母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

洋房

老公話我自從餵人奶之後食量重大過佢 , 佢話我好得人驚 , 就嚟會暴漲......... , 其實我餵咗半年人奶都瘦唔番都唔知係咪咁解, 因為我依家好易肚餓, 啱啱食完野轉頭又口淡淡,

男爵府

會架, 我都係大食左好多.

原文章由 肥豬豬 於 08-1-29 15:03 發表
老公話我自從餵人奶之後食量重大過佢 , 佢話我好得人驚 , 就嚟會暴漲......... , 其實我餵咗半年人奶都瘦唔番都唔知係咪咁解, 因為我依家好易肚餓, 啱啱食完野轉頭又口淡淡, ...

洋房

我老公好似開始嫌棄我..... , 佢話我食得太誇張喇, 但係我一直都冇重到喎.......... , 如果肚餓都唔食, 到餵奶時會唔會唔谷奶呢?

大宅

我仲大食過有左果陣時呀陰公.......果頭食完飯又想再食野= =
我老公同你老公相反= =佢係咪要我食野..佢話要儲肥大豬同隻細豬b:;pppp:
而我同奶奶講餵人奶好肚餓好難減肥....佢話餵完先減:;pppp: 雖然而家冇乜重...但都好驚自己食野越黎越勁:cry:

大宅

如果肚餓都唔食會少咗奶嫁:cry:

原文章由 肥豬豬 於 08-1-29 15:12 發表
我老公好似開始嫌棄我..... , 佢話我食得太誇張喇, 但係我一直都冇重到喎.......... , 如果肚餓都唔食, 到餵奶時會唔會唔谷奶呢?

大宅

我都一樣,食得仲多過大肚時,我老公佢無怨言,仲成日買嘢我食,佢話食得就食,停餵後就無得咁放縱的了 。有時我想食少啲,但一望下細b的"甲組腳",我就唔想禁制自己了,都係等停奶先減吧!不過我都無諗幾時停..........

複式洋房

Me too.

When my baby was still one month old (she is 4.5 months now), my 99 has already asked me to eat less. She was afraid that I could not loss the weight (my 99 is very skinny)!! Luckily, I hired a nanny at that time and she insisted to let me eat more because I was breastfeeding.

Now, my nanny has left and I has to fight for more food!!!

男爵府

原文章由 AP 於 08-1-31 12:41 發表
Me too.

When my baby was still one month old (she is 4.5 months now), my 99 has already asked me to eat less. She was afraid that I could not loss the weight (my 99 is very skinny)!! Luckily, I hire ...

我生果陣就 14 幾...餵左半年..160~...死得..都唔明係咁食係咁食...好似無制咁架..:cry: :cry:

大宅

好媽媽勳章

我都係大食左好多,老公話戒奶後要地獄式收身至得了.
谷唔谷奶都係小事, 肚餓唔食? 我會腳軟兼冇晒力, 仲點湊bb吖? 所以我照食架!

原文章由 肥豬豬 於 08-1-29 15:12 發表

[ 本文章最後由 Tracycalvin 於 08-1-31 14:49 編輯 ]

洋房

咁大家一齊繼續食啦....:lol

大宅

別墅

Oh my goodness! Your 99 is so harsh! You should tell her that if you don't eat enough, then her grandchild will also not have enough to eat. I think she will not want that to happen, right?

原文章由 AP 於 08-1-31 12:41 發表
Me too.

When my baby was still one month old (she is 4.5 months now), my 99 has already asked me to eat less. She was afraid that I could not loss the weight (my 99 is very skinny)!! Luckily, I hire ...

子爵府

係呀,我都大食左好多好多,夜晚餐飯我食成碗飯,有時仲可以加兩碗湯!超驚人....

仲未計零食呢!

點搞呀咁...

大宅

原文章由 kimmama 於 08-2-2 14:52 發表
係呀,我都大食左好多好多,夜晚餐飯我食成碗飯,有時仲可以加兩碗湯!超驚人....

仲未計零食呢!

點搞呀咁...

我都係呀.....好擔心同啊女戎左人奶...仲係甘...
你都吾夠我勁...一晚食2大碗飯....2碗湯....
間吾中3碗...

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我的大食程度成個DEPARTMENT的同事都知,出去食飯我實會清晒自己碟飯 OR 成張枱的剩餘物資...:mrgreen:

不過可能因為要返工同埋要餵奶,所以食極都無增磅,宜家仲比未大肚前輕左少少...

同事出街每人一個餐時都會每人匹多幾羮飯俾我,費事我過一陣就叫肚餓.......其實真係大食都好得人驚!!!

:;pppp: :;pppp: :;pppp:

Birth -- 3.7 kg    1Y -- 11.1 kg   2Y -- 13 kg  3Y -- 16.3 kg   4Y -- 17.6 kg   4.5Y -- 19 kg  5Y -- 20.4 kg  5.5Y -- 20.8 kg   6Y -- 23 kg

洋房

你就好啦, 我餵極都唔瘦呀...
好在食極都無再增磅啫
咁講法,諗落其實呢個時候想減肥真係會易啲個喎 ,
好可惜我唔止係想食野, 我係成日肚餓呀, 好難忍

原文章由 Harubi 於 08-2-2 22:20 發表
我的大食程度成個DEPARTMENT的同事都知,出去食飯我實會清晒自己碟飯 OR 成張枱的剩餘物資...:mrgreen:

不過可能因為要返工同埋要餵奶,所以食極都無增磅,宜家仲比未大肚前輕左少少...

同事出街每人一個餐時都會每 ...

複式洋房

我餵緊嘅胃口係生之前x2 , 食少d都唔得呀, 如果食少咗, 一嚟會冇力湊B啦, 二嚟會冇咁谷架.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

When I had my son in 2006, I could not lose even 1 lb as I ate like a horse. My 99 and my mom fed me so good, I ate 5-6 times everyday, almost having rice and meat and veggies each time. Until I was pregnant again when my son was 10 months old, I was still 126 lb (115 before pregnancy). Now, my daughter is 5.5 months old, I have already lost all the baby fat and even a bit lighter than before (112 lb now). I also feel hungry all the time, if I have breakfast at 7am, I must be hungry around 10:30am. I have my lunch at 12:30pm, my dinner at 5:00pm and snack before bed time. Sometimes, I need to eat at night after feeding or pumping. Well, to maintain milk production and keep my daughter health, I would keep eating when I'm hungry.
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

別墅

餵人奶既媽媽都有同樣問題呢....我依家肥到要著我老公既衫褲啦

大宅

HAHA.... 我都係已經大食過我老公喇....

我陀住亞b嗰時 到生... 食咩 咩... 陀b重得8kg... 但係生完坐完月冇輕過... 總之生完之後好似要食返夠本咁

坐月嗰時一日食過不停架...
半夜起身餵完奶仲要食個飽飲盒奶 @@"
而家返咗工喇... 都係一樣勁食... 我老公見我咁食法都話有d嚇親.... 一家人出去食飯個個食飽哂...我仲可以掃哂d餸尾..... 有時仲同老公爭野食.... :tongue:

ai... 我個肚腩仲好似4個月嗰時咁大 ... 以前d 衫十件有九件唔啱著... 褲都要著返大肚褲......
不過怕食少d會少咗奶... 所以都係唔理照食... kakakaka

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊