懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

陳家小B~係威爾斯,2月4日早上6點05分出左世啦!!

生產經過:

原先預產期1月29日!!

係2月3日下午1點開始~下面不停咁痛~係好似宮縮咁,拿住拿住痛,但又唔係好痛..一時半粒鐘,一時15分鐘,一時又一粒鐘痛一次!
同第一胎果隻痛完全唔一樣~跟住到夜晚9點左右,去廁所發現有鼻涕既分泌物,但就啡啡地...可能咁岩見紅,所以咁既色!

發現唔對路,拿拿林執埋大囝D衫,送佢去外家!
驚自己半夜生,冇人湊佢!

跟住夜晚12點左右返屋企等睇下會唔會痛多左D,到左1點左右開始痛多左,不過唔係個肚痛,又係下面,好似宮縮咁痛...但就密左,不停咁十幾分鐘痛一次....
自己覺得差唔多應該生,就拿拿林去沖涼,洗頭...
2點左右出門口入醫院~~

入到去檢查,姑娘話開左2~3度左右!
D姑娘好好~同佢地講野好舒服,不過見唔返上一胎果個好好既姑娘囉!!!

係產前病房唔多人...比起上次生小好多!

跟住3點半左右...開始痛得好勁....痛到想叫救命,不過都係死忍...
忍~忍~忍

到差唔多4點半左右,姑娘問我有冇想痾,我話有小小,跟住檢查,發覺開到4度左右
叫我執定野落產房~~

落到產房5點左右...落到去痛又加深左~~之後駁機~聽心跳~子宮!!
聞笑氣~~

嘩~~今次聞笑氣一D都幫唔到忙,聞果下冇咩野,一呼氣,下面一推,痛到想喊...扯多幾啖真係勁唔順,不停嗌痛,覺得聞左仲痛過之前...
係咁叫救命,俾姑娘罵
叫我聞笑氣止痛,但我真係唔想聞, 一聞完呼氣真係痛到想死!
跟住我叫佢幫我打止痛針,佢話要檢查下面開左幾多先至決定打唔打...因為第2胎開得好快,可能打完就生得,就會影響BB出世!!
當佢檢查完,話寫紙拿藥俾我打止痛針....
D藥未打..我已經大嗌話我要痾啦~~
個姑娘仲話邊有咁快...但我真係勁想痾...好大聲話,唔係呀,我真係想痾,之後佢幫我檢查...檢查完,佢拿拿林幫我執位,今次真係生得啦~~
佢地叫左我老公入黎陪我<我之前求左好多次叫佢地俾我老公入黎,但佢地話要生得先入,因為夜晚小助產士,冇人手>..佢入黎我即刻定哂~果陣已經SET好哂D位~佢地仲拿走我個笑氣,唔俾我聞...仲話生得唔洗聞,盡情痾~~
頭2次痾我真係亂哂~~因為唔敢用力...真係好痛!!
佢地不停叫我大力D痾,話如果我努力痾,2野就痾到佢出黎~
之後我望下老公,見到佢好心痛咁,跟住我就好用力,痾左2野就痾左小B出黎啦~痾完真係鬆哂!!!

到聯針果下~嘩~~真係好痛~~因為今次聯針冇打麻醉針,姑娘話打冇用...因為今次係爆左,冇剪到,黎唔切剪~
但傷口爆得唔勁,好小範圍!所以就聞笑氣忍痛,好辛苦終於捱完!:;pppp: :;pppp:

無論世界點變都好~媽媽永遠都愛熹熹同楓楓
熹熹豬2006年4月10日出世.楓楓豬2008年2月4日.
健康才是財富~希望2隻豬身體健康^-^

大宅

好媽媽勳章

以下係我第一胎生產經歷:

9/4 早上出左去同媽媽飲茶,之後同老公去左行街街..行到差唔多
3點幾4點就去買送…臨走時去左食龜令膏…好好味
食果陣仲同bb講”你食埋呢次好出世啦”~~諗起都好甜!!!
之後返到屋企…去廁所果陣見到有d好似鼻涕既分泌物..
係廁所好大聲咁同老公講”老公我可能好快生得,應該呢個星期!”
.之後老公好累…就訓左…我都有陪佢訓架..
但係訓極都訓唔到,個肚好唔舒服…..之後去左廁所
去廁所果陣見到有d啡色既血..係度諗會唔會係見紅…拿拿聲去
左沖涼….因為驚真係生得老公唔俾沖涼…所以趁佢訓緊去沖
hehe~~~個肚都仲係有d痛…一邊上網一邊留意時間…發覺好有
規律咁痛….驚咁快入醫院未生得有排等…所以就唔叫老公起身,
到夜晚8點幾痛到頂唔順啦…真係好痛…去左拍聲老公
同佢講”老公我應該生得啦”…之後佢問都唔問就起身話去醫院..
我話驚唔係..咁去左醫院點算…佢話係生架啦…真係俾佢激死..
之後搭的士去醫院…去左7e ,一去到就檢查下體…睇下係咪開左
度數…d姑娘話子宮頸係開左,不過未咁快..所以留院等
我就叫老公返屋企等消息
真係好唔捨得…好想佢陪係我隔離,但係過左探病時間..所以矛得
…唯有叫佢返去等啦
時間真係好漫長…痛楚由1級痛慢慢升緊…好痛好痛
由入醫院探熱d姑娘都話我有小小燒…一直都唔退
所以俾左2粒藥我食…..
2點幾…果種痛真係頂唔順…痛到嗌救命
嗚嗚::><::好辛苦,真係有d唔想生架
係咁叫姑娘…姑娘又檢查下體..開左2度啦
我要求佢俾我落產房等生.因為有笑氣..
淩晨4點幾落左去…痛到7彩…好想喊..
係咁死忍…見到d助產士同佢講我好想老公陪我生
之後佢話9點先得…因為唔夠人手
我係咁吸笑氣…吸呀吸呀…好high ..wingwing地..
不過都好痛….到早上7點幾….
我真係好掛住老公,我要求佢地俾佢而家黎陪我..
之後俾左電話我,打左俾老公..原來佢一早黎左下面醫院餐廳.
等我電話….聽到佢把聲眼濕濕….:::><:::
好快老公就黎左…我見到佢真係喊左出黎…好痛好痛
果陣已經早上8點幾
老公眼都濕濕地…我知佢見到我咁辛苦…佢都好唔開心..
唔知做咩見到老公之後.個肚開始痛得好厲害…係咁大嗌..
嗌住黎生真係冇咁痛架…但d姑娘唔俾,佢地叩我唔好嗢,會嚇親
人地…你估我想既咩…咁真係好痛麻
痛~~痛~~痛~~痛~~痛~~~痛~~~痛~~~痛~~
到9點多d..真係就裂開...係咁同佢地講我生得啦~生得
..佢地又唔信話矛咁快,我就係咁嗌..之後檢查話真係生得,
即刻擺陣(預備生bb) ~~嘩!!10級痛啦!!!

係咁痾痾痾~~好似痾屎咁...有舊野湧緊出黎~~~
嘩~~好驚呀!痾呀~痾呀!!!
終於係 9:21a.m.生左出黎啦!
嘩~~~放鬆哂!
生完真係 “灘”左係度...真係好累!

總括黎講~生第2胎真係好鬼痛...痛既時間
係短左~但痛楚仲勁左!!><~~
第2胎生法同第一胎好唔同~
係產房度同D姑娘阿姐傾計~同佢地傾開,
佢地話好多媽咪係度生都好串.冇禮貌~
所以佢地對果D媽咪都會差D~
希望D媽咪生果陣唔好罵佢地啦~佢地做野
都幾辛苦~~有時候同一時間有幾個生,佢地
真係忙到冇時間理你地~~有咩事就叫佢地.
但唔好罵囉~~
星期日果日,D姑娘話有廿幾個人生~佢地
真係忙到死,所以我好好彩,咁岩我生果陣
冇咩人生^^
今日2月5日出院,都冇咩人生!!
床位唔迫.姑娘問我想今日定聽日,但我揀左
今日,係醫院訓得唔好麻^^""

仲有係~有老公陪產真係好好多架!
冇佢我真係唔識生!!
係度要多謝我老公^^

有咩問題可以問我^^
希望幫到你地啦!!

複式洋房

:恭: :喜: :恭: :喜: :恭: :喜:
要好好休息下, 天氣 喔!~

但聽你咁講, 好痛喔~
我唸到時我一定 到7彩啦...... 我又冇老公陪我......
...☆小王子2008年02月19日☆出世了☆...

---->小女皇的生活點滴

大宅

好媽媽勳章

原文章由 女皇寶寶 於 08-2-5 09:15 PM 發表
:恭: :喜: :恭: :喜: :恭: :喜:
要好好休息下, 天氣 喔!~

但聽你咁講, 好痛喔~
我唸到時我一定 到7彩啦...... 我又冇老公陪我......

多謝
呢胎我真係生得好苦~係產房不停喊!
冇老公陪我真係頂唔順~喊到7彩!
好彩臨生前佢入得切黎

唔洗驚架~到時候痛就嗌啦!!
生完就冇事架啦!
預祝你生個肥肥白白既鼠B

男爵府

係啊! 我28/1生細b真係痛過第一個,
痛到想死. 聞笑氣加止痛針都無用,
姑娘到話生第二個確實會痛過第一個.

伯爵府

mug 唔係生過鬆d 易生d 既咩? 點解第2 胎反而會慘痛?
我99生4個, 佢話係頭一胎辛苦d 炸噃!?

大宅

係啦d人話第二胎易生d.
我都覺得唔係囉 我1月28號生左第二個
又係痛到我痴肺,又無老公陪,
不停大喊 聞笑氣又係無咩用呀
連止痛針都唔比我打 雖然我入院到生
都係3個鐘到 不過o個種痛痛過第一胎阿.

大宅

好媽媽勳章

hkgigi:

係呀,笑氣真係冇咩用:tongue:
第一胎真係有D用...仲要我呢胎連止痛針都冇打,打唔切,所以痛到我想死!

準媽咪:

第2胎係會生得快D,但亦都會痛得勁D~因為子宮口係短時間內開夠度數生,唔同第一胎慢慢開!
所以我一個鐘頭係產房就生左,果種痛真係生不如死..第一胎我由落產房到生都有聞笑氣~都止到痛,但呢胎真係一D都冇用!

carmenchiong :

我覺得生第2胎個待遇冇咁好囉~果陣痛到想死,我問D姑娘用無痛分勉得唔得,佢話第2胎唔會幫我打~話生得快,打黎冇用....
止痛針又冇,真係咩都冇,陰公

我真係好慶幸老公陪到我,唔係我真係痛死都痾唔出!

係啦,你仲生嗎??

好多人問我仲生唔生多個,搏女,我真係唔敢生!
呢胎陰影好大

大宅

寶寶儀:

係呀我話要打止痛針,佢話開得好快唔會同我打,唔係一陣生既時候又要同我打解藥喎,我都係除左笑氣 咩都無架,真係一世難忘呀.仲有第一胎好似咩都唔知 聯針又唔痛 痾返個胎盤又無感覺,呢胎生完乜都知 乜感覺都有:tongue: 你都好丫有老公陪..
我唔生啦 第二胎都係仔 想生個女都咁難:tongue:
再博又係仔都唔知點算哈哈 而且又要養又咁痛唔好搞我了 兩個夠晒數啦 你仲生呀??
個醫生仲叫我去健康院問人教我點避孕,
唔係出年又見到我 幾鬼串

大宅

一路睇一路覺得好痛呀.........

生第二胎咁快就出院?
Anyway 好好休息啦!恭喜~ :恭: :喜:
原文章由 寶寶儀 於 08-2-5 21:01 發表
陳家小B~係威爾斯,2月4日早上6點05分出左世啦!!

生產經過:

原先預產期1月29日!!

係2月3日下午1點開始~下面不停咁痛~係好似宮縮咁,拿住拿住痛,但又唔係好痛..一時半粒鐘,一時15分鐘,一時又一粒鐘痛一次!
同第 ...

伯爵府

死啦, 聽見妳地咁講, 都好驚 我都係生第二個, 雖然 6月先生得,
但係依家聽到都驚定先, 我都有聽人講話生第二胎快 d, 但係乜原來痛 d 架. 我唸番起生第一個果陣 d 痛法都驚, 我生第一個果陣, 大痛得唔係好耐, 同埋都唔係想像中痛得咁勁. 尚可接受. 但係依家預備生第二個, 就好驚會痛好多喇.

希望到時亞 b 聽聽話話, 唔好比我痛咁耐, 快 d 出黎就好喇.

男爵府

我覺得生第二胎冇咁辛苦,反而舒服過第一胎,因為第二胎我冇陣痛感覺,而且生得勁快。

大宅

只是看完你這篇描述, 巳經可以想像到你當時有幾痛苦!!! 你好勁!

男爵府

o下?!乜生第2胎會仲痛過第1胎o架?

c 啦 ~ 我仲諗住第1胎時只痛o左2hrs多d就生o左,生第2胎會痛得仲少tim,
我hus仲笑我話生第1胎o甘快,
第2胎可能食食下飯就痾o左出o黎,
聽完你o既經驗,好驚tim

複式洋房

回覆 #13 寶寶儀 的文章

恭喜:喜:
睇完你生仔的經過,我都會有心理準備,第二胎會痛D,我生第一胎的時候都聽過D媽媽話生第二胎仲痛。其實我第一胎係威記到生都OK,D姑娘都好好,好感恩是我最痛的時侯是探病時候,老公可以陪我(我贊同老公陪是好重要),但 今次我驚無咁好彩,所以我都係Book
了去私家生。

男爵府

我都同意, 第二胎真係痛好多!我生第一個時聞住氣都可以忍到痛, 冇叫出聲, 但係第二胎聞住氣打埋止痛針都痛到嗌到拆天咁, d姑娘都怕左我提早推我入產房.

大宅

好媽媽勳章

carmenchiong :

上胎打止痛針都止到小小痛架,今胎想打都唔得
好彩未打止痛針咋,唔係一陣阿b出世要打解藥就大獲!!
就痾果陣已經係咁同佢講想痾,又唔信,好彩我有不屈不樓既精神,係咁同佢講,唔係痾左都冇人知!!

我真係求左佢地好耐先俾老公入咋,因為半夜冇咩姑娘~得幾個人,好彩係我一落產房就send定信息俾老公同佢講落左產房,佢話一收到我個信息就出門口~係6樓等入~:mrgreen: :mrgreen:
唔係實趕唔切搭的士黎!!

我唔生啦~呢胎太大陰影~同埋2個真係夠哂數~生女呢家野我都係冇緣架啦!!

咁你而家同我一樣咪要係屋企坐月囉???
過年冇得行年宵好慘

我生果陣d姑娘好好笑,因為有個我上胎都係佢幫手接手~我認得佢,跟住我同佢講我認得佢...其他姑娘對我好好,佢地話驚過多2年我又生,又認得佢地,所以對我咁好
不過我都話唔生架!! 等有m到去帶子宮環!!

WYlau:

唔係講笑,真係痛架!
上胎都冇咩點喊..今胎就一路喊一路生!
d姑娘都有問我想5號定6號出院..我唔想係醫院咁悶...所以就5號出院囉!
係屋企張床係好訓d!!!

第二任媽媽:

生第一胎我都忍到,但第2胎真係唔得,聞咩都冇用!越聞越痛~最頂唔順都係落產房果一粒鐘!!

生第二胎係痛得快d,但果種痛真係生不如屎

芝士腸:

好羨慕你呀
有d媽咪生真係一d都唔痛架...
我係醫院果陣聽到有2個媽咪講電話同人講話生一d都唔痛~~
聽到我幾羨慕

meimei333:

我唔勁,冇用先岩!
係咁嗌痛~~:mrgreen: :mrgreen:

到你生果陣你都會好勁架~每個媽咪都係好偉大好叻!!!:mrgreen: :mrgreen:
唔好學我嗌,哂好多氣力!!

sumsuma:

我大痛唔係痛左好耐,都係果一粒鐘!
係下午果隻宮縮痛痛左好耐咋~但唔係好痛~同平時宮縮一樣咋!!
我問姑娘點解會咁,佢地都話奇怪~~

你第1胎咁快,第2胎都會快d架,唔洗驚!!
哈哈~可能真係食食下飯痾左架

dickmiu:

多謝
係威院生唔差既~係第2胎分別唔同左!
但整體上好多姑娘同姐姐都好好!!

不過有得俾我揀我都令願係私家開刀生!
但冇計啦~~洗3萬幾蚊我又唔捨得!!

你諗住開刀定順產架???

bonnie1013 :

唔係落左產房先可以聞笑氣架咩???
我發覺我地好似俾人呃左,之前睇好多媽咪講生第2胎痛小d....點知相反...

伯爵府

原本諗住無論頭一胎仔定女, 都會要多個, 但家下..........睇完你地既描述, 真係好驚呀!!!

順祝各位媽咪, Daddy, 新春愉快, 順順利利, BB身體健康, 大家:發: :財: :發: :財:

大宅

生左啦~嘩,第2胎真係痛到想死!!

我在07年都生咗第2胎,以我自己的感覺,真係生第2胎比第1胎痛好多,我生第2胎時,對手同腳亂咁郁,姑娘不斷叫我冷靜d,我直頭痛到係咁叫,仲話好想死呀!

我生到無力,就叫醫生幫我吸出嚟(第1胎要吸),好彩私生醫生話試多一吓,唔得就吸啦!於是深呼吸,咬緊牙關,順利生咗第2胎.

另外,若果老公在場打氣,真係好d,始終有對溫暖的手捉吓,兼且等佢知生bb有幾咁辛苦!

男爵府

掛住驚...
...唔記得:恭: :喜: 你tim,
好o野,多個bb同你一齊過年
記住逗多d利是比2個寶貝呀

o甘你寶寶係o米豬bb定係mickeybb,
我都5識點計....

首頁

尾頁

跳至