自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:其實要學一種樂器係好事,就算冇興趣都參與

原帖由 Abbie_mimi 於 14-09-15 發表
其實要學一種樂器係好事,就算冇興趣都參與吓,又唔係一定要考級,攞獎,如果小朋友唔鐘意中英數,歷史,地 ...
我d囝囡學樂器,從不迫他們去考試,升級及比賽!只希望他們享受吓!!

音樂在我來說,純粹在讀書以外見多d野!你吾去體驗下,你怎知自己沒興趣!!

香港d家長做每樣野,一定要有目的,要學到野,吾好哂時間,上2堂就最好立即立竿見影,特飛猛進,這就very good

子爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 sukili1981 於 14-09-15 發表

原帖由 MariaTsui 於 14-09-15 發表
如果樓主知道學校一定要學生學樂器,就要有心理準備,如果經濟不許可,可以跟校方商量。

只是好奇一問,如 ...
只係冇諗過1次過要俾咁多錢啫因小學時學校都派過呢d課程都係唔過1千蚊嫁,同埋小朋友唔係話咁討厭只係有得俾佢揀的話佢會揀唔學啫

禁止訪問

回覆:點解學校一定要人學1種樂器

子爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

好平哦

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:蜂蜜蛋糕 的帖子

未呀,上年考三級,今年考五級咋

用戶要求終止服務

秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章

引用:未呀,上年考三級,今年考五級咋

原帖由 ryan_mami 於 14-09-15 發表
未呀,上年考三級,今年考五級咋
五級已經要換支咁貴既笛辛苦媽媽了,不過最重要佢有興趣學上去,有興趣鍾意既話再辛苦都慳黎買俾佢

翡翠宮

學打鼓囉,我以前仲可以去夾band 又平又易學(除非你要考級就貴啦)。學細細支4 弦結他仔不如真係學結他 如果你同學校講經濟有困難無錢交學費(雖然你唔係)係咪都會逼你學?

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+StrawberryLove+於+14-09-15+

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

2千幾25堂已經好平啦....出面學仲貴,又係學校上, 唔駛周圍去, 搭車同時間都慳啦。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 小肥兔 於 14-09-15 發表唔好

原帖由 sukili1981 於 14-09-15 發表
我冇話過要學校就我,學費我1樣照交,但係我覺得學校要顧及一下收入唔多嘅家長啫

...
我以前band 1中學,
學校要求學生至少學一種樂器,
普普通通都要學鋼琴,
有啲學小提琴,cello, bassoon,
如果無乜錢買樂器可以學牧童x,口琴,
因為呢個係Music科考試就係要考樂器,
無理由淨係考唱歌。
無論學生有無興趣都要考嘅,
有啲學生對地理科無興趣都要考,
對Econ科無興趣都要考。
我覺得\"無興趣\"就不是一個理由。

不過講到學費,
的確唔係人人比到(或者\"覺得值得比\")
你試下問下學校有無減免,或者分段比。
如果你堅持唔學,唔知music科點計分。

大宅

我細個學時我都唔中意,但學學下又幾like
學嘅時候都唔知有咩用,但到要同人social 時,發覺學過音樂總算係多個話題
學校都係想俾機會學生接觸唔同嘅野,唔應該一開始就否定一定唔中意。何況2000蚊一年真係唔貴,我學到8級時,係2000蚊4堂

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:屋企唔係有錢大女今年入左間band1頭中學,

屋企唔係有錢大女今年入左間band1頭中學,今日有通告返黎要係學校學1樣樂器,每1樣都成2千幾至3千幾大概25 ...
喺學校學平架喇,出去學仲貴

緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

子爵府

好媽媽勳章

點解宜家咁多人如果人地同佢嘅行為唔係1樣就要惡意抨擊人呢?乜野世界圍住我轉呀?想學校就我呀咁。。。我1開始就冇諗住要學校就我d咩,學校要求學我都係會照俾小朋友學,唔係話窮到俾唔到只係希望d錢可以用係佢有興趣嘅地方,1黎擔心如果佢真係冇興趣只會變成佢嘅負擔2黎剛升中學功課會越黎越多怕佢仲要分時間係冇興趣嘅地方上會大壓力。
我認我係1個準備唔充足嘅媽媽,但係係咪要乜野都做到100分先得?先可以上黎開post講?
我其實1路都覺得香港太填鴨式嫁喇,以前讀書已經係咁宜家仲要填多幾樣唔會理會小朋友學得開唔開心,可能好多家長已經接受左,但係我宜家仍然適應中囉

子爵府

我明白樓主呀,有啲小朋友係冇音樂癮的,佢唔喜歡,我比一蚊都貴,佢喜歡,我唔吃唔著都比佢學。。

不過我都只可以講,我囝小一都係咁,但佢學校自己已經學緊嘅都可以。。

我愛我個囝,愛到變做鬼..

子爵府

引用:Quote:原帖由+StrawberryLove+於+14-09-15+

其實個重點跟本都唔係貴唔貴嘅問題,只係我覺得資源應該放係佢有興趣嘅地方,如果佢係音樂方面冇興趣我情願 ...
開頭又話人強權迫女學樂器,之後又話自己一早知要學,依家又講返唔想學無興趣點解要迫你女學(但明明又話自己知學校要學ga wor). 其實你知唔知自己講解咩

大宅

引用:點解宜家咁多人如果人地同佢嘅行為唔係1樣

點解宜家咁多人如果人地同佢嘅行為唔係1樣就要惡意抨擊人呢?乜野世界圍住我轉呀?想學校就我呀咁。。。我1 ...
點講呢。其實你咁諗可能好d:
你就當佢係音樂堂,不過課後上。
錢,你當學校堂費雜費一定要俾就算。
音樂堂考試要考樂器,但同PE art 一樣,衰左又如何,第日公開又係一定要考音樂。
中意咪花多d時間去學,可能發掘到佢另一個興趣,唔中意嘅,hea 下學下,3年考試彈同一首歌嘅大有人在

子爵府

引用:點解宜家咁多人如果人地同佢嘅行為唔係1樣

點解宜家咁多人如果人地同佢嘅行為唔係1樣就要惡意抨擊人呢?乜野世界圍住我轉呀?想學校就我呀咁。。。我1 ...
人地學校講明要學(你都話自己知),其實你係咪要諗下同個女轉校?佢讀得就要學,你地明知呢間學校係咁。 個女覺得比迫學,間接係家長做成(如果係家長選此校),唔好賴間學校。

伯爵府

我自己,同姑仔都band1中學,我個代唔講啦,都係要學,姑仔而家F2, 佢好醒參加唔洗錢既古爭,無入團,入要俾錢,school有得免費借古爭用,上堂用又得借走又得,我見佢有興趣有假期就借反屋企彈!!

男爵府

其實真係好普通,基本上依家大部分學校都係咁,我都係讀band one既,傳統名校,我地學校當初要求一人一種樂器係希望同學第時有多一條出路,多方發展,唔一定要讀死書。
其實您學校已經收得好平,俾唔起同學校傾下啦,我學校個時有資助貧困學生,再唔係,咪揀樣平既黎學,一黎您話您女女無興趣,二黎您話貴,咁咪得囉。不過我相信到第時大個左,您女女會慶幸自己有學過樂器,大學時兼職教樂器又得,中學又可以參加比賽,成班同學朋友一齊努力,真係好開心

伯爵府

點解大家都覺得無問題?!
點解學校焗你俾錢都係學校岩?! 即係焗你 mpf俾基金佬賺都係岩?!

muicc  同意...  發表於 14-9-16 00:36

首頁

尾頁

跳至