家庭理財

跳至

首頁

尾頁

洋房

有冇人在New York Life紐約人壽買保險?

大家覺得點, 分享下呀?

大宅

Re: 有冇人在New York Life紐約人壽買保險?

What should you to sharing?

複式洋房

我老公果份買了10多年了,但d紅利派很少,今年收果份仲嬲,我果蚊紅利派,好彩呀b果份我唔係同佢地買,如果唔係睇拍都好難同佢儲到錢了!

洋房

yoyoch,

你同你老公買個份係邊類型保險? 我買左儲蓄人壽, 要供20年, 跟住人壽保一世, 但要最少10年先break even, 同埋回報率好像不高.
另外我同BB買了一份教育儲蓄保險, 連醫療/意外等, 但份保障額成$1,200,000咁多, 因為我買時冇太留意, 現在覺得每月供在保險費好像太多又沒有好回報 ...

伯爵府

幫小朋友買1.2M似乎真係太多, 你比既保費有相當部份去左買人壽. 如果你買左半年內, 快快搵你個agent傾下, 因為一般保險公司接受半年內轉計劃. 如果超過半年就要review一下, 買保險係十幾廿年好長線既野, 同買股票一樣, 發現買錯一定要識止蝕, 長痛不如短痛.

複式洋房

I just got PJP throught newYork, my friend got J18, I think interested rate will be the same in any insurance company, now I want to get one for my husband, any opinion?

別墅

GENIEC,

甘尼份每月保費米要好費 !?

PAKCHI

geniec 寫道:
yoyoch,

另外我同BB買了一份教育儲蓄保險, 連醫療/意外等, 但份保障額成$1,200,000咁多, 因為我買時冇太留意, 現在覺得每月供在保險費好像太多又沒有好回報 ...

洋房

PakChi,

每個幾千蚊, 都幾辛苦, 至驚失業0羅 ...
你又有冇買保險?

遙遙爸爸,
我幫BB買個份供20年, 人壽保障就跟BB一世, 咁係咪買多D都值? 我都幾矛盾, 因為兩份保險確實供得幾辛苦, 但長遠來說又好像OK, 因為20年後拿回的錢都唔低, 回報率(保證金額)看來不錯, 然後又有一世人壽保障 ... 唉, 你話點揀好?

伯爵府

人命無價, 當然買多多都值, 不過每樣野都有成本. 你買咁大額人壽, 即係有相當既錢去左買人壽, 自然儲蓄少左同回報少左. 你幫BB買咁大額人壽, 其實係照顧埋個孫!

geniec 寫道:

遙遙爸爸,
我幫BB買個份供20年, 人壽保障就跟BB一世, 咁係咪買多D都值? 我都幾矛盾, 因為兩份保險確實供得幾辛苦, 但長遠來說又好像OK, 因為20年後拿回的錢都唔低, 回報率(保證金額)看來不錯, 然後又有一世人壽保障 ... 唉, 你話點揀好?

洋房

遙遙爸爸,

多謝指教,其實我都好同意你的講法,我會同agent傾傾...
我睇你另一個topic有介紹銀行同agent評級,請問new york life 又如何?

伯爵府

唔好客氣.

New York Life's ratings:
Standard & Poor's: AA+
Moody's: Aa1

NYL 係美國好大, 但係香港就比較新, 1989年先至係香港開業, 只有十幾年歷史.

geniec 寫道:
遙遙爸爸,

多謝指教,其實我都好同意你的講法,我會同agent傾傾...
我睇你另一個topic有介紹銀行同agent評級,請問new york life 又如何?

洋房

遙遙爸爸,

真係唔該晒

你好似好熟保險, 我想請教下, 咁你覺得我花一年約$30000在個人儲蓄人壽保險, 及一份危疾上, 是否太多?(未計BB0個份) 我月入其實只約$15k, 當初諗住迫自己儲錢, 及保證家人生活, 但實在頗辛苦和大壓力, 因為要供成20年 ...

唔該俾D意見呀

伯爵府

我熟保險因為我係業內人嘛.

其實多與少唔可以只睇 absolute amount, 真係要睇個人背景, 需要, 投資分配, 風險承受程度, 理財方式等等好多因素. 一般黎講, 用10-15%收入作為保險/儲蓄都唔過份, 因為千萬唔好低估退休需要.

我一家三口, 有8份保險/儲蓄計劃, 每年要7萬幾. 十幾年之後比個囡讀書用, 如果用唔著就係自己退休金. 簡單講, 儲蓄永遠無錯.

洋房

遙遙爸爸,

嘩, 你好勁, 一年7萬幾

你做邊間0架? 講唔講得呢? 我個經紀近排提過一個類似因疾病和意外而導致的失業保障, 你覺得點?

我想問危疾係咪唔可以獨立買? 一定和人壽一齊買0架? 我個agent係咁同我講, 仲有, 一個月大約供幾多錢呢?

好多野問添 .. :-P

洋房

遙遙爸爸,

收到PM了, 好多謝你咁樂於幫忙!

係咪個個做保險, 自己都會買好多保險? :-P

其實我想了解你公司多一點先, 你介唔介意俾多D資料我呀?

洋房

遙遙爸爸,

咦! 乜第一間香港保險公司唔係AIA咩?

你可唔可以講下你對NEW YORK LIFE的意見?

伯爵府

AIA 香港開業時間係1931年, 宏利係1897年, 而NYL係1989年.

大家同行, 唔方便比意見, 唔好意思!

洋房

完全明白 , 純綷多口問句:-P

見你開左個topic講醫療保險, 其中提到3百幾蚊包住院門診危疾儲蓄的保險, 可唔可再講多些資料?

伯爵府

以6歲囡囡作例子, 港幣10萬人壽, 10萬危疾, 再加大房住院保障同埋門診, 一年唔駛$3400, 即係每月唔駛$300.

我亦都提到, 儲蓄唔會多, 因為危疾住院門診全部都係消費, 無儲蓄成份.

以上例子純作參考, 保費會因年齡同性別而有分別.

洋房

遙遙爸爸,

唔該晒你的資料!

我想問供供下保險轉agent係咪好唔抵? 有乜利害因素需要考慮? 謝謝你 ...

首頁

尾頁

跳至