跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個女最多每日飲16安,我怕會營養不良

大宅

小叭一日3次奶, 每次8安, 如果佢有一餐只食左半碗粥, 咁就又會開4oz俾佢飲, 所以係24-30oz到啦.

原文章由 SuetSuetChu 於 08-1-30 12:24 發表
我個女最多每日飲16安,我怕會營養不良
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

熱血勳章

我謙謙一日2餐奶 每餐8安半 加埋17安
另外2餐粥 每餐1碗半 加埋3碗
再加2餐餅+水果/果汁

大宅

好媽媽勳章

我個b都係咁

原文章由 fion2504 於 08-1-30 12:45 發表
小叭一日3次奶, 每次8安, 如果佢有一餐只食左半碗粥, 咁就又會開4oz俾佢飲, 所以係24-30oz到啦.

複式洋房

點解你地d bb飲8到咁多奶,我個女真

伯爵府

晴晴一日3餐奶 每餐7安半
另外2餐粥 每餐1碗
再加小食果汁

大宅

BK Milk勳章

早餐7.5安;4點 6~7安;夜晚11點半 4.5~5安;一共19~20安
再加 2餐粥仔(1碗) 間中食餅仔 & 生果
蔚蔚2006年12月5日出世,重3.77kgs;1個月重5kgs;2個月重6.6kgs;4個月重7.8kgs;5個月重8.62kgs;6個月重9.07kgs;8個月9.3kgs;9個月9.53kgs;10個月9.7kgs;12個月10.8kgs
雋雋2010年4月15日出世,重3.295kgs;1個月重4.21kgs;2個月重5.71kgs;4個月重7.17kgs;6個月重7.85kgs;8個月重8.2kgs;10個月9kgs;12個月重

男爵府

enoch 一日3餐奶 兩餐 280ml, 一餐160ml
另外2餐粥 每餐1大碗
再加一餐小食 (cereal or baby dessert)
1 apple 加 小食 (biscuit)

[ 本文章最後由 eshiro 於 08-1-30 14:29 編輯 ]

別墅

早餐9安;4點9安;夜晚11點半 8-9安;一共26~27安
再加2餐粥仔(1碗)
morning tea: cake/bread + 生果

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

MY BB 都係 8安milk
2餐飯
有時包包

男爵府

我個女食5安X2, 1餐粥, 兩餐飯, 水果...健康院話幾好喎...2餐奶就夠, 慢慢就可以quit tim...

大宅

一早一晚240ML,兩餐粥(大半碗),有時會比餅.

別墅

一日3餐奶 每餐8安
2餐粥 每餐1碗
間中食餅仔 & 生果

大宅

我個囡就特別d, 每日飲5次奶, 每次200ml, 因佢沒多食粥或飯, 麵都好d, 每次食時只是開頭吃兩三啖,然後要用手塞入口,真係好難餵

大宅

墨魚仔之前朝早同晏晝total食2餐奶奶, 呢個禮拜凍0左, 佢瞓覺時間長0左, 中間果餐奶奶無埋, 所以e+只係朝早食240ml奶奶, 下晝1碗半粥粥, 同夜晚2碗粥粥就算, 我諗佢就0黎可以自己戒奶添喇......:tongue:

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我bb一日3餐奶,每餐7-8安,另外2餐粥,每餐1碗,
間中食餅仔,包包 & 生果.
bb Kelvin 係12月12日出世!!!

Kelvin Lai's Blog!!! Welcome!!!

複式洋房

Jayden 每日約28oz milk:
morning: 7-8oz milk
10:00 1大碗congee
12:00 fruit + juice
1:30 1大碗congee
2:30 7oz milk
5:00 1大碗congee or steamed egg
5:30 7oz milk
10:30 7-8oz milk

其實每個bb不同, 佢自己會調節的.
Jayden was born on 28 Dec, 2006

洋房

two times of milk in the morning and before sleeping
(10pm) 7ozs
eat soft rice at lunch and dinner
having snacks(fruit/bread/biscuits)at tea time .

伯爵府

我個囡又係唔鍾意飲奶奶..1日3餐奶奶..
朝早起身飲6oz奶奶
11點度就食一碗粥仔/通心粉
晏晝就食多餐奶奶5oz...之後再食2塊餅餅
7點度就食飯飯(蒸魚魚比佢食,唔知點解佢好鍾意食飯...可能我同老公都係飯桶..
11點飲奶奶5.5oz..訓覺!!!
我個囡係極度唔鍾意飲奶奶,但就好鍾意食餅餅同飯飯囉!!!

首頁

尾頁

跳至