自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

學校未教除數wor~

我都覺得呢條數, 對一個小二生嚟講, 真係難咗d...

原文章由 8C9 於 08-2-4 18:44 發表
其實條題目係問三樣加埋係幾多, 冇問每樣野幾錢, 所以不涉及代數. 條題目係加數同除數. 三個銀碼加埋, 每樣買左兩件. 咁每樣買一件咪除以2囉. 就係咁簡單. 呢d題目係出俾未學代數既小朋友. 不過就係要好靈活先 ...

別墅

A+B=7 (A=原子筆, B=鉛筆)
B+C=9 (C=螢光筆)
A+C=12

A= 7-B, B=9-C

(7-B) + (9-B) = 12

16-2B=12

2B=4

B = 2

代入 A + B = 7 即 A = 5, B = 2
A + C = 12 即 A = 5, C = 7

即 : 一枝原子筆(A)+一枝鉛筆(B) +一枝螢光筆(C)= $14

[ 本文章最後由 edithedith 於 08-2-5 09:07 編輯 ]

男爵府

原文章由 starry^.^ 於 08-2-4 21:01 發表
學校未教除數wor~

小兒當年 k3 時幼稚園教 1 pair is equal to 2
2 pairs = 4
咁你可以教佢每樣買一枝就係比一半錢 = 14元
有 d 學校係想學生理解數學世界然後將佢公式化

[ 本文章最後由 Kinexma 於 08-2-5 09:27 編輯 ]

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我女學校, 舊年p1已經整左d代數黎"玩"喇
好彩只係輕輕帶過, 我都有教個女做, 就係abc形式, 做完佢都覺得好玩.......不過如果認真要教要做, 我唸就唔多好玩了!
原文章由 Kinexma 於 08-2-5 09:26 AM 發表

小兒當年 k3 時幼稚園教 1 pair is equal to 2
2 pairs = 4

男爵府

原文章由 Charlotte_mom 於 08-2-5 09:30 發表
我女學校, 舊年p1已經整左d代數黎"玩"喇
好彩只係輕輕帶過, 我都有教個女做, 就係abc形式, 做完佢都覺得好玩.......不過如果認真要教要做, 我唸就唔多好玩了!
...

千祈咪令到個小朋友驚左數學就好了,
學習可以係享受也可以係折騰,
當今做父母不易 !

大宅

回覆 #1 Charlotte_mom 的文章

佢地基本數學概念都未掌握, 就教代數, 簡直係拔苗助長. 我覺得已經太瘋癲.

大宅

未教除數出d咁既題目會赫怕數理弱既小朋友. d老師有時真係唔知點諗野. 我自己覺得p2學識簡單除數後, 呢條都係班中至醒一兩個會做呢條數. 二年班大部分學生根本係領會唔到. 三年級 (開始學混算)都未必個個識咁運用. 四年級就差不多可以測試同學係咪完全掌握混算.

原文章由 starry^.^ 於 08-2-4 21:01 發表
學校未教除數wor~

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 starry^.^ 於 08-2-4 17:29 發表
小女子才疏學淺, 請問有無人可以話我知, 呢條數點教一個小二生做

我就快.......痴線!! 點解釋比個仔知呀??

陳伯伯開了一間文具店, 小新買了一枝原子筆和一枝鉛筆, 付了7元, 文昌買了一枝螢光筆和一枝鉛筆, ...

呢條邊係小二的數呀???最少係小五/六的程度啦, 好難解得個小二生明喎...

伯爵府

我覺得咁細個, 以佢地既轉數.......都幾難! 功課就話父母可以從邊提點, exam. / test / 評估...時又點呢? 真係一理通百理明??

原文章由 Kinexma 於 08-2-5 09:26 發表

2 pairs = 4
有 d 學校係想學生理解數學世界然後將佢公式化

...

伯爵府

我見到條數時都呆咗, 我唔係計唔到答案, 一睇就知鉛筆係2元, 但係唔知點解釋到比個仔明點計! :( 小二諗野仲係未識轉, 香港教育制度, 真係令人

原文章由 8C9 於 08-2-5 09:51 發表
未教除數出d咁既題目會赫怕數理弱既小朋友. d老師有時真係唔知點諗野. 我自己覺得p2學識簡單除數後, 呢條都係班中至醒一兩個會做呢條數. 二年班大部分學生根本係領會唔到. 三年級 (開始學混算)都未必個個識咁運 ...

伯爵府

解完阿仔話明wor.....不過我好相信, 我再出一條類似佢 or 轉一轉字眼, 同樣出比佢, 佢都係唔識

原文章由 siusum 於 08-2-5 10:00 發表

呢條邊係小二的數呀???最少係小五/六的程度啦, 好難解得個小二生明喎...

首頁

尾頁

跳至