自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:gigiyikyik 的帖子

我仔讀緊李國宝中一,我仔小学Band1尾(私立小学),連我仔三个都入左李國讀,点會無Band1生讀李國?!返而有2、3个Band2的同学派位不理想,即日去叩門都無得見,所以我唔信李國只收Band2、3的学生,在教学上,李國教育資源夠,可因材施教,中、英、數三科全分小班教学,呢点是我最欣賞的(非一般官津可做到),而且校内有好多外藉学生,英語環境一流,我仔在小学,一向好小同我和老公講英文,但自开学呢一个月裡,佢回到家,可以好自信咁同我老公用全英語溝通,呢点我真意想不到,而且呢三年李國的DSE成績亦十分理想,是一間增值中的英中,呢点亦是我選李國的原因,我有朋友在李國教,她在李國教了很多年,所以内部的事情,我們也略知一二,所以有信心入讀。(其實選学校,不要一味只求名校,要選適合自己小朋友的,有些名校,其實只是名大於實,食老本中,是退步中的中学,做家長的要查清看楚,不要盲目去追求)

禁止訪問

回覆:3間直資中學,妳哋會揀邊一間?

大宅

引用:我仔讀緊李國宝中一,我仔小学Band1尾(私立

原帖由 kachunma 於 14-09-27 發表
我仔讀緊李國宝中一,我仔小学Band1尾(私立小学),連我仔三个都入左李國讀,点會無Band1生讀李國?!返而有2、 ...
其實好多連in 都未 in到,就乱說一通,不要太上心。

大宅

引用:我仔讀緊李國宝中一,我仔小学Band1尾(私立

原帖由 kachunma 於 14-09-27 發表
我仔讀緊李國宝中一,我仔小学Band1尾(私立小学),連我仔三个都入左李國讀,点會無Band1生讀李國?!返而有2、 ...
我想問妳仔仔間私立小學係未英文小學呀?係未英文小學都不能令仔仔自信地講英文,反而入咗李國寶就可以呀?謝謝!

kachunma  我仔果間是中文私小,   發表於 14-9-27 01:19

男爵府

回覆:KX 的帖子

kx:我仔果間是中文私小,全間学校都是中國人,所以好小用英語溝通,但而家在李國,仔果班一半以上全是外藉同学,和佢最好朋友都是外藉小朋友,日日都要用英語溝通,所以流利和自信左好多

KX  謝謝妳呀  發表於 14-9-27 01:31

男爵府

Top of Band one 係我就簡番間band 1A啦! 遇強愈強! 好多津校都好過依幾間直資, 同埋近年我見到好多人都盲目追捧天水圍李中, 其實選學校應睇公開試百分比同大學率, 而不是幾多個壯元

別墅

回覆 kachunma 的帖子

十分同意你的看法, 女兒今年就讀S2, 那年升中面試,阿女有小學同學屬band3生,第一輪申請連面試也沒有被安排,第二輪面試也有band 2的同學是on waiting list, 至於放榜後去申請入讀的小學同學都是band 1尾及band 2頭。
新派直資好多都很早收生,都未有全港小學排名,所以我覺得只要符合學校要求,就會收,所以band1,2,3都會有。

不過樓主的孩子是band1top,一定要問問小朋友喜不喜歡這些學校,因為有些小孩入了降了band的學校會不開心,老師亦都大力反對。

至於樓主想楝一些新派直資,今年有好幾間都有很好的DSE result, 如滙基,港大同學會,福中及顏保鈴。

首頁

尾頁

跳至