烹飪搵食

跳至

首頁
23456...11

尾頁

用戶要求終止服務

Re: 喜愛烤焗糕點 (在此交流心得)

bsiub 寫道:
請問各位知唔知, 中環 or 灣仔區邊到有低筋麵粉買

另外, 焗雪芳蛋糕, 可否用長方形果 D 錫紙兜呢?
焗蛋糕時. 又要唔要在烤盆上放水呢? 如要, 作用係 ???

多謝指教 !!

灣仔近鵝頸橋街市對面有間雜貨店(近沾仔記魚蛋粉店)有低筋粉賣,另citysuper及三越百佳都有賣日本的低筋粉-日清薄力小麥粉.

雪芳蛋糕水份比較多,中心部份較難熟,所以建議用中空模,如果沒有,普通圓模都可以,但我覺得長型模熱力不及圓模平均,所以不如用圓形鍚紙模,記得不要塗油撒粉,無需在烤盤放水焗.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

男爵府

Zen

Thanks !!

灣仔近鵝頸橋街市對面有間雜貨店 << 驚佢唔知係唔係比低筋粉我. 但好多人講低筋粉=普通麵粉... 係唔係呢?

我浸晚去過 citysuper and sogo 搜羅 .... 但係 ... 搵唔到

用戶要求終止服務

bsiub 寫道:
Zen

Thanks !!

灣仔近鵝頸橋街市對面有間雜貨店 << 驚佢唔知係唔係比低筋粉我. 但好多人講低筋粉=普通麵粉... 係唔係呢?

我浸晚去過 citysuper and sogo 搜羅 .... 但係 ... 搵唔到

我都驚驚地,所以無係雜貨店買過粉 :-P 無錯低筋粉=普通麵粉,只是品質有別.

sogo有時無貨,citysuper係放係日本麵粉個邊,唔係放在焗蛋糕材料個邊呀,妳問下店員,佢地會知架.

男爵府

Zen

唔該晒 !!

我冇去日本麵粉果行呢 ... 下次去睇清楚先
請問你係唔係用日清小麥粉呢? 定還是用普通麵粉?
另外 ... 咩係 '他他粉' 如果冇 '他他粉' 可用咩代替?

用戶要求終止服務

bsiub 寫道:
Zen

唔該晒 !!

我冇去日本麵粉果行呢 ... 下次去睇清楚先
請問你係唔係用日清小麥粉呢? 定還是用普通麵粉?
另外 ... 咩係 '他他粉' 如果冇 '他他粉' 可用咩代替?

我一時時,通常會係烘焙材料店一次過買,遇著用晒,就會買日本貨.

中文名: 塔塔粉 / 他他粉 英文名: Cream of Tartar 英文簡寫: 無 分類:粉類

說明:

塔塔粉是一種酸性的白色粉末,蛋糕製作時的主要用途是幫助蛋白打發以及中和蛋白的鹼性,因為蛋白的鹼性很強。而且蛋儲存得愈久,蛋白的鹼性就愈強,而用大量蛋白做製作的食物都有鹼味且色帶黃,加了塔塔粉不但可中和鹼味,顏色也會較雪白。如果沒有塔塔粉,也可以用一些酸性原料如檸檬汁或橘子汁來代替,但是使用的份量要斟酌,因為這些果汁的酸度不一。一般說來,一茶匙塔塔粉可用一大匙檸檬汁或白醋代替,但要減少約十公克蛋白用量。如果蛋白夠新鮮,蛋白容易打發而且鹼性弱,這時如果沒有塔塔粉其實省略也沒有關係。

男爵府

Zen

好詳細呢!!
多謝指教

用戶要求終止服務

bsiub 寫道:
Zen

好詳細呢!!
多謝指教

唔使客氣,我都係copy & paste :-P

別墅

looby 和 各位高手媽咪:
我烹了牛油蛋糕仔,請指教:-
Click - 牛油蛋糕仔
:idea: 我的家務和烹飪秘笈 :idea: :idea: 教兒樂 :idea:

子爵府

Twins媽咪
嘩! 好好味!等我今晚試下整比囝囝食先!

子爵府

醒目開學勳章

Twins媽咪,

牛油蛋糕仔 -- 我想問你泡打粉幾時落(同係邊到買,百佳有冇得買),可否比個做法給我!Thanks.

別墅

Xanthe
泡打粉可在百佳有售(放在製作糕點材料那處),請進入有詳細做法:-
CLICK - 牛油蛋糕仔

Xanthe 寫道:
Twins媽咪,

牛油蛋糕仔 -- 我想問你泡打粉幾時落(同係邊到買,百佳有冇得買),可否比個做法給我!Thanks.
:idea: 我的家務和烹飪秘笈 :idea: :idea: 教兒樂 :idea:

別墅

小琪:
你可以拍下牛油蛋糕仔相片給我們看呀!交流心得好嗎?

小琪 寫道:
Twins媽咪
嘩! 好好味!等我今晚試下整比囝囝食先!

子爵府

[quote]
Twins媽咪 寫道:
小琪:
你可以拍下牛油蛋糕仔相片給我們看呀!交流心得好嗎?

Twins媽咪
Sorry呀!我都想呀! 不過我係電腦白痴 ,唔識post相上BK架。 :-

男爵府

熱血勳章

Twins媽咪:

多謝你的回覆,我已睇中西x所賣的電子磅!

民房

嘩,我都會試下做,睇都幾易做,我個女有十八個月,吃這些蛋糕,會否很甜呢?因為我平日都很少給這些東西給她吃。

男爵府

鮮Twins媽咪:
我睇o左d蛋糕仔啦!但做法錯哂o咼!
應該係:
1)先將牛油溶化,然後加入糖粉,攪至白色cream狀
2)加入egg
3)發粉同麵粉攪均,先慢慢倒落2)攪均
4)最後加奶攪均
*****呢隻蛋糕仔因為比較用得多奶,所以新鮮整起會又軟又滑好好味,但第二日就'林'哂!
如果想第二日先食,份量要改:
egg2隻
鮮奶40g

別墅

Taffymom
中西x所賣的電子磅幾多錢呢?

Taffymom 寫道:
Twins媽咪:
多謝你的回覆,我已睇中西x所賣的電子磅!

別墅

evaby
我上次做又不會太甜,應該可以給她吃的。
evaby 寫道:
嘩,我都會試下做,睇都幾易做,我個女有十八個月,吃這些蛋糕,會否很甜呢?因為我平日都很少給這些東西給她吃。

別墅

looby
Hello,很久沒有見你上網看看我焗的作品,原來我的步驟是錯了呢?但是我點解都覺好味?
我看再烹一次牛油蛋糕仔按你的方法?

別墅

Zen,

上次妳給的recipe "chocolate chips muffin", 我已經成功做了出來, 我老公及個囡好鍾意食, 好多謝妳.

thanks a lot!!!!
Angela

首頁
23456...11

尾頁

跳至