自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:又話台灣豬油同加拿大豬油差不多錢(2百幾

原帖由 shannnb 於 14-09-15 發表
又話台灣豬油同加拿大豬油差不多錢(2百幾),係荷蘭豬油先貴(3,4百蚊)

點解唔用加拿大豬油呢?
加拿大豬油?我記得一星期前呢邊有電台節目主持人提咗一個問題,真正上報既廢油同實際數字差咗以千甚至萬倍計,到底呢D冇上報既廢油去咗邊?
P.S 如果上面有誤,請加拿大JM更正!

別墅

KAMIKASHUN 發表於 14-9-16 00:42
臭?我炸過幾次 香喔 豬油渣羅來食添

唔,可能我自己口味問題,唔鍾意陣味啦,好記得隔離屋一炸豬油,我就連氣都唔想抖。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:loolooloo 發表於 14-9-15 21:43 我

原帖由 caryfox 於 14-09-15 發表
係呀!現在有很多消費者只要平就是,有幾多人會真正在乎品質!
有錢就可以要求品質, 冇錢就只求飽肚

珍珠宮

回覆:廚師及面包師父的良心

大家怎知加拿大及荷蘭如何做出來?
禾地信嗰個國家制度可制止這種無恥下流之事,
但現在連香江也出現,甚至有十幾年了,咁,去到零售層你們認為他們可以做什麼?

製成品縱使拎去驗也驗不到什麼的!

留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

大宅

好媽媽勳章

請問知唔知太子好出名的波蘿包有無上榜。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

好細個時已見 d 茶樓仔 / 快餐店 買 d 一大鐵罐油返黎 , 打開係暗黃色 等同而家既地溝油 , 當年生活水準無咁高 , 好似理所當然咁

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:sunev 的帖子

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+caryfox+於+14-09-15+發表係

原帖由 3b 於 14-09-16 發表
有錢就可以要求品質, 冇錢就只求飽肚
講中!

我知有機菜、有機豬牛雞非常健康有品質,但假設一個月買餸$3000,全部轉有機要3倍即近一萬,唔係中產人士點負擔到呢

子爵府

為左份工,為左錢而埋沒良心?!製造有害食品去賣比人,是為了飽自己而去害他人?這是甚麼道理?這不是香港!

伯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

只可以講, 無奸不成商, 做咩生意都好, 都係為得到最大利潤, 有幾多個真係有良心?
睇下程度去到邊, 有良心的根本賺唔到錢.
消費者係靠政府制度監管商人而得到保障, 而唔可能依靠有良心既商人去保障,
依家都好, 爆出來, 起碼應該有所改善而唔係繼續檬閉閉.

珍珠宮

開心吸收勳章

其實我覺得有小小事後孔明。事發前有邊個會諗到台灣都用地溝油?E家的面包商都可能係受害人之一。面包師傅最多可以分辨到靚豬油/唔靚豬油/劣質豬油,未必可以分到豬油同地溝油。我估強冠D貨亦唔會寫住"地溝油"。肯定偽裝到同真豬油差唔多,有晒ISO。講真貨源quality差唔多,無理由捨近求遠,貪運費平咩!我覺得罪魁禍首都係強冠,係佢入咗地溝油再加工成為食物原材料。唉,中國人的偽冒技術簡直係冠絶全球,幾羞家!

laiyuen  Agree  發表於 14-9-16 17:40

男爵府

伯爵府

DHA勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

街外好多做食物也會加香精~

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:其實我覺得有小小事後孔明。事發前有邊個會

原帖由 InkCartridge 於 14-09-16 發表
其實我覺得有小小事後孔明。事發前有邊個會諗到台灣都用地溝油?E家的面包商都可能係受害人之一。 ...
yes啦,公證行check晒又點,呢次咪公證行D人都拉埋,根本單嘢係香港賣油嗰間,工業油當食用油賣,以為佢出唔倒貨,點知就係最信得過嘅公證行人員做埋手腳,有呢D不法商人同公證行貪污,有乜嘢監管都冇用。

仲有,我地買任何大6產品又係,佢地渣住乜Q驗証,又係一樣信唔過,D乜ISO物licence,全部都可以比$叫公行發比佢地,唔係點解有D人,幾貴都要買made in外國用品,尤其D食物器具。

水晶宮

加拿大豬油唔平

子爵府

BK Milk勳章

我最近都食過上榜面包店既菠蘿包,真係好怪好難食,食咗兩啖頂唔順掉咗

侯爵府

InkCartridge 發表於 14-9-16 15:04
其實我覺得有小小事後孔明。事發前有邊個會諗到台灣都用地溝油?E家的面包商都可能係受害人之一。 ...
其實台灣人都知台灣食品有好多問題,香港冇報導,我地唔知咁多。
台灣强冠公司點解咁轉接,由hk入口豬油,再加工,出售至全台灣,甚至轉售返hk, 掩人耳目嘅手法,醜陋無恥。

侯爵府

nz 發表於 14-9-16 13:36
大家怎知加拿大及荷蘭如何做出來?
禾地信嗰個國家制度可制止這種無恥下流之事,
但現在連香江也出現,甚至有 ...
天下烏鴉一樣黑,

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唯有自求多福

樣樣都食d
真係有事ge
當慢性中毒
好過即刻毒發死亡
~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

首頁

尾頁

跳至