烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

點做低隻蟿???

如題.我亞媽話要買蟿煮係要買生勾勾既蟿,但我做咗煮飯婆咁耐,都未曾親自買隻生蟿番黎整...實情買生蟿果陣,個魚佬會順便做低隻蟿切件先至賣俾我地,定係直情由得將啲生勾勾既蟿等我地買番屋企自己做低啲蟿???? 如果係後者既話,咁,點樣先至快速地而又安全地做低隻蟿???生勾勾架噃...佢地舉哂手咁又周圍走...但又要同佢地沖個靚涼又要做低佢地...唉... 究竟買咗隻蟿番黎,應該係點樣處置佢???點洗點樣扑死隻蟿??各位靚媽,請賜教!!!

大宅

Re: 點做低隻蟿???

佢地都可以幫你'湯'架,
不過番去洗0個陣就要小心唔好沖走埋d蟹糕(有d係紅色、有d係綠色,有d係黃啡色),
同記得蟹蓋奄處藏左粒好寒gei野(像粒星形,又似三角形gei),
重有蟹身要清左d鰓(一條條'痴'埋,灰灰地色)。

其實當然係自己返來整就新鮮d,
不過我攪過好多次都覺得好麻煩,唔夠人地熟手,
我估你完全未做過就索性等人'湯'蟹好d啦!

Elina

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

bandband

, 我覺得湯蟹唔難, 但如果妳決定"湯", 就一定要同自己講好易, 唔可以半途而廢, 湯時唔須要做低佢, 但唔可以拆蠅, 先研究方法:

1) 用一條乾淨毛巾仔, 禁住蟹身(用力), 蟹一定郁架, 鎮定d,然後用菜刀斜放入蟹挾和身之間, 然後順勢一刀切, 第一隻挾脫落, 然後用同一方法cut 另一隻, 千祈唔洗理d蠅, 唔好取走, 當2 個挾都脫出後就順勢用刀將蟹挾"bo'入碗盤, 就可以取走d蠅喇!!

2) 跟住到蟹蓋,用菜刀的尾部放入蟹口, 用毛巾仔拉住蟹口, 而菜刀那方面就用相反的力協助, 一拉就ok, 個殼和身分開.

3)到個身, 就可以見到d, 好似 柚了的肉, 用水清洗及取走, 然後在中間一開為二, 再跟隨又各一開為二,

4)清楚用筷子, 將蟹挾從盤中, 取回到針板, 小心看真, 蟹挾還有沒有動力, 用刀拍3 -4 下, 那麼唔洗食時咬破牙及易熟.

ok, 將所以野清洗, 完成

男爵府

2019新春慶豚圓

在蟹的肚, 有個腌, 在個腌中間大力切一刀, 蟹就會死, 跟著用雞剪or刀將蟹鉗脫落在碗盤. 然後在腌的地方抽起就蟹蓋都會抽起, 跟著唔要d肺呀, 一開二洗淨而蟹蓋上有個沙袋是唔要的.

子爵府

原來劏蟿係咁煩...我諗都係搵魚佬做低佢喇...我都係唔忍心做低隻蟿...
該用戶已被刪除

子爵府

咁又係喎....^^:但係要雪佢幾耐???雪硬咗咪好難劏囉???
該用戶已被刪除

複式洋房

我有一個方法可以令活生生的蟹斷氣而又四肢健全, 無損無;爛. 用一支又尖又幼的錐子, 將蟹反轉, 蟹肚子有一塊呈三角形的掩, 對著掩的尖問(有小小凹位)用錐子用力插落去,不要拔回錐子,插住等一會兒蟹就唔郁啦. 試試! :idea:

首頁

尾頁

跳至
熱門主題