夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

如何做到體貼, 關心?

複式洋房

回覆 #1 DickDon 的文章

對老婆來說,是她對頭家的付出,有否得到認同&讚賞!!!有很多老公,覺得老婆照顧小朋友/打理家務/教家庭外傭/處理男家&女家的親戚來往,是必然的!
現今,男女各自都有一份工,何解回到家中,所有“家事”只落在老婆身上呢?老公在家中只打電腦/看TV/看報紙等,要他們去處理“家事”時,他們便往往擠出不耐煩的樣子,凡事都覺得:老婆,你搞掂去啦??!!
但,講到家庭開支,就“一人一份”!!!
尤其是,教導小朋友的功課,如果成績未能取得高分,老公就立刻質問:點解會咁呀?你無同佢溫習咩?。。。佢細個唔識得去溫,你咁大個都應該知道要好好地同佢溫習啦!!!。。。點解佢會唔識呀?你去找出其原因,攪點佢啦!!!(男人,永遠pass問題比個老婆,自己就就手旁觀!!!)
如果取得高分,老公又會得得戚戚咁講:我個仔有我的遺傳因子,叻仔!!!!
“好”野,就關男人事,“衰”野,就我們這班媽咪做得唔好!!!!
小朋友在校中的各項活動,作為父親的,永不參加,難度媽媽就例必能請假?而爸爸就身負重任,點都不能請假???咁又何解家中的開支又 50%50%AA制呢??
現今的女人的“工種”就多得很,而男人,就仍是“只打一份工”,家中的一切,與他無關!!!

男爵府

原文章由 ChangRuby 於 08-2-1 12:49 發表
對老婆來說,是她對頭家的付出,有否得到認同&讚賞!!!有很多老公,覺得老婆照顧小朋友/打理家務/教家庭外傭/處理男家&女家的親戚來往,是必然的!
現今,男女各自都有一份工,何解回到家中,所有“家事”只落在老婆身上呢?老公在家中只打電腦/ ...

wow 全中呀

複式洋房

回覆 #1 TVb08 的文章

多謝支持&讚賞!!!!
我們打份工,做得好,老闆固然沒有讚,做得差,就會比老闆“炳”,心情就當然唔多高興,但每逢月尾收到份糧,就算啦!睇錢份上!冇計!!!
但,在家中,D老公唔好當自己是“老闆”:有彈冇讚!!!!
覺得一切都是應份/必然咁!!!!
我都有份比錢架!佢份工有壓力,我都有架(試問所有香港人,邊個在工作上無壓力??)。。。回到家,我都想休息一下。。。班男人,又有無體諒一下我們??!!
女人,為了頭家/小朋友,只要有最後一口氣,都會做到底!!目的只是想小朋友好!!!其實,女人真的很易氹,只要你肯說一些說話去讚賞下佢地的勞苦,佢地個心就立刻甜曬!!!!

翡翠宮

好勁呀:lol :lol 絶對係女人心聲:D :D :D 係咪吐曬D苦水出黎個人都輕曬呢 :lol :lol
原文章由 ChangRuby 於 08-2-1 15:17 發表
多謝支持&讚賞!!!!
我們打份工,做得好,老闆固然沒有讚,做得差,就會比老闆“炳”,心情就當然唔多高興,但每逢月尾收到份糧,就算啦!睇錢份上!冇計!!!
但,在家中,D老公唔好當自己是“老闆”:有彈冇讚!!!!
覺得一切都是應份/必然咁!!!!
我都有份比錢架! ...

複式洋房

回覆 #1 ringoivy 的文章

真是成個人都輕曬。。。。哈哈哈哈哈。。。

大宅

原文章由 ChangRuby 於 08-2-1 12:49 發表
現今,男女各自都有一份工,何解回到家中,所有“家事”只落在老婆身上呢?老公在家中只打電腦/ ...

講得好呀...

翡翠宮

:lol :lol 我最鍾意你最尾個句 簡直係我既心聲
原文章由 ChangRuby 於 08-2-1 17:12 發表
真是成個人都輕曬。。。。哈哈哈哈哈。。。
其實,女人真的很易氹,只要你肯說一些說話去讚賞下佢地的勞苦,佢地個心就立刻甜曬!!!!

複式洋房

全中
請入嚟跟進囡囡生活點滴啦http://www.babyhome.com.tw/bb/193501

首頁

尾頁

跳至