自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

心水:
tempur: traditional 15cm mattress
serta: 1. jimmy and jenny
king koil: 1. spinal guard deluxe 2.spinal guard (7.5-8") 3.XL100 4. airflux (3" 全天然乳膠)
雅蘭: 1. 薄裝40 2.O-pedic

我中意適中-偏軟 + 貼/包 身,

要擺上隔床, 所以愈薄愈好,
同埋我 膊頭位 同上背 好緊, 所以想要D 可以舒緩壓力的

Preferrence: 1. tempur 2. King Koil XL100

有D憂慮 想問下 用家:

1. 我中意 TEMPUR ,但佢最煩無得訂SIZE.
要訂造床架, 內框大約係2.5” X 5.10” size
TEMPUR 6.3"長, 大家 係 訂做床架 定係 夾硬擺係6"床到??
有SALES 話可以夾硬擺係張6" 上隔床到, 仲話大把人咁做..但我驚佢只想開單, 呃我 >_<

我驚買左6" / 5.10" 床架, 之後塞唔入咋

同埋夏天唔開冷氣訓教,
tempur 隻太空棉 熱唔熱得過 電腦椅 CUSHION果種熱?

我 如果 電腦椅cushion 唔加 布, 我著超短褲,只開風扇, 覺得熱,
但加左塊布之後又唔覺得熱 [banghead]

香港天氣 潮濕同熱,用TEMPUR 又有無問題???

2. 邊到買tempur最平同 最多SIZE揀? ( 應該要外國網)
要訂造床架, 內框大約係2.5” X 5.10” size
想買特別size,
心水係
Tempur original mattress 15cm
1. 75/80*180cm (HK直情無)

3.天然乳膠床褥幫到 舒緩壓力嗎??
承托力如何?

4. 其他型號 有無人試過覺得好? 無再肩緊膊痛?

BTW,
邊到買 以上牌子 床玉會平D?

邊間街坊傢俬鋪有折?
住銅鑼灣

大宅

回覆:蓆夢思simmons,sealy,tempur,愛皇健,serta 床褥 用家 請入一入尼

我用雅蘭,最貴果隻都包加軟,因我喜歡似酒店感覺,同這幾隻唔差好遠,平一半

dnangel25  Agree  發表於 14-10-3 00:24

水晶宮

2021勳章

用緊Sealy le lafayette, 係唔錯, 但唔知why好容易凹(可能我重磅)

大宅

pbpk03845784 發表於 14-9-17 15:10
用緊Sealy le lafayette, 係唔錯, 但唔知why好容易凹(可能我重磅)
咁係咪好似慢回彈 咁,你一換位就會升返上去??我聽講 愈厚pillow top 愈易 "sagging" , [size=13.8181819915771px]凹落去... 而le lafayette 係好厚pillow top

請問你幾重?

複式洋房

回覆:pbps2005 的帖子

Sealy同Simmons我都用過,都唔錯, Temper 同 king koil 就唔清楚, 但Serta 有friend 用過就好谷氣

大宅

Yuenping 發表於 14-9-17 21:43
Sealy同Simmons我都用過,都唔錯, Temper 同 king koil 就唔清楚, 但Serta 有friend 用過就好谷氣

...

Simmons, sealy 你用咩型號? 幾多年前買既?

願聞其詳, serta 係HK 好似無乜人識, 但係BK 另一個POST
有兩個 jm 就話舒服過sealy 好多好多 

珍珠宮

大廚勳章

回覆:蓆夢思simmons,sealy,tempur,愛皇健,serta 床褥 用家 請入一入尼

男友揀咗sealy signature,佢話瞓完唔會腰酸背痛

pbps2005  買左幾耐??  發表於 14-9-17 23:48

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我地前幾日試sealy,愛皇健同雅蘭,我地偏向硬身d既,覺得雅蘭8千幾果隻仲舒服過sealy

但求順利  

伯爵府

2021勳章

Tempur 對於我黎講太貼身太熱,就算秋冬都瞓到不停轉身

大宅

Ocean419 發表於 14-9-17 23:30
Tempur 對於我黎講太貼身太熱,就算秋冬都瞓到不停轉身
你本身怕唔怕熱??我夏天訓 2-3吋果D上格床床褥, 隔住床單,
開住風扇 小-中 ((多數開中, 總共有小 中 大)
夏天最熱天時 都只係著吊帶背心

不過我 住灣仔 10樓, 附近有公園
老豆話我地屋企算涼爽 , 坐北向南

珍珠宮

大廚勳章

回覆:pbps2005 的帖子

瞓咗個零月,佢話睡眠質素有改善

子爵府

2021勳章

我用緊愛皇健,型號唔記得,係粉藍色既,very good, 好舒服

男爵府

2021勳章

斯林百蘭唔太貴,整體ok

子爵府

畀面勳章

Sealy我已經用咗十年了

伯爵府

畀面勳章

我用Dunlopillo, 訓得好好
唔怕貨比貨,只怕你唔識貨

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Sealy同Simmons我都用過,都唔錯,+Temper+

原帖由 Yuenping 於 14-09-17 發表

...
點谷氣法?我o岩買左添

伯爵府

以前用tempur夠硬身,好訓,因為長期開冷氣所以唔覺熱。
最近換左蓆夢思最top果隻,好舒服,訓得好好,個人認為比tempur舒服

momososo  Agree! 我都用緊!  發表於 14-10-3 00:21

男爵府

回覆:jzzz1102 的帖子

樓主 我同你一樣 諗緊敗邊張好

子爵府

瞓緊蓆夢思-Esmond ,夠包身又不會太軟,個人覺得非常好

版主

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

三年前嘅 Alexandria pl fm 用到依家,新的一樣。叫c傅度,只是下沉约1cm

Simmons 三年換一次欵。 所以該欵已被 updated

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

首頁

尾頁

跳至