 但如果你唔想頭家散, 就要放開自己, 更愛惜肯回頭既老公...

真心祝福你...

大宅

好無奈,男人做錯事後,做番自己本份,我地做女人仲要寬宏大量甘原諒佢,比機會佢,呢個都唔知咩世界 ? 唔通女人真係要甘:tongue: 掉轉唔知得唔得 ? 哈哈!

大宅

原文章由 小柏媽媽 於 08-1-30 13:19 發表
好無奈,男人做錯事後,做番自己本份,我地做女人仲要寬宏大量甘原諒佢,比機會佢,呢個都唔知咩世界 ? 唔通女人真係要甘:tongue: 掉轉唔知得唔得 ? 哈哈! ...

唔好咁諗啦, 呢個世界好多野都係唔公平架啦, 最緊要你仍然愛佢, 行多一步又有乜所謂???

大宅

questioning :
thank you!

原文章由 questioning 於 08-1-30 13:23 發表

唔好咁諗啦, 呢個世界好多野都係唔公平架啦, 最緊要你仍然愛佢, 行多一步又有乜所謂???

水晶宮

原文章由 小柏媽媽 於 08-1-30 13:19 發表
好無奈,男人做錯事後,做番自己本份,我地做女人仲要寬宏大量甘原諒佢,比機會佢,呢個都唔知咩世界 ? 唔通女人真係要甘:tongue: 掉轉唔知得唔得 ? 哈哈! ...

你有權唔原諒佢架,唔需要委屈自己添,只要你想。

再拉鋸落去,歷史好快會重演。

事出必有因,諗清楚過往係咪真係疏忽左佢?所謂對佢好,連其他人都讚你係好太太;但呢D係咪佢所需要呢?

如果你一路都以犯人咁睇佢,你地好難再行落去。

自己諗下想離婚,定係想繼續行落去啦
天空之城, 快樂之地

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至