婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說近日佢細老既老婆既亞婆死左,我奶奶就好鬼緊張咁,打電話哩,叫我老公一定要倍佢去佢亞婆個葬禮,但之前我婆婆過生,撞0岩係我老公生日前後,佢就千丁萬祝,叫我老公唔好去,佢自己就更加唔洗講啦!(緊係唔去啦!賤人)只係第封白金仲要封$100.1,:tongue: (我D表姊既老公,全部都有送花牌)唉!總言之就係激氣,我個時係同奶奶一齊住,返屋企時佢倒左盆水叫我沖下佢,我起初都唔知係乜0野儀式,後尾知道原來係洗走D衰氣,仲叫倒到鬼咁死遠 我個時唔知渣,如果知到一定唔做,彩佢都傻,好似當我外人咁,你知麻,哩件事....我真係好激氣,到而家一直係心裏面都有條剌......你0地教我點做好,我真係唔想我老公去,但又驚俾人話,始終個個都係佢細老個老婆D親人,我同佢0地又無乜0野!(我如果真係叫佢唔去,係咪好少氣呀?)

[ 本文章最後由 juliet 於 08-2-2 00:47 編輯 ]
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

別墅

可能就係因為咁岩果陣係你老公生日前後問題, 你99怕沖到je, 吾好咁嬲啦:-P

大宅

原文章由 changeyourmind 於 08-2-2 00:47 發表
可能就係因為咁岩果陣係你老公生日前後問題, 你99怕沖到je, 吾好咁嬲啦:-P

生日姐有乜大不了呀!我生日時我老爺死左,佢夠叫我一定要出席,我都照去啦!(佢話自己人唔怕wor~~~~:tongue: )
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

別墅

呢d人, 唔好同佢一般見識啦, 睇你下先生點睇件事囉
我個人就覺得...乜咁疏都要去架咩....

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 changeyourmind 於 08-2-1 16:47 發表

係囉..i throught so!

男爵府

原文章由 我愛Corina 於 2/2/2008 02:12 AM 發表

係囉..i throught so!

我想話你知 - 你已經係第2次串錯依個字!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 Vca 於 08-2-1 19:21 發表

oh!..thanks!!我成日都會加個'r' ...

男爵府

原文章由 我愛Corina 於 2/2/2008 03:48 AM 發表

oh!..thanks!!我成日都會加個'r' ...

就算你的走個"r",你個時式都係唔啱...
你不如都係打番中文啦......

瑪瑙宮

原文章由 Vca 於 08-2-1 20:31 發表

就算你的走個"r",你個時式都係唔啱...
你不如都係打番中文啦......

呢個係forum,我諗d 人都唔會咁著重係文法je,
你唔駛咁執著呀

大宅

原文章由 我愛Corina 於 08-2-2 07:27 發表

你唔駛咁執著呀

喂!離晒題啦!講反轉頭點解我生日又要去呀!我屋企人都有送花牌俾我老爺架!而我婆婆過生佢地正係送左$100.10~~~~~:tongue:

水晶宮

原文章由 juliet 於 08-2-2 13:45 發表

喂!離晒題啦!講反轉頭點解我生日又要去呀!我屋企人都有送花牌俾我老爺架!而我婆婆過生佢地正係送左$100.10~~~~~:tongue:

樓主唔好 .

我成日教我仔: 叻既人就會學其他人既好野 ; 蠢既人就會學其他人既衰野, 跟人地衰埋一份, 蠢埋一份. 咁............你覺得自己係叻人, 定蠢人呢 ?
天空之城, 快樂之地

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

如果我係樓主我會叫我老公去問下奶奶, 點解咁大細超既??

大宅

冇ge,呢d係家教問題.....

我老豆x咗嗰陣,我姑仔兩公婆同我叔仔都冇嚟.....呢樣嘢我會記住喇,禮尚往來啫.....到時亞99唔好迫我去就得啦...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

果個係你(老公)(細佬)0既(老婆)0既(婆婆)........好梳播...吾洗去AR!
如果話係你老公果邊的(近)親戚你就要去....但你依家係你叔仔0既外家播..送個花牌就得喇.
重有D老人家話如果生日.有喜事.都吾好去依D地方.對在世者吾係咁好~我唸上次你99都係想你老公好姐~!!算喇
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 Vca 於 08-2-2 03:21 AM 發表

伯爵府

原文章由 梓軒媽咪 於 08-2-2 17:27 發表
果個係你(老公)(細佬)0既(老婆)0既(婆婆)........好梳播...吾洗去AR!
如果話係你老公果邊的(近)親戚你就要去....但你依家係你叔仔0既外家播..送個花牌就得喇.
重有D老人家話如果生日.有喜事.都吾好去依D地方.對在世 ...

我都覺~~你叔仔既外家點解你老公一定要去??好似唔係幾關事咁~係都係你99去姐~~

瑪瑙宮

原文章由 juliet 於 08-2-2 05:45 發表

sorry!!我都唔想離題..

算啦..你唔好嬲啦,佢要咁,你都改變唔到..跟據中國傳統你已經嫁左入男家,所以你老爺係你屋企人..但你外婆並唔係你老公既屋企人..相沖呢d野都係都係中國傳統果d野黎,所以你外婆果單野過左去就算啦..唔好記住la..

男爵府

原文章由 我愛Corina 於 2/2/2008 07:27 AM 發表

你唔駛咁執著呀

我唔係第一次喺BK見人串錯字、錯文法+時式~
所以我並唔係執著,因為我只求睇得明都唔會出聲!
但你咁錯法,我唔知你想講乜...好confused!
你話"係囉"...但又話thought so,咁即係同意定唔同意?
我出聲都係想搞清楚你究竟想講乜~
就算唔著重文法時式,都著重睇唔睇得明吓哇?
根本係一句好簡單既英文~
BK亦一定有其他人英文好過我...
佢地都一樣會有同樣疑問!

P.S. 樓主唔好意思~ 我唔係要搞事or 離題! 亦唔係想講自己英文好...我只係想借個地方來澄清我既問題,並唔係想串人! 打搞哂~~

民房

會5會係你99同已死個婆婆生前個陣時係幾friend 下..所以一定要去ar..不過你老公同佢個邊又真係冇乜la 能既, 不如問多一次你99係米真係要去law!

大宅

唔係呀佢地都未見過面,只不過叔仔個老婆屋企冇乜親人,只得佢媽媽同佢婆婆,如今佢婆婆死左,就只得佢媽媽渣,其實又真係幾慘既,唉!算啦!可能我又真係小器左D,諗諗下為左哩個原因,我係咪應該俾佢去呢?

首頁

尾頁

跳至