自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 金三珣 於 08-2-3 20:32 發表

照咁講真係好方便wor

係, 最正係去人地屋企時唔需要想點處理換出來的m巾.
因為 tampax 所有野都係 flushable 的.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

用m巾...游水時先會用綿條..唔知係咪我唔識用..我真係覺得唔多舒服囉...

大宅

好媽媽勳章

唔係呀..我係指棉條塞左入去咪睇唔到係咪濕晒,咁點知係時候換未呀?

原文章由 yingbma 於 08-2-3 23:12 發表

放左入去之後, 都有條繩留在外面的.

水晶宮

好媽媽勳章

我會係棉條加巾一齊用.
有時量太多時棉條吸唔晒會落左條巾到.
我覺得用條方便好多,乾淨好多,唔洗成日濕淋淋咁.
可能用左十幾年,習慣左,有時屋企用晒未買冇得用時會覺得有d肚痛.

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

我未生之前買左o.b.用...不過我乾到塞唔到...之後生左BB諗住會易用D...都係塞唔到(又係好乾),我宜家成包放係個厠所度,掉又唔係,唔掉又唔係

複式洋房

男爵府

我以前都用過棉條,都係有導入管果隻~ 係好方便+乾手淨腳,但我覺得棉條索水太勁...索到入面好乾好唔舒服~ 仲有d痛!

我喺依度冇見過唔同size 喎! 唔知係咪因為依度既係鬼婆size...所以唔啱我用,我先會覺得索得太勁呢?

不過以前中學時學校請過人去演講,內容係女性生理衛生...講者都唔建議長期只用棉條! 因為如果棉條索水太勁的話,會有機會索傷陰道壁! 而且因為係內用,會增加細菌感染既風險! 不過我而家都唔係完全唔用棉條既~ 必要時先會囉! e.g.著衫...

男爵府

原文章由 sylviawong 於 08-2-4 01:39 發表
我未生之前買左o.b.用...不過我乾到塞唔到...之後生左BB諗住會易用D...都係塞唔到(又係好乾),我宜家成包放係個厠所度,掉又唔係,唔掉又唔係

我以前都試過買o.b.,因為貪佢仲細size過tampax,買咗返嚟先知佢原來係咁唔衛生,同埋佢無導入管,真係無咁易入,最後我都係成包掉咗佢:(

男爵府

原文章由 Vca 於 08-2-4 02:02 發表
我以前都用過棉條,都係有導入管果隻~ 係好方便+乾手淨腳,但我覺得棉條索水太勁...索到入面好乾好唔舒服~ 仲有d痛!

我喺依度冇見過唔同size 喎! 唔知係咪因為依度既係鬼婆size...所以唔啱我用,我先會覺得索得太勁呢? : ...

係香港tampax係有齊咁多種size,我頭兩日用super plus,如果係尾果兩日仲未買到slim,要照用super plus的話,我都會覺得佢吸得我太乾,所以我好多時都要記住買齊兩種size放係屋企以備不時之需。
你講得好啱,tampax的說明都唔建議用太耐時間唔更換,佢仲話放得太耐唔換除咗會引致細菌感染之外,仲有機會引致中毒,所以佢張說明書都話最長唔可以超過8小時。

大宅

畀面勳章

我想問點解放入棉條後個肚會感覺唔舒服同好似有d痛嘅感覺。
係唔係我放得唔好所以會這樣呀。唔該。
人生真的就如 曇花一現 很短暫... 很多話 還來不及說出口 很多夢 還來不及實現 所以要把握 祝大家都幸福

大宅

我游水時會用綿條!平時用巾!
想問下呢...
你地係咪次次去完new new就change一條新??
咁new new完會clean 乾晒嘛... 會唔會好難入??
我係夾硬入咋... 因為clean晒好乾吸住吸住入唔到咁..(我用o.b.)好唔舒服架...
so都係swim先用...
平時都唔好意思問人... 見你地講緊問下你地先...
喵~~~~

男爵府

原文章由 Leomummy 於 4/2/2008 02:57 AM 發表

係香港tampax係有齊咁多種size,我頭兩日用super plus,如果係尾果兩日仲未買到slim,要照用super plus的話,我都會覺得佢吸得我太乾,所以我好多時都要記住買齊兩種size放係屋企以備不時之需。
你講得好啱,tampax的說明都唔建議用太耐時間唔更換,佢仲話放得太耐唔換除咗會引致細菌感染之外,仲有機會引致中毒,所以佢張說明書都話最長唔可以超過8小時

我喺依度只見過日+夜兩種size 咋~
唔肯定有冇plus...
所以如果唔係因為著衫既話,
我平時+夜晚都一定係用巾既!

咁如果佢地都話最長唔可以超過8粒鐘...
咪即係綿條唔適合瞓覺時用?

男爵府

原文章由 catcatmami 於 6/2/2008 03:58 PM 發表
想問下呢...
咁new new完會clean 乾晒嘛... 會唔會好難入??
我係夾硬入咋... 因為clean晒好乾吸住吸住入唔到咁..(我用o.b.)好唔舒服架...
so都 ...

用有導入管既應該唔會~ (個人經驗~)

大宅

我都係咁, 仲好似好大舊野係入面咁

原文章由 aliceleung 於 08-2-6 15:29 發表
我想問點解放入棉條後個肚會感覺唔舒服同好似有d痛嘅感覺。
係唔係我放得唔好所以會這樣呀。唔該。

複式洋房

我N年前又係買來試, 但入唔到, 入到一半, 好鬼痛, 無用...
而家生完, 次次M 都好煩, 因頭個2日好多血塊, 一起身, 就好驚,
血塊多又吸唔及, 又LAI嘢...
如果用棉條得就好好多啦... 你們多的分享, 我又好想試下...
你們生完係咪多左 ? 我好想看醫生, 看西醫定中醫呢 ?
總有個胸好多硬塊甘...M到又痛
你們話女人幾慘, 每月都出唔少血

侯爵府

聽到你地甘講, 攪到我想嘗試下棉條. 好似好方便甘!! 我本身經血唔算多, 怕唔怕難拉出?? ?-(

公爵府

原文章由 齊悅 於 08-2-13 18:04 發表
我都係咁, 仲好似好大舊野係入面咁

放得唔夠入, 就會覺得"un"住咁, 放得啱位後, 你係唔會feel到佢存在架.

公爵府

原文章由 jjwmkk 於 08-2-13 19:02 發表
聽到你地甘講, 攪到我想嘗試下棉條. 好似好方便甘!! 我本身經血唔算多, 怕唔怕難拉出?? ?-(

無關係的, 說明書教埋, 你拉出時配合呼吸, 拉出來果下呼氣仲會易d添

公爵府

原文章由 catcatmami 於 08-2-6 15:58 發表
想問下呢...
so都 ...

唔係次次尿尿都換, 有時照痾尿囉. 我通常6-8個鐘先換一次. 如果你覺得乾, 可以滴幾滴水在膠管外圍, 可以易d入(說明書教可用潤濕劑, 但無理由成日帶住嘛).

水晶宮

畀面勳章

衛生巾

首頁
12345...7

尾頁

跳至