家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

我不是任你處置
專借吾還

公爵府

牛年勳章

百佳

原文章由 jjbby 於 08-2-5 11:02 發表

子爵府

百佳得類似胡椒粉樽咁細

原文章由 CMMANDY 於 08-2-5 16:30 發表
百佳

公爵府

牛年勳章

係呀! 係大的話梅膠樽囉,太多用唔哂.

原文章由 lok^^b 於 08-2-5 12:57 發表
百佳得類似胡椒粉樽咁細

子爵府

咁細樽就夠 可以用幾次 我成日以爲要買一大包
原文章由 CMMANDY 於 08-2-5 17:25 發表

男爵府

環保接龍勳章

原文章由 jjbby 於 08-2-5 11:02 發表

雜貨舖有得賣
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

珍珠宮

畀面勳章

你地講緊係煮食用既定係清潔用既?

我想搵清潔用既梳打粉哦!

大宅

清潔用果隻.....................
我不是任你處置
專借吾還

別墅

Super-market. Orange box Brand name 'Arm and Hammer' It's for cleansing and also baking. You can find it at baking stuff shelf.

子爵府

如果用嚟清潔咪唔夠用囉??
我未試過用, 但成日見人地話好用, 自己買左一樽都未開始用, 好似一樽都唔多夠用咁??

原文章由 CMMANDY 於 08-2-5 13:25 發表

子爵府

喺街市雜貨舖買到喇 , $5 一磅, 洗個櫥房或厠所, 一次用半磅

原文章由 Teresa 於 08-2-5 17:52 發表
你地講緊係煮食用既定係清潔用既?

我想搵清潔用既梳打粉哦!

大宅

原文章由 是因 於 08-3-11 10:06 發表
喺街市雜貨舖買到喇 , $5 一磅, 洗個櫥房或厠所, 一次用半磅

HOw to use?????

子爵府

人地教用半磅開盆凍水, 就咁用布抺, 抺完后再過水~~
掃地 (地磚) 都係喎~~

另外用熱水開 (小心會彈), 跟住可以通渠喎

原文章由 annienorman 於 08-3-11 11:19 發表

子爵府

原文章由 annienorman 於 08-3-11 11:19 發表

輕鬆家事:清潔先生──梳打粉

一般人清潔家居,多會使用化學清潔劑,可是這些清潔劑除了污染空氣外,對身體亦有潛在的危險。事實上,天然物品也有同樣的清潔效能;梳打粉(Baking soda)又稱「蘇打粉」正是最好又最便宜的天然清潔劑 ,名副其實的「清潔先生」。

* 將梳打粉加入半桶水內,可用以清潔瓷磚地。
* 將一小盒的梳打粉置放在冰箱,可去除臭味。(每四至六個月便需要更換一次)。
* 將少量梳打粉放在垃圾桶底,可防止嗅味散發。
* 如廚櫃台面或煮食用具沾有頑固污漬,可用梳打粉加水開成糊狀,用布輕擦即可清除;但切記勿用此法於non-stick的易潔器具上。
* 燒有異味焦食物的鍋或鑊,灑上梳打粉再加入熱水浸透一小時,污漬自會容易清除。
* 如不想棄掉內有異味的膠手套,不妨洒入少量梳打粉便可除臭。同樣,處理一些有異味的膠容器,亦可用梳打粉加醋浸隔夜,臭味全消!
* 在瓶內/壼內加入熱水和一茶匙梳打粉浸泡數小時,便可清潔熱水瓶及咖啡壼內的氣味。
* 用沾上少量食用梳打粉的濕布拭抹,即可除去杯內的茶漬或咖啡漬。
* 如家中用的是硬水,你會發現水喉與瓷盆之間會出現一層厚厚啡色硬漬,可用梳打粉灑在該處,再用浸過醋的布去擦,硬漬便會清除。
* 爐頭上少不免都會有難去除的污垢,同樣將梳打粉洒在污漬面,數小時後便很容易清除。

子爵府

原文章由 是因 於 08-3-11 10:06 發表

超級市場買到一樽樽的梳打粉,是食用的,但都有清潔功用,通常稱作小梳(蘇)打(baking soda),一般家庭買來放在廚房主要目的是用來食用的,但也會隨手用來作另外用途的(如果曉得的話!),但是如果需要用大份量的話,那這情形用大梳(蘇)打就較為適合了,大梳(蘇)打一般是工業專作清潔用的,通常在化工材料舖可買到,如你找到$5一磅的,那些應該是大梳(蘇)打,如果你是買來清潔用的,買這些就對了。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

清潔的梳打是好似冰糖咁既,以前曾經有小童誤食,一定要放係小童掂不到的地方.
在賣紅豆,生抽既什貨舖就有得賣.

首頁

尾頁

跳至