論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

工人話佢爸爸病危要番菲

工人話佢爸爸病危要番菲, 我問佢會唔會番黎, 佢話會, 但俾唔到日子我, 佢會幾時番.... 你地話係真 or 假?,.... 我係咪一定要俾佢番去?

大宅

Re: 工人話佢爸爸病危要番菲

真or假就要佢自己先知勒! 不過如果係我我會比佢返去lor, 如果佢係一心想返去而我又吾比佢返去.. 佢係到做野都無心機同吾開心啦! 但就一定要佢比日子我返黎, 同佢走之前一定sign一份離職書lor, 如果佢過左時間又未返黎就當佢resign左啦! 你有無同agency傾呢? 或者佢地會教你點做!

複式洋房

ruby,

在情在理我都會比佢放假,但一定要佢係走前簽定一份協議書,如果佢唔返黎就當係離職証明,起碼可以保障自己。如果你唔比佢走而佢爸爸真係有事自己個心都會內疚啦,至於係真定假就要睇佢平時的行為而定,如果佢為左咁小野而咀咒自己的爸爸病危要走的話就冇說話好講。

大宅

千其唔好畀個工人無了期咁放假,我諗最好叫佢寫定兩封辭職信,一封嘅日子就寫你要佢返來嗰日,另一封嘅日子就係佢返來後三個月,以防佢大肚,我諗會比較穩陣.

總之,到個工人要返來嗰日,就算個工人打電話來話爸爸剛死,要放耐啲假,都唔好心軟,佢好可能係喺度拖延時間,總之唔理咁多,一於返唔到來就當辭職論.

民房

They always got this kind of problem. My 1st maid's dad was even dead and she had to go while she's only work for 2 months. I did not ask her to write me the resignation letter for back up and she did came back in time...with disease... and she end up staying in the hospital for 3-4 days while she was back..At last I fired her with some other reasons and it was a really bad exprience..especially that was the 1st time I hired a maid.
TT Mom

男爵府

多謝各位回應..

我已決定明日俾佢番菲律賓, 我想請問我要做定d 咩準備功夫? 可否給我離職信 及 放假信 sample? thanks

大宅

ruby,

我無samples呀,你可問agent攞,不過都提吓你,千其唔好出糧畀你個工人住,機票要由你工人自己出,因為你只係負責佢約滿時回祖家嗰張機票,到佢返來時要佢簽返名,承認佢已放左咁多日假,仲有,收好屋企一切貴重物品,等佢走之前,要點算吓屋企有無唔見嘢.

民房

:-? FL :-D

大宅

各位:

請問不是滿2年約,而是工人放假回菲律賓,僱主需不需付她travelling/beverage allowance ($100/day)?

大宅

littlepig 寫道:
各位:

請問不是滿2年約,而是工人放假回菲律賓,僱主需不需付她travelling/beverage allowance ($100/day)?

更係唔使啦.

男爵府

各位,

我工人原定今晚會番黎, 昨日傍晚佢打電話俾我, 得知佢爸爸o向星期二醒番, 現在已經無咩問題.... 同時, 佢同我講, 佢要延遲一星期番黎, 因為佢下星期要去醫院付帳, 我即刻話: 唔得... 下星期無人幫我湊囝囝... 我已經同sir 相量過就算遲一日都唔可以, 所以明晚你一定要番黎.... 之後, 佢話 : 我要同我媽媽相量下先...... 臨收線, 我話 : 無論如何, 你今晚要再打電話俾我 confirm 你明晚番唔番黎....

結果, 昨晚佢無打電話番黎..... 各位, 你地估下今晚佢會唔會番黎呢?...... 如果唔番, 我應該點做???..... 如果唔番, 但過幾日先自己走番黎, 咁點好呢????

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

ruby,

On 1/4, my maid told me that her grandmother is seriously sick & need to go back to Philipine from 5/4 - 13/4. Good luck to you & me laaaa.

大宅

醒目開學勳章

ruby
我諗佢一定會下個星期先返,有可能唔返添呀.咁妳有冇叫佢簽定resign letter? 如果有,咁妳要傳真去入境處.請定人啦.到時佢返黎都唔好要佢啦.因為佢睇死妳一定要請人,唔想煩一定要請返佢嘛.千萬唔好比佢睇死.

首頁

尾頁

跳至