婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢d 習俗唔只我99 呀! 我阿媽都有..
所以我都慣佐佢地老人家係咁煩~

複式洋房

你奶奶都係'外姓'人呢, 佢都要守呢d規矩架??!!!!!

原文章由 tokwawan 於 08-1-31 02:39 PM 發表
我個賤人99的習俗:

1) 初一到三只可以去佢屋企拜年, 唔準返外家, 佢話因為我嫁左比佢個仔, 所以要三日都同老公回家 (我啋佢有味, 得三日假期, 我從來都唔會, 只有c6自己返)

2) 要規定比佢講的$給佢過年, 但可以唔 ...

子爵府

我唔知係唔係99d俗例,初一食飯只得一碟餸〝齋〞
我地一共10人食飯,呢幾年就一味餸分2碟
叫佢整多碟冬菇或油菜都唔整,攪到好似乞衣咁:tongue:

大宅

原文章由 樂俊藍媽咪 於 08-2-1 00:03 發表
我唔知係唔係99d俗例,初一食飯只得一碟餸〝齋〞
我地一共10人食飯,呢幾年就一味餸分2碟
叫佢整多碟冬菇或油菜都唔整,攪到好似乞衣咁:tongue:

我屋企都年初一都係食齋o架!
不過好多..唔會話唔夠餸o既..

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 #15 tokwawan 的文章

睇完火都嚟埋,你記得唔好跟不特止,仲要喺佢哋面前著新衫,同枱食飯同埋封$20利是比你叔仔
爆愛車縫作

子爵府

原文章由 E@V 於 08-2-1 00:07 發表

我屋企都年初一都係食齋o架!
不過好多..唔會話唔夠餸o既..

我媽咪屋企初一全日食齋,
每餐起馬6樣餸.
初二開年起馬8樣,唔食舊餸,
所以要2個雪櫃放年30晚d餸.
99初二開年食舊餸:tongue: 呀!有碟新煮既齋,
係拜左神既齋.
所以呢十幾年都返媽咪家開年,食9大鬼:lol :lol

大宅

其實我屋企係得一種齋呀..
南乳粗齋呢...不過好多同好多料囉..

99 呀..都係d 拜完神的隔夜餸囉
不過佢做節時好好餸o架! 試過有四頭鮑魚呢~:-P

子爵府

原文章由 E@V 於 08-2-1 01:58 發表
其實我屋企係得一種齋呀..
南乳粗齋呢...不過好多同好多料囉..

99 呀..都係d 拜完神的隔夜餸囉
不過佢做節時好好餸o架! 試過有四頭鮑魚呢~:-P

吓!四頭鮑,食 我,諗都唔吏諗呀,
做時做節只會煲庶(借)水你飲,
前兩日我叫佢唔好再煲借水,
費事又要向銀行借水,
問過佢係米俗例,佢話唔係,
我話你大時大節,好心你就唔好煲啦

珍珠宮

我99有個老作傳統, 佢話過節唔可以過生日, 其實只不過係唔想個仔同我興祝生日, 所以老作左出黎!
點知佢係老作? 因為佢自己後尾鬼拍後尾枕講返話冇d咁既規舉, 仲問我係邊度聽返黎!! 明明就係3日前佢自己講既!

過年的話呢, 由團年開始就粗口橫飛, 見邊個鬧邊個, 不過又唔比其他人講粗口喎, 話講衰晒喎!
(佢覺得佢講果d唔叫粗口, 叫形容詞或代語詞, 證明佢個人幾語言貧乏呢~)

初一十五不嬲都叫我地唔好洗頭, 我老公彩佢都有味呀, 邊記得咁多呀, 仲要返工架麻, 日日都洗囉~

過年要拜4次神(最少), 團年果日拜一次, 年30晚12點時拜一次, 年初一lunch前拜一次, 年初二開年前拜一次, 佢已經摺定一大咋金銀衣紙, 仲指定某一面向上添呀!

貼揮春要擇日同跟吉時! 呢樣我真係未聽過我媽以前會咁做, 是但搵日得閒咪貼囉, 總之新年前貼好就得啦.... 我真係唔多信通勝會寫住 "年廿六, 宜貼揮春"呀:tongue:
(ps, 今年佢話廿六同三十都係好日, 吉時我真係唔記得左啦)

往年年初一要去佢度食飯, 年初二要跟佢返娘家, 年初三又話有送剩(梗係啦, 我地得10個大人, 佢煮既送足足可以喂飽2圍檯呀, 我地過年係要攞張超大檯再加面板架.....)要我地留係度食lunch同晚飯, 我剩係可以洗完碗後hou有少少時間飛的返去同我婆婆公公拜年, 年初四先可以返娘家同我媽咪老豆拜年....

佢成日要求d新抱多d返黎睇佢, 但佢就從來都唔會返去佢99度! 即使大時大節都唔會返!!:tongue:
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

唔可以洗頭(不過我年年都有洗)
唔可以買鞋(拜年都拜到c 啦,邊有時間買鞋):;pppp:

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

6)比利是一定唔係雙數,佢話佢寡母婆喎 (short架,做帛金咩 )

我只係知道應該比一份唔係兩份,但就未聽過人地話要雙數
可能我孤陋寡聞啦

原文章由 tupytupy 於 08-1-31 10:36 發表
哈,講我99呀,大把啦

1)初1~初7都唔準洗頭 (睬佢都真係有味啦:tongue: )
2)屋企張食飯台比左佢做神壇,由年30擺到新15 (拜神就飯都唔洗食 )
3)d香要non-stop咁點,成屋都係煙同香o既味(哈,又唔見佢 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唔可能洗頭係岩ga,因為真係過生個個人飲返架
沖涼我就未聽過啦

原文章由 ioi 於 08-1-31 13:58 發表

我99就唔識呢d傳統習俗, 但係我阿媽就有. 我阿媽話年初一唔好掃地, 唔好洗頭 (其實係逢初一十五都唔好洗頭), 唔好洗頭的理由跟你99所講的一様, 當年我阿爺喪禮果日, 我阿媽唔准我地沖涼添, 佢話d污糟水會要我阿爺 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你個99根本唔係人呀
咁都有,難道佢自己唔係外姓人
佢都唔係同你老公同姓啦

原文章由 tokwawan 於 08-1-31 14:39 發表
我個賤人99的習俗:

1) 初一到三只可以去佢屋企拜年, 唔準返外家, 佢話因為我嫁左比佢個仔, 所以要三日都同老公回家 (我啋佢有味, 得三日假期, 我從來都唔會, 只有c6自己返)

大宅

原文章由 阿藍2006 於 08-2-1 03:14 發表
唔可能洗頭係岩ga,因為真係過生個個人飲返架
沖涼我就未聽過啦

點解呀,有冇故事架

複式洋房

原文章由 tokwawan 於 08-1-31 14:39 發表
我個賤人99的習俗:

嘩! 你 99 真係得 ,如要我等男家 D 人食完先食我就一定唔番去 99 到(個孫都唔帶去).:tongue:

大宅

the rules are not set by your 99. it's up to you not to follow if you are not so tradition but you should not say that they are 無咩腦嘅過節俗例

大宅

原文章由 小寶貝兒 於 08-2-1 02:17 發表
我99有個老作傳統, 佢話過節唔可以過生日, 其實只不過係唔想個仔同我興祝生日, 所以老作左出黎!
點知佢係老作? 因為佢自己後尾鬼拍後尾枕講返話冇d咁既規舉, 仲問我係邊度聽返黎!! 明明就係3日前佢自己講既!:angryfi ...

你奶奶自私到爆! 連你返自己屋企都唔俾時間你!:tongue:

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

哈, 新年唔可以買鞋, 我就成日聽, 因為hehe鞋鞋嘛! 所以新年鞋舖一定減價的
我99就倒轉, 自己見平就想買, 我反問佢唔係唔得咩?! 佢話, 而家都唔怕啦!
(試下倒轉睇下點!)

又話屋企唔好買杜鵑wor! (一年4季anytime), 話杜鵑有個好慘既故事wor! 佢個女買返黎又唔見佢出聲:tongue: !!!!!!!!
原文章由 angel_cheng 於 08-2-1 02:58 AM 發表
唔可以洗頭(不過我年年都有洗)
唔可以買鞋(拜年都拜到c 啦,邊有時間買鞋):;pppp:

大宅

睇完咁多姊妹既答案. 咁我暫時touchwood算叫好彩. 99在新年就無咩"特別"既俗例

但係....99係好迷信, 平時任何食物先要拜過神先准食. 連水都要拜過先准飲. 咁唔緊要. 呢d係佢自己對佢既信仰的做法. 年初一佢自己食齋. 其他人唔駛食. 咁我都好欣賞佢食齋. 之但係99年初一就會老點姑奶及我去煮飯, 用刀切野, 斬雞斬鵝

我睇命理書話初一唔好殺生, 唔好用刀 (我都知好難避免) 但以99咁迷信既人, 佢就在年初一做齊晒劏雞殺鴨, 用刀斬野, 仲要有年佢地家人係到鬧交添 我覺得唔迷信既家族就無問題, 但係99咁迷信, 連姑奶, 大伯同我隻c6都迷信既家族來講, 唔怪得年年佢地家族都鬧交, 有麻煩事叫c6去根, 姑奶各自大家唔妥對方, 只係睇下當年係開大定開細 (小麻煩事定多麻煩事)

[ 本文章最後由 kantanjin 於 08-2-1 12:27 編輯 ]

侯爵府

我99已經係比1封利是,但仲係要比$5/$11/$21,喜慶封利是o既錢係雙數e.g.$10/$20/$50,只有做帛金比亡者先會係封單數o既錢(即係個銀碼係用2除唔盡果隻呀)

原文章由 阿藍2006 於 08-2-1 03:11 發表
6)比利是一定唔係雙數,佢話佢寡母婆喎 (short架,做帛金咩 )

我只係知道應該比一份唔係兩份,但就未聽過人地話要雙數
可能我孤陋寡聞啦

首頁

尾頁

跳至