想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位jm, 對於生仔呢個問題,我同c6傾咗好多次,但都未決定究竟生唔生好。有冇過來人曾經有同一樣嘅掙扎?
我地兩個工作都好繁忙,朝早6點半起身到晚上9點半回到家,再沖涼做做家務,基本上又夠鐘訓覺,每日已經冇乜私人時間,所以我地好怕自己冇時間照顧小朋友。除非可以轉份唔使OT嘅工。

我c6返到屋企都唔多理屋企野,因為佢工作壓力大又夜收工,所以返到屋企通常淨係打機或者上網,我有時就會諗,如果有小朋友佢又會唔會係咁乜都唔理,如果佢將果責任交哂俾我,自己又乜都唔理,我諗我會心理唔平衡。

我地有時會覺得生活喺依個世代嘅小朋友好辛苦,要學琴,學樂器,學外語,幾歲人仔又要上乜班物班,可以有一個快樂童年嗎? 我知會有人話其實做唔做怪獸家長可以自己掌握,但事實係果社會係咁功利,乜都要陪養催谷,到時我真係可以獨善其身?

雖然以上咁多咁多原因,但我同c6見到身邊嘅朋友一個一個都有自己嘅bb,我地又會羡慕,好似有咗小朋友先係一個完整嘅家。而我地都好感受到佢地有bb果仲喜悅。而我今年30都唔細喇,如果再諗下再拖又怕生唔出,有仔襯嫩生係咪? 真係好好好矛盾,有冇jm可以指點一下迷津?

大宅

回覆:生唔生bb? 好矛盾, 有冇過來人俾d意見 (有d長)

其實好睇你地鍾唔鍾意小朋友,我同老公三十頭,好鍾意小朋友,覺得有小朋友好開心。我老公份工平時好忙,放工囡囡已經訓左。不過每朝會同囡囡玩一陣先返工。我就朝8晩5,凖時收工,日頭工人湊囡,夜晚我地自己湊,逢星期六日,我地一定family day。好enjoy 做Daddy Mummy

大宅

我諗要睇下你地有幾想要小朋友, 好想要的話一定要作出某程度上既犧牲, 例如休息時間或金錢

如果我係你而又真係好鍾意小朋友, 我可能會轉份冇咁忙既工, 錢少啲都冇法, C6嗰邊都要同佢傾, 要佢應承要負返啲照顧/教導小朋友既責任...

其實有左小朋友後既生活係一定會有改變既, 唔好期望會可以好似以前咁自由自在, 你睇到你啲朋友開心嗰面, 見唔到佢地辛苦嗰方咋! 要做足心理準備先好生... 唔係冇得後悔架! 但如果你真係好想要好想好, 咁你自然會覺得樂多過苦喇

珍珠宮

回覆:生唔生bb

睇下你地有幾中意小朋友, 同埋結婚的核心價值係咩?我同我老公一直好享受拍拖生活, 決定結婚係為左想生BB, 否則會拍多幾年拖先會再諗結唔結婚~

我老公都係放工返屋企就打機嘅人, 放假先會做家務。我剛剛生左了, 老公大轉變, 會同BB 玩下先, 等BB 瞓左佢先會打機

大宅

我覺得如果真係想要小朋友,會願意為佢犧牲其他野,好似金錢,休息時間等等。小朋友要點樣大,係睇父母意願多過社會。

別墅

多謝各位嘅意見!睇黎我地要諗清楚有幾鍾意小朋友,肯為小朋友付出幾多。依家嘅生活係忙,但算係自由自在,有咗小朋友的確要放好多心機時間,同埋生活模式亦會改變,做爸媽真係唔容易呀!

大宅

有小朋友的家庭又是另一個境界, 如果你先生有責任心, 我相信他會改變的

子爵府

分享吓我,我一直唔鐘意小朋友,可以用討厭來形容。廿十尾結婚,同老公好enjoy二人一貓嘅生活,大家講明話唔生。

30前歲唔鐘意小朋友。
30歲唔鐘意小朋友。
31歲唔鐘意小朋友。
32歲唔鐘意小朋友。
33歲唔鐘意小朋友,但身邊朋友已一個個的生第一胎了……。
34歲都唔鐘意小朋友, 但身邊朋友已生2個了……。
35歲……依然好enjoy二人一貓嘅生活,但我同老公睇完(爸爸去那兒)後,突然好想要一個小朋友,就其係C6,好想我生一個小公主,覺得至少要生一個才是一個完整的家……。

再商量後,跟住就正式造人。好好彩一擊就中,但好唔好彩2星期前,BB滿3個月離開了……。世事無常……。但我會繼續努力的。

我係想帶出,每個時期都有唔同嘅思想,今日唔想生,唔代表日後都唔想生。如果可以,就襯後生,又有能力生一個。我哋都無時間,兼無人揍,但當真正想要BB時,所有嘢只要商量同配合,就可以解決到。

好好同你的丈夫商量。祝幸福。

makoko820  我同你情況一樣呀:sur   發表於 14-9-17 08:43
Bignosepig  祝你身體快D復元,繼續加油!   發表於 14-9-16 13:22
conconfong  加油!  發表於 14-9-16 09:15
Kerokerokeropei  add oil ah  發表於 14-9-16 03:06

洋房

我男友二十七歲時唔想做老豆,話如果有左唔知點算好。而家三十七歲,同一個人,竟然好想做老豆,成日問我幾時如圓佢心願。

所以,如果想生唔好拖太耐。

大宅

回覆:conconfong 的帖子

我覺得家中多左個小朋友真係熱鬧好多,我和先生都是經常要ot的人,但有左小朋友之後我地會輸住ot,今日我,明天到他,我地番工時請左個阿e湊小朋友。雖然番工辛苦,放工又要和小朋友沖涼,煮飯,洗衫....但每當忙完一輪陪小朋友玩和陪小朋友做功課時我都好開心,有時阿女同我講句:我好中意媽咪,見到媽咪我就好開心,聽到這些甜言,真係什麼辛苦都忘記了。

我地星期日一定是家庭日,一家人出外去玩或留在家整野食都好開心,總之一星期總要有一天要大家在一起。

我老公極中意打機上網和聽音樂,阿女剛出世時,他幾乎只有番工搭車時才玩下電話,到而家阿女大左少少,先至在阿女自己玩時,佢先打下機,我相信人是會變的,尤其是對著可愛的小朋友。

另外,我身邊都有好多怪獸家長,沒錯,我都曾經比人薰陶到買左好多英文學習的cd比女女聽,但是後來都醒覺到不應過早吹谷。而家心情好輕鬆,每天只是看看她做功課,做完一齊玩,平時我地兩母女會想下星期日去邊度玩,從不會在讀書上比壓力佢。

而家,我地兩公婆都諗緊要不要生第二個,因我地家很小,故仍在考慮中

大宅

真係好視乎你地2個既價值觀同意願

我前度當時好想生BB,不過佢真係唔適合做爸爸不論係經濟上及修為上,所以當年我唔生既態度非常堅決。

到而家我同現任,覚得一切ready了但自己年紀大左,仍在努力中。

希望小朋友可以喺最適合既時間出現就好囉!

祝福你地早日搵到共識!

conconfong  祝你早日成功做媽媽!  發表於 14-9-16 09:27

別墅

似乎如果努力配合,都總會分配到時間照顧小朋友,而我相信c6係一個負責任嘅人,應該可以做啲轉變,咁依家就睇我地兩公婆嘅意願。等我玩下其實朋友嘅bb,睇下自己有幾鍾意小朋友先,呢個方法可行嗎?

大宅

引用:分享吓我,我一直唔鐘意小朋友,可以用討厭

原帖由 siuba 於 14-09-16 發表
分享吓我,我一直唔鐘意小朋友,可以用討厭來形容。廿十尾結婚,同老公好enjoy二人一貓嘅生活,大家講明話 ...
我也是這樣,35歲前不想生,之後身邊的朋友大部分也有小孩子,自己心態也改變,試了兩年才bingo. 現在生了兩個月,雖然很困身和倦,但很满足

子爵府

引用:Quote:原帖由 siuba 於 14-09-16 發表分享

原帖由 chuchu218 於 14-09-16 發表
我也是這樣,35歲前不想生,之後身邊的朋友大部分也有小孩子,自己心態也改變,試了兩年才bingo. 現在生了 ...
恭喜你啊!希望我休養完,都可以快D為老公再生個健康BB啦!

唔好介意,想問吓37歲生辛苦嗎?是自然懷孕嗎?我啱啱小X,對下一次再懷孕都好大壓力……始終係就0了……。

大宅

回覆 Conconfong的帖子

承你貴言!:)

大宅

係我未bingo 前, 都有著同樓主一樣既諗法, 有冇BB 都矛盾, 一來四大長老冇俾壓力, 二來enjoy 現時自由自在生活, 想去邊就去邊, 屋企唔駛有個工人唔自在, 又覺得依家出世既一代將來生活比我地更辛苦更唔開心...但自己年紀已35+, 依家唔生將來更難有BB, 又睇到身邊同齡既朋友, 已有小朋友...心裡一時著急, 一時又唔想生B住, 都幾矛盾.... 但我冇好積極計劃造人, 唔似"想生BB"區既人咁努力, 結果一次冇避孕既情況下bingo 左, 初初知道有左BB 係有D 接受唔到, 但後來睇得BK 多, 就覺得好感恩, 覺得上天送了一份禮物給我

成個孕期原來有好多難關要過 (最初驚宮外孕, 跟住驚BB 成長唔到, 又驚佢係唐氏或地貧, 又驚佢有先天性疾病), 果時先明白, 原來自己之前憂慮咩timing生BB, 憂慮BB將來點教點養, 憂慮都係多餘, 因為好多野未必在你完全控制之內, 唯有順天而行

大宅

月餅勳章

回覆 conconfong 的帖子

玩人地的bb同自己的有分別呀.....我之前都是不喜歡小朋友的. 不過呀女出世之後, 我覺得bb係最可愛的生物......雖然好困身同唔識湊會有時忍唔住話佢, 有時行開一步, 呀女都會嘈.....但諗諗下會覺得其實呀女好需要自己先會咁, 之後我無向佢發過脾氣.

大宅

引用:Quote:原帖由 chuchu218 於 14-09-16 發表

原帖由 siuba 於 14-09-16 發表
恭喜你啊!希望我休養完,都可以快D為老公再生個健康BB啦!

唔好介意,想問吓37歲生辛苦嗎?是自然懷孕嗎 ...
yes, 自然懷孕,陀得輕鬆,用無痛分勉也不是太辛苦。我餵人奶,每晚起身兩次餵奶泵奶,真的好倦!

大宅

miraclam 發表於 14-9-16 14:21
回覆 conconfong 的帖子

玩人地的bb同自己的有分別呀.....我之前都是不喜歡小朋友的. 不過呀女出世之後, ...
好認同你話BB係最可愛的生物, 我成日都咁同我老公講~
其實我本身都唔鍾意BB, 朋友D BB 我都唔玩~ 後來只係覺得有BB 家庭同自己的生命完整D 先生BB.
點知生左後, 覺得BB係全世界最可愛的生物, 在街上見到BB我都望多幾眼~

miraclam    發表於 14-9-16 15:08
Until We Meet Again...Rest in the Clouds my Child

首頁

尾頁

跳至