心聲留言

跳至

首頁

尾頁

洋房

家務助理4個鐘可以做幾多野?

請問你們有沒有請家務助理的經驗? 我最近請了一個家務助理, 佢4個鐘只是清潔了三個窗(四百多呎)同洗了washroom(不是太乾淨)是否太慢呢?

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Re: 家務助理4個鐘可以做幾多野?

我冇請過,不過學過。妳係咪俾佢試緊工?如唔滿意請另一個試吓啦!幾耐黎做一次呀?
導師教過要如何安排清潔。佢仲有冇抹塵同吸塵或洗熨或煑嘢?
我女2001年1月8日QE出世  

洋房

其實我想佢每個星期來一次, 每次4個鐘. 佢有抹塵(部份地方), 但冇吸塵, 冇洗熨 & 冇煮野.

我都聽過如果受過訓練的助理會識得安排清潔的程序,不過佢就問返我轉頭.我想諗好似你話齋應該試下另外一個, Thank you.

另外,受過訓練的助理是否有証明的?

伯爵府

BabyFung,
最好請個考左cert架啦.我搵而家呢個助理,第一次試鐘時就試3個鐘,500尺地方,包括kitchen/ washroom/ window/ floor全部抹哂,都算乾淨.

而家就每星期一次,每次3個鐘,都係kitchen/ washroom/ floor全部抹哂,不過唔駛抹window,代替係抹BB

別墅

當然太慢。 以前我的助手可洗地,洗廁所,洗廚房(少許) 和掃塵。

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

佢係咪想同妳協議,睇吓妳想佢做乜呀?
抹窗係要耐啲架,抹浴缸、抽油煙機、打臘亦係。最辛苦係抹浴缸同打臘。
基本如4個鐘啱啱好啦!我考做6樣,每樣頂曬俾不超過20分鐘都2個幾3個鐘,仲要人哋啲乾淨度係人做污漬,漏一滴水漬都唔得!
讀過家務助理未足一個月亦會有介紹機構推薦,一個月後培訓機構先發証書(一定有)。如佢有參加考試六科合格先有技能卡(有啲已有人請就唔去考),如有一科唔合格都要補,唔補考都冇!但再補,有啲較難合格考官會提點先發卡!
但其實好辛苦 :-( :-( 淨係學果時都死咁濟!又熱又勞動又記嘢!不過係識運用工具同技巧,快啲、清潔輕鬆啲 :-P
我女2001年1月8日QE出世  

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我以前都試過請過一個家務助理,又係好"

別墅

原來一個好
Angela

大宅

畀面勳章

我原本想請一個家務助理每星期兩日,每次三個鐘頭,
打電話去問ge時候,佢景然話因為佢自己住屯門我住
深井,要我俾佢揸主意(每星期來幾多日同幾多個鐘),
仲要講講下加價,咁都得? 又係佢自己貼張紙响會所
話招聘,遠就唔好貼啦!真奇怪?

**想問問大家,可否介紹下有無網頁或其他途徑搵到
家務助理呢?**ths!
我是你的血液 通過你的血管 經過你的心臟 走遍你身體每一個地方--I Love You 小俊B & 細細妹

洋房

kahki_y,

佢都有問題??? 邊個是主邊個是客都唔分. 無理由比佢牽箸個走,唔滿意的話就唔好做lor. 我宜家找了另一個助理試了一天, 比上一次果個好好多.

你可以試下打電話去家務通(Tel:23174567)問.

大宅

畀面勳章

BabyFung,
Thanks! 等我打去問問先! :-P
我是你的血液 通過你的血管 經過你的心臟 走遍你身體每一個地方--I Love You 小俊B & 細細妹

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都試過係社區中心請個受過訓既家務助理幫手執屋. 最初係執得幾乾淨, 但係都係做得慢囉.

4個鐘只係清潔左廚房, toilet及bb房等.....基本清潔囉, 但係就唔夠時間燙衫. 我諗住最初佢要多d時間清廚房d漬, 所以比佢再做多一兩個月, 諗住佢會慢慢習慣, 做得快d.....

點知做黎做去都係0甘慢, 把鬼火炒左佢囉. 4個鐘剩係做呢d野, 我自己都做到啦, 駛咩比錢佢賺喎. 跟住我自己做番. 後來囡囡大d開始番學我先請番個工人幫手咋.

你最好搵家務助理時同佢講清楚你既要求, 4個鐘要做d咩. 其實4個鐘係可以做到好多野, 不過真係要睇下佢手腳快唔快囉. 祝你好運啦!!

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

家務助理係月薪定時薪計算呢?
如果,一個月只要黎2次,做4個鐘,應該用邊種方法計糧?
另外,大約幾$一個鐘呢?

大宅

我之前係用勞工署"家務通"家務助理,每星期3日,每次3個鐘!500尺地方,時薪$50!
入屋先開機洗衫,之後吸塵抹地,抹家私,輕洗一次廚房廁所,最後燙衫同"浪"衫!
洗廁所同廚房便一星期大洗一次!
其實如果吾滿意,是可以換的,因為吾同請工人,所以吾駛簽約及比介招費,只是要買勞工保險o者!

大宅

melvinma
我都係用緊勞工署"家務通"的家務助理, 但是我不知道如何買勞工保險, 可以教我嗎??

複式洋房

Is it minimum 3 hours per visit? Can I request her to come twice a week, 2 hours per visit?

bobomum
[img align=left]http://www.snoopy.com/comics/peanuts/meet_the_gang/images/gang_all.gif[/img]

男爵府

hi
我想問下有無人知家務通tel. no. please

首頁

尾頁

跳至