意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 24|主題: 127076

跳至
外傭恐懼症

別墅

國民生產總值:637

外傭恐懼症

BB 兩歲半, 已經換過三個工人.....

第一任 : 賓賓, 壽命 : 7 個月, 日日不停煲粥唔理BB, 炒魷

第二任 : 印印, 壽命 : 17個月, 六個月開始勁懶, 踢一下郁一郁, 後來叫都唔做, 軟硬兼施冇反應, 差d氣絕, 炒魷

第三任 : 印印, 壽命 : 7 天, 佢話唔鍾意細路, 自己執野走佬,結果臨急冇辦法搵番第二任返黎頂住 (仲未離開香港及搵唔到新工)

如是者過了四個月, 等第二任個agent換番個人比我, 新的係三月底上任.......

但係好担心, 唔知今次呢個會點? 究竟有冇好既工人? 攪到有d神經質, 而家日日係度諗點樣同還未到埗既新工人相處. 第一. 二任個agent話我對工人太好, 罵得太少, 但係咪日日鬧先好? 打工出糧唔係該自動自覺?

複式洋房

國民生產總值:180

Re: 外傭恐懼症

Totally agreed. very scared to be with maid. Not know how to be with them and how to keep them working properly. my maid will come next week. She is third one. I have lower my requirement again and again.

別墅

Cowcowmama

係幾耐換第三個呀? Phil or Indo?

係呀, 我已經好氣餒, 好怕再train 工人, 其實係請工人過程已經用好多時間同精神, 到頭來唔好仲要勞氣. 我考慮過好多其他方法想唔請外傭, 但係冇, 除非我唔返工la. 不過經濟唔許可!

洋房

國民生產總值:229

我個case都唔係好好多: 我係第一次請外傭, 由上年9月開始申請overseas印傭, (預產期11月中), 諗住可以趕得切生產同唔駛交外傭稅, 睇啱嗰個係約滿o既, 個agent (保庭僱傭, 早前報紙賣有問題嗰間agent) 極力推介, 自已親自傾過, 同前僱主了解過為人先請, 結果喺12月初批咗出o黎, 但agent話個印印冇番training centre報到, 所以向個agent攞番錢, 去另一個agent (得成) 由頭申請, (簽約後才知bk d 媽咪話佢係黑店) 好唔容易今年3月4日接個印印返o黎, 但佢極唔掂: 除咗做嘢"那西", 踢一踢, 郁一郁之外, 佢 星期四返我屋企, 星期五同我講話星期日要放假, 但又冇錢, 要我出糧比佢, 結果我比佢放假, 出咗3日糧比佢, 但要佢未來3個月冇假放, 佢竟然同我bargain話5月中生日時要放假!!, 跟住佢喺o黎咗第8日竟然用133打咗個電話, 我老公唔覺意發覺咗, 問佢佢唔認, 到我問佢, 佢都係唔認, 佢咁快就講大話, 我點用佢兩年? 仲更加唔放心比阿b佢掂, 結果我喺3月17日就炒咗佢. 我兩次請人都有問題, 而家申請緊另一個印印, 今次希望呢個ok啦, 如果唔係, 我諗我都係唔再請外傭喇

別墅

rcsi
你而家再請, 幾時新工人到呀? 係咪要等幾個月? 

我個新工人三月31號就大"gar”光臨, 我先預咗唔會好正,希望唔駛嘔血都算了,而家冇咩可以做, 只有拭目以待!

大宅

國民生產總值:4262

我個印下星期運到,我都好擔心,唔知佢點,又唔知同佢溝唔溝通度,不過諗甘多都無用,到時至知,祝大家好運啦

大宅

國民生產總值:3772

我也是一边用,一边怕
唉!谁知道他们心里真的在想什么?什么时候会偷东西?我前一个工人作了以后发现。。。。。。本来还以为。。。唉!新工人来了半个月,不知道?唉!

禁止訪問

國民生產總值:7997

洋房

國民生產總值:229

VANESSAT: 你請工人o既路都好崎嶇喎.

dsm: 我而家換咗個agent, 申請緊另一個剛滿約o既工人, 試工時我全部屋企人 (奶奶, 老爺, 姑奶, 阿嫂, 我地兩公婆同阿b)都算滿意, 佢都好主動問嘢, 有禮貌同自動自覺做嘢, 佢由朝忙到晚好似"商"咗摩打咁, 希望佢個visa可以好快出啦 , agent話最快都要一個月, 但好似約滿工人o既visa應該可以好快, 唔知有冇媽咪有類似經驗

大宅

國民生產總值:3772

约满工人很会拣工,当心她变节。签证为出来之前,她可以换雇主。即使已经开始申请,她也可以后悔。小心时间花了,钱也花了,工人不来。

別墅

Vanessat

你講得啱, 真係要提起精神去迎接新工人上任, 如果開頭一段時間攪得唔好, 以後日子自己受罪.

我都有朋友可以用同一工人好耐, 但似乎都係勞氣足禁耐, 或者抱住隻眼開隻眼閉既態度, 好妥當既真係絕無僅有, 我大嫂個賓賓就用咗八年, 我前排問大嫂個工人係咪好掂可以用禁耐, (因為佢唔再用工人叫我考慮請咗佢賓賓), 佢答我 " ah xx 份人冇mug 點, 都有做家務煮兩餐, 清潔有d求其, 間中煲下電話粥同講大話 (明明未做既家務佢話做咗), 同埋試過兩次偷野, 1次偷錢死都唔肯認, 1 次人贓俱獲, 係我大嫂個妹結婚時趁新娘換婚妙除低金器, 偷咗幾隻金介子同金鏈. 吓! 禁叫冇mug點! 所以相處之道各有不同, 牽涉到操守既問題 (偷野) 我真係唔可以接受. 另外, 屋企冇BB 要求都可以降低d, 因大嫂開始用既時侯我姪仔已經讀小學, 所以唔駛禁掛心 . 我地屋企有細 b就唔同, 好似我同老公, 返咗工就得返bb同工人, 你話點可以唔担心.

rcsi
一般在港visa係可以快d, 我同事試過親筆信寫比入境處話好趕, 約兩星期出咗visa. 但我同意summer123, 通常試工都會好落力, 到黎真既時侯係咪一樣就有待觀察la!至於, 會唔會走佬, 睇下間agent管理(可以話係控制)得d工人好唔好, 我都試過間agent柬咗幾個工人都話聯絡唔到, 真奇怪! 不過我第二任agent就做得好好, 所有約滿工人一侓要留係宿舍或office 坐鎮, 同埋keep 住工人 d passport, 等佢地唔敢作反, 至於其他 follow up 都做得好好, 奈何, 工人質素, 唉! 只有交比個天la! 希望我今次唔駛再換.

yy02
禁啱你工人都係下個星期到, 幾號呀? 到時可以再share 下.

大宅

vanessat,

你真係可出一本請工人崎嶇使啊 不過最恐怖都係第2果個工人呀,係我真係比佢o地嚇死了

dsm ,

我個工人明天即22日會運送到港,但我唔會接佢住,等埋佢在港個驗身報告先接佢返屋企,我諗星期三,四度啦!你果個定了機票未呀?祝大家好運,千祈唔好係豬蛇合體啊 :-P

別墅

yy02
我個查實係25唬到港,做body check 同攞 ID, 31號會送到我屋企.祝大家好運!

大宅

dsm,

我今日傍晚接了工人啦,可能佢未習慣,好似無咩笑容甘,佢話佢會聽英文及國語,有d佢都好似唔係好明,但我諗遲d應該會ok,至於個樣,睇相靚好多啊 遲d再同你報料

別墅

yy02

識聰英文同國語都幾好 wo, 至少唔駛做手語 :-P

大宅

dsm,

佢唔係好叻,無咩記性,不過我會比d時間佢既,至於語言,查實佢係國語,英文加廣東話每樣知少少,加埋都明一半啦

複式洋房

國民生產總值:455

dsm

Would you please PM me details of your agent? Thanks!

Vickie

複式洋房

國民生產總值:455

dsm 寫道:
rcsi
一般在港visa係可以快d, 我同事試過親筆信寫比入境處話好趕, 約兩星期出咗visa. 但我同意summer123, 通常試工都會好落力, 到黎真既時侯係咪一樣就有待觀察la!至於, 會唔會走佬, 睇下間agent管理(可以話係控制)得d工人好唔好, 我都試過間agent柬咗幾個工人都話聯絡唔到, 真奇怪! 不過我第二任agent就做得好好, 所有約滿工人一侓要留係宿舍或office 坐鎮, 同埋keep 住工人 d passport, 等佢地唔敢作反, 至於其他 follow up 都做得好好, 奈何, 工人質素, 唉! 只有交比個天la! 希望我今次唔駛再換.

dsm

Would please PM me details of your agent? Thanks a lot!

Vickie

複式洋房

國民生產總值:263

我諗我同我老婆都患有呢個"外傭恐懼症"!
我個仔依家就黎歲半,我已經換到第4個工人,依家個印都係唔掂,準備搵第5個!

大宅

dsm,

我個現在個agent都有keep住個印passport,我有問過佢會唔會違法,佢話唔會因佢簽了同意書,我唔理啦係agent 收埋又唔係我,佢幫我keep仲好 :-P

bb爸,

你年半換5個 你有無比適應期佢o地呀?我八掛想知佢
o地衰d咩呀?同埋我想請教你點出糧比印印呀?使唔使佢o地開戶口呀?

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.