論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我依家住呢度都成日見d工人放狗時傾計,隔住條馬路都傾到,好勁.
呢點好難避,惟有縮短佢放狗時間啦.
傾電話問題,您可去天書拎個評核表,係佢出糧時填埋比佢,同佢講,工作時間佢不停咁傾,您唔滿意,如佢話佢傾時都有做野(即博咀)您就要鬧佢啦,唔好唔出聲.
另清潔問題,您當住佢面叫佢洗一次比您睇,如程序正確而又乾淨既,您就同佢講,叫佢依住呢個方法黎做.到您突擊check時,如又係好污穢,您就可丙佢啦,因佢係識做而唔做.

大宅

原文章由 mako 於 08-2-11 02:59 發表
我記得我工人差唔多做夠一年時, 我係走上黎讚過我工人, 但而家1年零2個月, 我已經發覺我工人越黎越不知所謂
1.前排我工人放假, 見個地下好dirty, 我估佢無抺地就出門, 所以我自已就拎塊地布抺la, 抺地前我都係會開盆 ...

唔係好明, 點解你會比佢洗衫洗到零晨4點幾??????-( ?-( ?-(

水晶宮

原文章由 BBTWIN 於 08-2-12 15:44 發表

唔係好明, 點解你會比佢洗衫洗到零晨4點幾??????-( ?-( ?-(

因為佢工人用手洗囉.
一家大小連工人自己既衣物,唔少野架!
仲未計被袋,枕袋,天寒地凍既時候手腳慢呢!
一日無幾個鐘,點洗得晒呀?

水晶宮

樓主話工人堅持用手洗衫,
咁如果佢堅持夜麻麻先同你小朋友沖涼,你會唔會由得佢?
如果佢堅持每日放狗放一個鐘,你又會唔會由得佢?

禁止訪問

珍珠宮

工人話四點, 邊個知真定假, 可能吹水, 個個都瞓晒啦.

原文章由 joanthony 於 08-2-12 16:30 發表

咩話 ??? 睇黎樓主真係好刻薄及唔 make sense, 用手洗哂成家人既衫, 仲要天寒地凍 ?? 你估新石器時代咩仲要係自願, 唔好玩啦當我地傻定白痴 ?

我搬屋果幾日頭兩晚工人同我地執野執到2時左右(佢都係自願, 我叫佢 ...

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

洗衫仲要洗到凌晨4點?????-( ?-( ?-(
做你工人真係好………………………
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

禁止訪問

珍珠宮

唔係真係用手洗全家的衫, 定小朋友或她自己啩, 有洗衣機唔用, 叫她手洗, 咁奇怪.?-(

如係賓, 她真係蠢得交關.

原文章由 joanthony 於 08-2-12 16:54 發表

唔係幾點既問題, 係o係呢個年代仲要人用手洗哂全家既衫, 就算用熱水都係不人道, 如果此事當真個bun 唔走路真係c 蠢!

珍珠宮

樓主....請小心, 本來工人ok, 但突然又變成咁, 好明顯係博炒, 但也有可能佢係急住要你炒佢,佢可能巳借左人錢了....因為我第一個Bun都係咁.....想問你, 你有批準佢用你地址收信嗎? 要留意有否手提電話既信or bank letter, 可能係追數信.....唉~ 咁既情況, 都係炒的了....

大宅

你講得好啱, 一定要治佢~ 但係因為我第一次請工人, 所以都唔係太習慣叫佢做野, 我明白有好大部份係我就到佢咁既
其實我都冇諗住慳狗狗既$, 但好多時佢又爭住同d狗沖涼... 但你講既包月服務我會問下pet shop ga la~ thx

原文章由 winnie_sh 於 08-2-12 01:45 發表

一定要治呢隻野馬,慢慢就會食住你!
小朋友點可以咁夜沖涼?一定要越早越好,除非去夜街哪。
同佢講唔跟指示就調時間放狗,放狗限定半小時,所有野以小朋友行先。
狗狗o既錢唔好慳,建議你包月搞掂,因為信唔過工人衛生知識,驚會交 ...
[img align=left]http://i30.photobucket.com/albums/c347/yokochiang/DSC00397r.jpg[/img]

大宅

......工人放假點可以要佢做野 ???
工人放假要做野, 係因同佢簽約前同佢傾好左, 呢個係promise誠信既問題, 我唔知你會點睇誠信, 但如果我應承左會做, 就一定會做~ 當然佢絕對可以話佢o個日放假, 乜都會唔做, 我當然冇問題, 只要出到聲, 但就唔好應承左又唔做;

仲要拖地 ?
(1.前排我工人放假, 見個地下好dirty, 我估佢無抺地就出門, 所以我自已就拎塊地布抺la,)<---原文呀!!!

佢放假會唔會抺地係佢既自由, 我係唔會叫佢抺, 所以佢有時心血來潮會抺(在此講明, 佢唔係次次放假都會抺, 係佢自願性)

唔係下話 ? 你知唔知咩叫放假 ?
我當知咩叫放假la...但做人係唔係應承左d野要做? 做又一句, 唔做又一句

想個工人做得好, 自己先試下做番個好僱主先啦,
我相信我地係好僱主lor, 起碼佢生日同佢攪生日party, 同佢去hagan dazz食生日cake, 又買禮物比佢; x'mas禮物又有, 每日"頂多"煮一餐, 其餘都係出街食, 就算佢話個待應夾得d翅少比佢,我地都自己o係個煲夾幾排比佢la, 我買"送"又一齊去買, 大家一齊拎ga la, 有份食唔通唔駛抬咩; 就算disneyland同ocean park既annual pass都買比佢la; 同埋呀, 我地自己出街玩, 佢想帶埋佢bun bun friend一齊去, 我地都全程包佢friend d駛費ga...
你估呢d又係老馮ga

原文章由 joanthony 於 08-2-12 10:44 發表

好明顯佢根本唔想同你做直情想博炒, 比我都唔想做啦兩個細路仲有兩隻狗, 將心比己呀真係好辛苦架,

如果我係你, 我會同佢講我知係唔易做, 加多5舊水比你都得, 但你一定要點點點.....(唔好傾電話, 服從指令...等..), 仲有, 工人放假點可以要佢做野 ??? 仲要拖地 ? 唔係下話 ? 你知唔知咩叫放假 ?
想個工人做得好, 自己先試下做番個好僱主先啦,

p.s. 你一定要出多幾舊水先有機會請到有心做既工人, 總之將心比已啦...自己都會揀工啦, 人工一樣又做多噤多, 無走路都算係噤啦
[img align=left]http://i30.photobucket.com/albums/c347/yokochiang/DSC00397r.jpg[/img]

大宅

係她休息日傾手提, 同唔攪阿仔沖涼, 我係唔會理同老馮要她做, 佢自動幫手另一件事.
-->我當然唔會老馮要佢做la, 傾手提咪傾lor(除左working hour, 我諗o係hk做野, working hour講私人電話, 老細唔老黎係正常不過既事)
當日點解要佢同阿仔沖, 原因係我地o岩o岩返黎無耐, 佢都返黎, 而佢係promise過我, 所以我先同佢講阿仔未沖涼, 佢當然可以同我講話佢今日放假, 都係唔沖, 咁我唔會唔開心lor

至於抹布, 地唔乾淨, 我會同她講第二日先好清潔它, 講完她要即刻做, 亦係佢的事, 唔會理亦唔會迫.
-->佢放假時地唔乾淨, 我會當日自己抺, 到佢返黎都唔會丙佢, 因佢抺唔抺係佢自由,
我唔老黎係佢之前洗塊地布可以洗得咁污漕, 而d污漕野一定唔係1~2日內keep返黎既

原文章由 LILY媽咪 於 08-2-12 13:24 發表

係她休息日傾手提, 同唔攪阿仔沖涼, 我係唔會理同老馮要她做, 佢自動幫手另一件事.

既然她放假回來都肯帶2隻狗狗落街散步, 你手受傷咪叫爸爸攪沖涼, 大家分工合作.

如樣樣都硬性要她做, 就算她出了去, 都寧願唔郁等她回來, 何必呢.

至於抹布, 地唔乾淨, 我會同她講第二日先好清潔它, 講完她要即刻做, 亦係佢的事, 唔會理亦唔會迫.

大宅

我唔會叫佢幫我洗衫, 驚佢過水過唔清, 尤其是小朋友衫, 而家天氣咁凍,我都叫佢開洗衣機洗佢自己D衫
--->我已經同佢講話用返洗衣機洗衫不下數十次, 因佢用手洗根本唔係完全乾淨, 但佢都依舊要用手洗我都無佢符, 唔通拎把刀"寒"住佢呀...

原文章由 fundfund 於 08-2-12 13:40 發表

我嘅念法同Joanthony一樣
工人放假係唔應該同你做任何野的 ! 做係人情,唔做係道理,佢放假返黎同我洗碗我都同佢say thank you,
我唔會叫佢幫我洗衫, 驚佢過水過唔清, 尤其是小朋友衫, 而家天氣咁凍,我都叫佢開洗衣機洗佢自己D衫, 做人真係要將心比己架, 2個小朋友, 2隻9, 又要洗衫, 又要做家務, 又要買餸煮飯, 我念你自己可能一個禮拜已經頂唔順啦, 所以我都覺得佢係博你抄佢, 再揾主好人家, 唔駛咁辛苦

大宅

我都知我工人工作不少, 同埋有附帶條件,但係佢簽落張contract前已經知道,正如你所講~
同埋洗碗佢放假前一晚唔洗留到放假o個日, 咪又係我洗, 我都費事丙佢, 自己洗返, 但如果洗衫既問題, 佢唔洗都得既, 咪積埋d衫一次過洗lor~ 到時要用幾多時間係佢自己安全返~
最後都多謝你建議

原文章由 五加皮 於 08-2-12 14:26 發表

其實有小朋友 的屋企真的工作不少,但是她在第一天己經知道。我的工人也會在假期出門口前做妥洗杯和抹地,我不會限她出外的時間,但我要她晚上八時前回家。初初她一聽到在假期要工作,便說不可!我便跟她說以往的工人也會做妥才出外,那我現在跟妳說每逢妳的假期前一晚洗好杯和抹好地才睡。請自行安排。(其實費事同佢講)

我覺得你的工人態度有問題,但是你也應在假期內替兒子洗澡,免他捱着眼瞓等洗澡,到最後最無着數的當然是小朋友(當然不是在你說整親隻手的時候)和你放狗(可以縮短時間)

仲要同工人照肺,因為你再找工人也要時間。

男爵府

你地咁遷就佢,開句聲你地又夾翅比佢,仲包埋佢既fd洗費 你真係要諗點樣管教佢,放狗時間縮短d囉,半個鐘乜都夠啦 佢樂意幫狗沖涼當然最好啦,不過你唔需要感覺欠佢而對佢特別好,有d人洗車打腊都叫工人做咪仲辛苦 至於放假出門口前幫你拖地,不如你改一改,叫佢放假前果晚拖乾淨個地,一來你可睇住佢做得認真d,二來佢既感覺舒服d(唔駛放假趕住去玩仲要幫你拖地) :mrgreen:

男爵府

原文章由 mako 於 14/2/2008 02:13 AM 發表
我唔會叫佢幫我洗衫, 驚佢過水過唔清, 尤其是小朋友衫, 而家天氣咁凍,我都叫佢開洗衣機洗佢自己D衫
--->我已經同佢講話用返洗衣機洗衫不下數十次, 因佢用手洗根本唔係完全乾淨, 但佢都依舊要用手洗我都無佢符, 唔通 ...

咁你要命令佢唔準再用手洗你地和小朋友既衫,因為你覺得唔夠乾淨!事實上手洗都幾浪費水架,仲好浪費時間添!叫佢自己既底衫褲用手洗,其他衣物儲夠一機就獨立開機洗!

大宅

多謝你建設, thx

其實我之前丙佢傾tel太多時, 佢話佢anute同brother叫佢去canada做, 但佢話佢唔想去lor(是否真實有待時間confirm), 我問佢點解唔想去, 佢當時反問我, 乜我想佢去咩??? 我只係話, 如果佢想去, 我唔會阻止lor~ 佢就仍然堅持話唔會apply
老實講, 佢如果申請到過去, 我都會尊重佢決定, 因o個邊既salary同福利遠比hk好, 而呢d福利我都無可能比到佢(除非政府定), 唔通真係阻住人發達咩, 無乜呢個必要~

原文章由 jk67jk 於 08-2-12 14:50 發表
我唔評論你工人係咪overloaded (太多野做) —— 因為既然之前一年做得好, 無理由突然做得咁差; 而且, 用手洗衫係佢自己堅持的。

我記得你曾問過有關工人放假上 degree 課程。如此一來, 我會覺得, 佢applied Canada, 諗住唔撈嘞, 所以放"啤"黎做。 佢可能諗住你唔會咁快話炒佢, 佢一申請到, 就同你 resign 都唔定! ……… 哈哈, 若孰實, 你快一步「炒」佢, 好似就申請唔到加國 —— 傻妹冇諗清楚, e + 開始practise 加國的生活習慣, 兼吞下pop, 反正唔駛對住你好耐!

大宅

thank you~
其實好多謝你一直幫我地d僱主做義工, thank you~~

原文章由 FA8866 於 08-2-12 15:10 發表
我依家住呢度都成日見d工人放狗時傾計,隔住條馬路都傾到,好勁.
呢點好難避,惟有縮短佢放狗時間啦.
傾電話問題,您可去天書拎個評核表,係佢出糧時填埋比佢,同佢講,工作時間佢不停咁傾,您唔滿意,如佢話佢傾時都有 ...

大宅

其實我都唔明佢洗乜洗到零晨4點幾, 話唔定佢當中瞓到3點幾起身先洗都唔定
你估我地開洗衣舖咩, 邊得咁多野洗呀...反轉成間屋d野洗, 都唔駛洗成4個幾鐘

原文章由 BBTWIN 於 08-2-12 15:44 發表

首頁

尾頁

跳至