論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原文章由 fion2504 於 08-2-3 00:31 發表
係啊. 我個新工人來時都有問我, 我個ex工人係咪已經找到新僱主同佢係咪做到12月尾啊(我請新工人時已經同新工人講因為個衰bun做o野ok(當然唔算係啦), 不過駁咀,黑face,態度差, 我唔鍾意, 所以請你之後炒佢)我話唔係, ...

我之前隻衰賓咪又係以為我無左佢唔得, 夠擔 c 開到口話.....我揍得你2個細佬掂就得啦, 你理我有無借 $$

都痴線.....
親子王國以外之相冊連結已被刪除

大宅

原文章由 PINKAVA 於 08-2-1 23:33 發表
momo

你個賓又真係好鬼勞氣, 最慘我地指意佢湊初生, 但咁既工作態度, 我地又點放心? 事實上正苦又幫唔到我地, 乜都係我地顧主自己諗掂, 好彩bb未有受傷乍, 如果bb有意外, 工人都可以置身事外. 你現在找到工人未? 我已申請一個印妹黎, 預計4月先可以來港, 2月份就自已取大假湊大仔做家務, 3月放產假叫媽咪陪月, 今年新年因為無工人幫手, 我已通知街坊好友謝絕來我家探訪, 因為大肚臨dum, 真係唔想做咁多野, sorry 親友都要講句喇. 呢d苦況, 只有自己先知道.

My friend passed me her bun (my freind terminated her contract after 3 years working in her house). I tested this bun if she can handle NB (milk feeding & diaper changing - basic things). Actually, no experience but looks willing to learn. So, I direct employed her & spent $3xxx.- to agent for the direct employed.

This bun has her own problem (有愛心 but always SMS (手機不停 beep beep 聲, 要求Sun off). She worked in my friend's house 3 years, she is a (老雀). She likes to chat with 其他 Bun bun. 唉!都理唔到咁多,但求攪掂個仔就算了!太過份就出聲話佢!

I let her go to sleep at 10:00 pm everyday & I take care the 半夜 milk feeding. 試過 佢 5:30 am milk feeding to baby to 6:30 am. After feeding, she 大安旨意 go back to bed & sleep again. 唔知幾點再起身!

She knew that she have to wake up to work at 6:30 am eveyday. 唔覺唔覺,she woke up to work on 7:xx am. It is because we always wake up late during holiday. 就無人知佢幾點起身。

My husband wake up to work at around 6:30 am weekday, he found her still sleeping very sweet. 你話這些事只有老雀才做得出!我老公就馬上踢佢房門話佢!你話呢D咩人黎!未來過香港有好,有唔好;老雀有本港工作經驗快上手但就"此"住自己識o野,大把freinds, 識渠道搵人幫佢出頭!唔驚你,總之請親工人的都煩!又唔見錢又激氣!

你都要保重呀!最緊要顧住個細!

[ 本文章最後由 momo媽咪 於 08-2-4 19:14 編輯 ]

男爵府

原文章由 SandraLo 於 08-2-3 16:41 發表

我都試過炒其中一個時佢問我, 我想講時C6喝住我示意我唔好出聲......... 其實啱架, 佢邊會覺得自己有錯, 咁好快會變駡戰, 情緒激動起上嚟就好煩, 一切小心為上, 等佢出咗門口至算! ...

Siu choi 就話炒時要數佢地d衰野, 而 SandraLo 老公就話唔好講, 其實我地應該數臭佢定唔數呢?

我個老賓同 momo媽咪一樣, 似住自己有經驗, 我買佢怕, 見我唔聲唔聲, 就越來越賴同污糟. 我朋友話佢未必肯就咁就算, 因為我炒佢時無講係工人問題, 只係我要自己湊番個仔, 所以死老賓一定會諗辦法留在hk, 最大可能告我無理解僱, 其實我想問下大家:--

1. 我有無理解僱我都賠左一個通知金比佢, 機票又open 加埋 travelling allowance, 佢仲有咩機會玩野呢?

2. 有無d agent 真係可以好把炮幫到佢留在hk搵新太太呢?

3. 係咪佢唔完contract 佢一定要飛返去老家? 佢下次再來港係咪多數唔批呢?

首頁

尾頁

跳至