論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 外傭恐懼症

My maid will come on next Monday, I am the first time to hire maid... hope everything would be fine.
我都有少少恐懼症...聽到你地有d不幸遭遇...我想唔好期望咁高會開心d!

複式洋房

yy02,
1. 第1個係賓,做左3個月度,有一般賓既問題,係佢有一日同我地講話屋企有緊要事要放2week大假,但我老婆就放完產假,一鑊kiu起,問極佢又唔肯講係乜事,我拒絕,佢就玩野博炒
2. 第2個係印,幾勤力,不過頂唔順佢d臭味,之前post過,click here做左兩個月
3. 第3個都係印,呢個做野好醒,廣東話好,本來諗住可以完約,點知...,之前post過,"我條面巾居然有血!"
4. 依家呢個都係印,呢個以工作表現黎講可以話咁多最差既一個,又懶,又污糟,之前都post過,click here,我想換佢係覺得佢做咁耐佢都係唔上心,我地罵又罵過,搵agent又傾過,佢變好幾日又打會原形,佢唔上心例子就如有幾次同佢同埋個bb出街,佢推bb車行前,過馬路(冇交通燈)佢真係望都唔望就隊出去,話過幾次好d肯望,但一路過完全唔再望有冇車,有次真係有車佢都完全唔知,都係要我地叫住佢先知,仲有同佢講過好多次bb d野一定乾淨,但居然有次發現有條頭髮係奶咀頭入面,有次奶樽底仲有之前唔溶既奶粉(本身已經要佢烚之前要洗多1次),仲有好多例子,所以我地好唔放心第時搵佢湊個仔返幼稚園

大宅

BB爸爸,

我入過晒你寫果d topic啦,好恐怖呀 我都要用你個方法test下個印有無用廁紙先 :-P ,甘你新果個又幾時到呀?同埋我想知你係咪甘多次都係同一間agent請o架?仲有我想請教你點出糧比d印印o架

別墅

Vickie,

Agent info sent to you, pls check PM.

dsm

別墅

My new maid had arrived two days la! 個樣都過得去la! She could also manage to get well with my baby, so I'm 50% release for the time being. But, 做野比較me mor, 我會比d時間佢.

可能因為冇期望, 只求bb 肯跟佢, 暫時我俾佢60 分la! Anyway, 唔敢奢望太多, 如果佢可以keep 住呢個level, 已經還得神落!

複式洋房

yy02,
我仲搵緊新工人jar, 而家依個仲未炒, 其實每次我地換工人, 我地容忍度都己經每次提高,奈何"一蟹不如一蟹",佢近來又唔知做乜,一d每日都會做既都會唔掂, 每日都要開奶,但一時又好凍,一時又熱到辣手,之前一直都ok
另外,我第1、2個都係幫襯"得成",冇follow-up,炒工人要自己帶去鋪頭,佢地唔上門的
之後第3、4個都係幫襯同一間,follow-up好好
第5個都係依家個agent度搵

大宅

BB爸爸,

我今日終於拎到我個印d恐怖,佢竟然用隻手去"mug"腳皮,仲要係地下都見到,我即刻好大反應,佢o地d衛生真係好赫人
:-x希望唔會有下次 :-( 我已好似你甘測試了佢有無用廁紙,好彩証實都有的 :-P
我噚日比佢自已去街市買送,點知我平時買5.-的魚肉,佢買要成8.-是佢比人騙還是她騙我呢?
想請教係仲有咩要試佢o地o架

別墅

印印第六天........ 開始怪招!

今天我係 kitchen 清理雜物時, 係一堆舊報紙同布中間搵到一碟早兩日食剩既菜, 我即時問印印做mug, 佢話驚我閙, 我以為佢唔鍾意食同唔敢掉, 我同佢講, 唔食就要放雩櫃或者倒咗佢. 了事.

到黃昏時, 我比咗半個蘋果佢食 (已批皮), 我見佢一路都放係 kitchen 冇食, 點知頭先佢去陪我BB 訓覺時突然間唔見咗個蘋果, 我覺得好奇怪明明冇見佢食過, 唔通佢唔鍾意食掉咗, 我問佢食咗蘋果未, 佢話未, 我話個蘋果呢? 佢話係雩櫃, 我好奇睇下雩櫃 but 冇嗃, 我再問佢個蘋果下落 ...........

點知..........
佢收埋咗係我仔房既櫃統(裝衣物)裡面!???????? 重申一次, 是半個已批皮的蘋果, 我問佢做mug, 會野曱由架, 佢就淨係話驚同對唔住, 講唔到點解.

各位估唔估到佢做mug? 如果再整多三兩怪招, 恐怕我既外傭恐懼症會翻發

首頁

尾頁

跳至