烹飪搵食

跳至

首頁
12345...11

尾頁

別墅

喜愛烤焗糕點 (在此交流心得)

如題
因我剛買了燒烤焗糕點的微波爐,很多東西都要各位高手媽咪請教呢?

:idea: 我的家務和烹飪秘笈 :idea: :idea: 教兒樂 :idea:

子爵府

Re: 喜愛烤焗糕點 (在此交流心得)

Twins媽咪,

你好, 我不是高手只是跟你一樣是新手, 想問問你的微波燒烤爐有冇火力教的呢?

別墅

肥仔媽咪
我都是在惠而蒲開倉時(上星期六)買的$1,390,今天下午才送貨。
應有火力調教的,待我看詳細說明才告知,好嗎?

肥仔媽咪 寫道:
Twins媽咪,

你好, 我不是高手只是跟你一樣是新手, 想問問你的微波燒烤爐有冇火力教的呢?
:idea: 我的家務和烹飪秘笈 :idea: :idea: 教兒樂 :idea:

別墅

肥仔媽咪
我今天晚上已看了惠而蒲微波爐操作手冊,它有火力教的。
只要你按燒烤製,再按火力製,然後教時開燒烤幾耐。

Twins媽咪 寫道:
肥仔媽咪
我都是在惠而蒲開倉時(上星期六)買的$1,390,今天下午才送貨。
應有火力調教的,待我看詳細說明才告知,好嗎?

[quote]
肥仔媽咪 寫道:
Twins媽咪,

[/quote]

子爵府

肥仔媽咪
我今天晚上已看了惠而蒲微波爐操作手冊,它有火力教的。
只要你按燒烤製,再按火力製,然後教時開燒烤幾耐。

[size=medium]祝你開爐成功!

男爵府

Twins媽咪:
你買o左焗爐啦!
開爐第一樣整o左乜呀?分享o下!

別墅

looby
我都沒有你製作的曲其餅那樣成功,我第一次就失敗了,做到都不夠實,好似蛋糕軟(我想我不應用自發粉-是另位媽咪教,但她又做得成功啊!)。你是否可以教我成功的方法呀!

若我今次再試,是否量這樣的材料呢?因我不敢放太多免浪費(只做大約二十塊在右):-
材料
牛油 100克
低筋面粉 150克
糖霜 40克
雞蛋 半隻
用170度焗20分鐘

looby 寫道:
Twins媽咪:
你買o左焗爐啦!
開爐第一樣整o左乜呀?分享o下!

男爵府

Twins媽:
其實曲奇我隻隻都試整過!最好食就係你今次呢個食譜,不過吾係半隻蛋,係一隻蛋黃! 糖粉係60g!(原食譜好似係80g,但太甜,我改為60g,你可自己試幾多o岩自己口味)
以下係要留意o既地方:
1)牛油同糖要完全溶合,如果糖溶吾哂,食落會有一粒粒囗感同吾'翠'!
***可以將牛油放入鋼盤,隔水慢火熟溶,然後分幾次加入糖粉,熄火,攪至白色cream狀!(呢點好重要)
2)放入雪櫃起碼3hrs.
***整形時要一小'舊'搓做型!(如果全部搓軟整型,你最後o個d粉糰會軟哂!會"chi"住,整吾到!
3)要睇火,吾好拎o左時間制就吾理,因每個焗爐o既火力都吾同,而且曲奇餅厚薄大細都影晌時間,最好係小小啡色就最好食!
***所以你整d曲奇一定要大小厚薄一致,吾係就一d'穠'!一d吾熟!

至於你話用自發粉失敗原因,係你太厚太大塊,同焗時間太短!
***想溥d可以用鐵匙底部'黏'd粉壓一壓塊曲奇先焗!
***我上次加o左芝麻粉,整出o黎外型好似石春,但好鬆'翠'好好味!
寫到手軟,希望你明啦!

男爵府

Twins媽:
吾記得講麵粉我只係用普通超市o個d,我初頭有幾次試過用日清低筋粉,出o黎吾好食,好實,
如果你想用貴d o既粉,其實超市都有,好似袋鼠牌,不過我未試過,我用cheap野咋! 不過整出o黎個個都話好食!
至於牛油我就用貴少少!
:-P 用銀寶,真係好食好多o架!
如果要我特登出去買材料真係無可能呀!我一湊二,點去呀! :-( 而且我成日整o黎派街方,最緊要方便!

我重有焗芝士蛋糕同牛油蛋糕仔都好好味!

別墅

looby
多謝你發表牛油曲其餅的心得這麼詳細。我明天都會試用低根粉(因我已買了)。
但用你方法看是否ok先?我理解是否這樣"攪至白色cream放入雪櫃起碼3hrs."

那麼明天做的牛油曲其餅(約20塊),我放的材料應是:-
銀寶牛油 100g
雞蛋 1隻
低筋面粉 150克
糖霜 60克

做法:
1. 將牛油放入鋼盤,隔水慢火熟溶,然後分幾次加入糖粉,熄火,攪至白色cream
2. 攪至白色cream放入雪櫃起碼3hrs.
3. 雞蛋打散分兩次加入牛油中混合。
4. 最後加入已篩好的麵粉。
5. 整形時要一小'舊'搓做型!(如果全部搓軟整型,你最後o個d
粉糰會軟哂!會"chi"
6. 要睇火,吾好拎o左時間制就吾理,因每個焗爐o既火力都吾同,而且曲奇餅厚
薄大細都影晌時間,最好係小小啡色就最好食!
***所以你整d曲奇一定要大小厚薄一致,吾係就一d'穠'!一d吾熟!
***我不知是否這樣理解呢?請指教!****

男爵府

Twins媽:
我吾記得講比你聽,粉糰要用保鮮紙包好壓平薄先放入雪櫃! :-P

大宅

Twins媽咪 寫道:

做法:
1. 將牛油放入鋼盤,隔水慢火熟溶,然後分幾次加入糖粉,熄火,攪至白色cream
2. 攪至白色cream.
3. 雞蛋打散分兩次加入牛油中混合。
4. 最後加入已篩好的麵粉。<== 做成麵糰後用保鮮紙包好再放入雪櫃起碼3hrs
5. 整形時要一小'舊'搓做型!(如果全部搓軟整型,你最後o個d
粉糰會軟哂!會"chi"
6. 要睇火,吾好拎o左時間制就吾理,因每個焗爐o既火力都吾同,而且曲奇餅厚

希望相信 "快樂不是因為擁有的多,而是因為計較的少。"

別墅

looby
我今天已做了牛油曲其餅,效果算是o.k.喇!
1.)一碟我是沒有放進雪櫃的,但效果都好味和今次做到實些似曲其餅的硬到了,唯外觀都是沒有那麼美觀。
2.)另一碟我是放進雪櫃(粉糰要用保鮮紙包好壓平薄先放入雪櫃)的雪存,但效果都好味和今次做到實些似曲其餅的硬到了,做出來的外觀都些。留給大囡囡明天返學作茶點和下午茶點。

謝謝你給我那麼詳盡的資料,我下次都試你那個牛油蛋糕仔先。

looby 寫道:
Twins媽:
我吾記得講比你聽,粉糰要用保鮮紙包好壓平薄先放入雪櫃! :-P

別墅

康仔媽咪
謝謝你,提我第四點呀!(4. 最後加入已篩好的麵粉。<== 做成麵糰後用保鮮紙包好再放入雪櫃起碼3hrs)

男爵府

Twins媽:
如何做牛油蛋糕仔請指教

別墅

kandl
我未做過的,looby告知試烹過牛油蛋糕仔都好好味,不如looby做小導師教我們怎樣做這味牛油蛋糕仔,好嗎?因為,我和kandl都想學呀!
我都知你帶着兩小孩很忙,所以我在cookeasy那處覆製在資料過來,你可以不用寫到手軟呀!

[size=large]牛油蛋糕仔
材料
雞蛋 5隻
砂糖 170克
乳化劑 8克
發粉 (Baking Powder) 1/2茶匙
低筋麵粉 200克
牛油 170克

做法
雞蛋、糖、發粉及乳化劑打3分鐘成黏狀(就似打起的全蛋)
加入篩過之麵粉,再打3-5分鐘,將放軟/已融化之牛油加入攪勻
將已攪勻之材料放入漏咀,倒入放有紙杯的蛋糕模
用200C焗12分鐘,再用180度焗8分鐘
*鬆軟蛋糕仔又告完工

男爵府

Twins媽:
早晨!你知道什麼是乳化劑嗎?我不知道!所以沒用這個食譜! 而且又吾方便特登走去材料店買!
我係用呢個食譜,好好味!
1)麵粉120g ( 但我吾like太重蛋味,太甜,改了:)
2)牛油100g
3)砂糖100g ( 90g)
4)蛋2隻 (1隻)
5)鮮奶40g (60g)
6)泡打粉2.5g

男爵府

Twins媽:
仔女返哂學!好得閒呀!
整蛋糕仔要買o個d外面鍚紙、入面紙o既模!淨紙會太軟,盛吾到d粉槳!而且外面錫紙o個種,用完裏面個紙杯,又可用出面個鍚紙杯,我晌西田買,好似十元左右,有很多個!

別墅

looby
泡打粉2.5g在那處買,請指教!又幾方便呢?我又不用買乳化劑!因我不用買太多東西,現在頭痛上次買的自發粉怎樣處置呢?泡打粉2.5g
我老公說笑不要常常做糕點,不然他變大肥老(因吃很最多是他呀!哈哈)。
kandl不如我們跟 looby 這個材料做喇!

looby 寫道:
Twins媽:
早晨!你知道什麼是乳化劑嗎?我不知道!所以沒用這個食譜! 而且又吾方便特登走去材料店買!
我係用呢個食譜,好好味!
1)麵粉120g ( 但我吾like太重蛋味,太甜,改了:)
2)牛油100g
3)砂糖100g ( 90g)
4)蛋2隻 (1隻)
5)鮮奶40g (60g)
6)泡打粉2.5g

男爵府

lobby,

我會試你D個食譜, 因我試過cookeasy的很乾,希望會好食D,因my son very like to eat,thankyou

首頁
12345...11

尾頁

跳至
熱門主題
Pizza ... 2