自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 momoakira 於 14-09-15 發表

原帖由 sukili1981 於 14-09-15 發表
我可能係1個唔係咁準備充足嘅家長,冇了解埋學校係要學生1定要咁貴學1樣樂器,佢學校網址都冇寫到。
我想請 ...
多口一問,如果經濟真係有困難,有無得申請資助?

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

用戶要求終止服務

秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章

引用:Quote:原帖由 momoakira 於 14-09-15 發表

我可能係1個唔係咁準備充足嘅家長,冇了解埋學校係要學生1定要咁貴學1樣樂器,佢學校網址都冇寫到。
我想請 ...
咁你有無同學校講你呢個問題丫?我地都覺得其實呢個價錢比起出面既已經算平,不過你依然係負擔唔到既話咪問下學校唔學得唔得或者有無津貼之類果啲囉

水晶宮

回覆:sukili1981 的帖子

你有結他學都好啦!我姨甥仔要學演奏既樂器,例如小提琴、大提琴……,佢本身學緊結他都吾得呀。

用戶要求終止服務

引用:Quote:原帖由 蜂蜜蛋糕 於 14-09-15 發表係

原帖由 溋溋 於 14-09-15 發表
咪係,我女在學校游水,都要千六蚊十二堂,小學咋
出面閒閒地求其學樣野都唔止呢個價,學校或者社區中心搞既除外

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+momoakira+於+14-09-15+發表

我想請 ...
如果經濟有問題可以申請賽馬會資助,應該學校有表可申請~
我女F1都係要學樂器,今年佢都繼續學,之前都冇學過樂器㗎,但學學下佢又好鍾意^^

子爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 溋溋 於 14-09-15 發表百幾蚊

原帖由 蜂蜜蛋糕 於 14-09-15 發表
係囉,其實真係唔貴,只係感覺上要一次俾咁多錢,好似好貴咁
可能屋企唔係咁多餘錢,1次過要俾2,3千蚊出黎好肉赤,最重要係我個女完全冇興趣

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我個女又係要學一樣. 2千幾一年, 我覺得好

原帖由 qq媽媽咪 於 14-09-15 發表

我個女又係要學一樣. 2千幾一年, 我覺得好抵呀. 而樂器如負 ...
2xxx一年?超平呀!

我個仔要8000一年!

子爵府

好媽媽勳章

引用:我個女又係要學一樣. 2千幾一年, 我覺得好

原帖由 qq媽媽咪 於 14-09-15 發表

我個女又係要學一樣. 2千幾一年, 我覺得好抵呀. 而樂器如負 ...
佢地學校冇得租要自己買

禁止訪問

回覆:sukili1981 的帖子

用戶要求終止服務

引用:Quote:原帖由 蜂蜜蛋糕 於 14-09-15 發表係

可能屋企唔係咁多餘錢,1次過要俾2,3千蚊出黎好肉赤,最重要係我個女完全冇興趣

...
興趣係需要培養,由細到大唔接觸就緊係無興趣,就當今次係一個俾佢嘗試下既契機,如果真係咁貧窮就試下問學校有咩方法啦

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:點解學校一定要人學1種樂器

我女學校都要學,3200一年!每星期一堂,大約個半鐘至兩個鐘,一班7個人!但我都覺得點解一定要學樂器呢?根本小朋友都未必有興趣!

眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

子爵府

好媽媽勳章

引用:唔好咩都由你自己角度出發, 好多家長覺得

原帖由 小肥兔 於 14-09-15 發表
唔好咩都由你自己角度出發, 好多家長覺得唔係問題, 你自己負擔唔到咪直接同學校講,你話人強權, 你自己 ...
我冇話過要學校就我,學費我1樣照交,但係我覺得學校要顧及一下收入唔多嘅家長啫

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆:點解學校一定要人學1種樂器

價錢都算合理,學學下可能發掘到興趣呢?我仔小學已經要一人學一種樂器,$1500/4堂。當初揀佢都知要學樂器,所以接受到!

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 溋溋 於 14-09-15 發表百幾蚊

唔好意思,因為我冇留意出面價錢,原來咁樣唔係貴
我女學校強制學樂器,因我自己出邊學開無join,但有學考試音樂科會有十分,好多小學都咁,若一次俾學費唔方便,可以自己出去學,每個月交就得

同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

用戶要求終止服務

引用:真係唔知點解要一體一藝。究竟邊嗰定架?有

原帖由 superlungc 於 14-09-15 發表
真係唔知點解要一體一藝。究竟邊嗰定架?
有無國際標準先?
對學生嘅全人發展有嘜幫助。唔該講証據唔好話對 ...
就係以前剩係識得咩都以成績最重要,而家咪培養下小朋友其他技能,好似外國咁樣發掘下小朋友其他潛能邊個唔知食白飯可以飽肚,但係食下菜食下肉會更好咁解

子爵府

好媽媽勳章

引用:我認同樓主。學校可以鼓勵,但唔應該強制。

原帖由 rean_chau 於 14-09-15 發表
我認同樓主。學校可以鼓勵,但唔應該強制。半年二千蚊對於有興趣既學生梗係平啦,但對於無興趣既同學就係無 ...
我就係咁嘅意思,我女係完全冇興趣亦都同我講唔想學

子爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 sukili1981 於 14-09-15 發表

原帖由 eeb 於 14-09-15 發表
多口一問,如果經濟真係有困難,有無得申請資助?
冇,完全冇資助。

琥珀宮

引用:屋企唔係有錢大女今年入左間band1頭中學,

屋企唔係有錢大女今年入左間band1頭中學,今日有通告返黎要係學校學1樣樂器,每1樣都成2千幾至3千幾大概25 ...
其實唔算貴,既然學校安排,家長可以盡量配合,但如果真係好唔想,家長堅持唔學,學校係迫唔到,樓主衡量下點做對個女係最好!

用戶要求終止服務

引用:Quote:原帖由 rean_chau 於 14-09-15 發表

我就係咁嘅意思,我女係完全冇興趣亦都同我講唔想學
如果你真係咁唔想佢學,佢自己又唔想學,咪你幫佢同學校講話唔學,其實講到尾都係希望學校唔駛你囡學

子爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 sukili1981 於 14-09-15 發表

原帖由 蜂蜜蛋糕 於 14-09-15 發表
咁你有無同學校講你呢個問題丫?我地都覺得其實呢個價錢比起出面既已經算平,不過你依然係負擔唔到既話咪問 ...
我都仲負擔到,只係個女冇興趣而要俾錢學好似浪費左咁啫

首頁
12345...8

尾頁

跳至