自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

咁又未至於, 我女小六, 問佢有無睇過, mami有, 佢話無興趣.

本來如果佢話有, 我會教導下佢, 唔好比人影這類型的相

原文章由 AKLAMY 於 08-2-13 01:21 發表

真的嘛?! 很可怕啊!

[ 本文章最後由 adacheung1972 於 08-2-13 11:56 編輯 ]
星期五是無飯主婦日

禁止訪問

別墅

原文章由 AKLAMY 於 08-2-13 00:13 發表
陳冠希與我的兒子…
藝人陳冠希事件已經擾嚷了一段日子, 我一直都沒有特別留意有關的BK topics,直到有天我看到一topic 是說” 一家大細, 年老年幼也一起看這些相片”,
頓然覺得應該入到這topic 去看看是什麼道理, 看 ...

好難得我放左幾日假,剛剛遇到「淫照」事件,所以抱著好奇做旁觀者,沒有作出什麼特別回應。但卻見到好多有趣現象!直到昨晚見到你個Post,我覺得幾有意思。

一般人都急於找相、睇相、評相、評明星、評娛樂公司、評警方、甚至評持不同意見的網友。我都差點被淹沒(淹悶死)!

難得妳能以深層價值觀去剖析這件事!敢問你是否做律師或其他需要深層思考的行業。若然你是家庭主婦,想必也是個曾受高深教育之輩,我猜得對嗎?

別墅

Dear AKLAMY,

Thank you , thank you, thank you. I totally agreed what you said in your 1st post.

So, you have a handsome boy lor ...........

原文章由 AKLAMY 於 08-2-13 01:10 發表

這點正說出一個幾年前我看到的一個調查, 就是"who are you looking up to" , 中國大陸的年青人最多的答案是 "大空人, 歷吏偉人", 在西方國家的年青人的答案也差不多 "scientists, police, professionals such as d ...

大宅

本來無意閱讀你這post. 因這些話題都差不多地討厭. 看過李怡的轉載, 更加失望. 你這topic headline真有點特別, 所以姑且看看edison同你個仔有何關係. 讀完簡直拍案叫絕. 我看過李怡的轉載後, 你quote 既呢段聖經故事就不斷在我腦中出現. 你給你兒子的鼓勵, 簡直好像流在bk既一道清泉. 多謝你.

原文章由 AKLAMY 於 08-2-13 00:13 發表
B) 誰人無錯? 懂得包容, 寬大的道理

突然想起聖經上的一個道理 (John 8:1-11)à 簡意是說有一班人捉拿了一個行淫的婦人, 那班人對耶穌說, 跟據律法, 這樣的婦人應該用石頭打死, 問耶穌該把這婦人怎樣處理, 他們 ...

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Amy~

我又唔覺得你大仔似陳生喎~

其實, 我都一直甚少參與呢件事嘅討論, 呢d唔係criminal嘅罪.. 唔可以拉佢, 但係偷人相片然後攞上網就一定法理不容!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

very good analysis

禁止訪問

男爵府

雖然我個人對陳生一直無好感,但以事論事,
以下是個人的見解:

發放相片不是陳生,只是因某些原因引致相片"被盜",
所以真正"犯罪"的不是陳生,而是發佈相片的人,

不斷流傳相片的人也不算"犯罪",只是道德觀念有問題

陳生和女影星的相片嘔心?
不覺得,絕大部份情侶或夫妻去到那刻,
所做的也不外如是,

最終陳生的問題只是濫交或有特別嗜好<-邊做邊影
女影星的問題只是太蠢,不是"扮純情",
私生活和對外形象是有別的,就算是偉人也要有私生活,
也要有性愛吧?只是處理得好,夫妻間的事,不會張揚,

這類相和影片,就算是夫妻都不宜拍攝,
以防他朝分手,給對方一個"有利武器"。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

你係唐人讀國際學校吖嘛?
人地Amy 個仔唔識中文,
引述個仔嘅對話用番英文有乜問題?!
你語句克簿、分化性、充滿踐踏性,
看得別人好奄悶,反感到極。

人家認同你論點就拍晒手,
持相反意見你就東拉西址亂踩一通,
你估而家係小學生?
教友唔係聖人,你拉埋第d教徒講做乜?
有口話人無口話自己?!
記住,唔好拉埋人地宗教黎講呀。

原文章由 mydearbb 於 08-2-14 05:15 發表
細個,我都讀國際學校
但我不會一時英,一時中..上段英,又下段中
想代表咩? 想證明咩?
你個仔的外籍老師問: Are you a super star?”Edison Chen?”
或 你個仔的老師故意用英文講單情色案,跟小一生練會話

然後,又一段慷慨激昂的中文稿,深怕我們師奶,沒筆者的英文程度..睇唔明筆者的英文 ...

男爵府

相信你曾讀國際學校,因你弄錯了中文的“筆者”應該是指你自己。
我不認為一段英文夾雜一段中文問題,最重要是文理清晰,言之有物。
非常認同樓主的看法,sin 不是犯法的罪行,雖然藝人在道德上犯了sin,但人誰無過,包括那些自以為道德警察不斷辱罵藝人的人。
引述聖經內的比喻,並無不妥,這與教徒和非教徒並沒有關係。國際上有很多重要文獻,都有引述聖經故事,作者都未必是教徒,但都尊重聖經作為歷史書的地位。
正如我們中國人都有引用古書的章節,但我們未必是儒、道、墨追隨者。
最重要是比喻用得恰當。

原文章由 mydearbb 於 08-2-14 05:15 發表
細個,我都讀國際學校
想代表咩? 想證明咩?
你個仔的外籍老師問: Are you a super star?”Edison Chen?”

然後,又一段慷慨激昂的中文稿,深怕我們師奶,沒筆者的英文程度..睇唔明筆者的英文 ...

男爵府

醒目開學勳章

樓主, 我諗老師本來一番好意, 想教佢好似edison咁樣係唔啱, 但佢方法用錯咗囉. . .

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

其實好少事啫,樓主個仔唔知咩事,樓主咪話佢知lor,等佢知道陳生做左咩錯事,等佢知似陳生唔代表自己有錯,係衰人

我覺得,社會上一d俾人議論紛紛的事,係應該俾小朋友知道,雖然呢件唔係咩好事,但小朋友都係社會的一員,佢都應該知道社會上發生緊咩事,無論好事定壞事,開心定唔開心....唔係話佢讀國際學校,屋企唔睇中文報紙or中文channel,就應該可以不聞不問,家長可以唔話佢知香港發生緊咩事..even唔係呢件淫照事件,有d o係香港社會發生的事,例如一d關於低收入家庭的新聞,雖然同富裕或較好環境的家庭好似無咩關係,但係咪就可以唔駛個小朋友知道呢?國際學校的小朋友無理由淨係關心國際問題呱?

淫照呢件事,初初好似係鬧劇,似八卦新聞多d,但發展到而家,正如一d人所講,已經係社會問題,道德教育問題,咁我覺得係每個人都要去分辨,去理解,...唔係叫你係唔係都俾d仔女睇個d相,而係起碼同佢傾吓呢件事...

試諗吓,樓主個小朋友讀國際學校,d同學仔可能唔會討論呢件事,難得竟然有老師提起...如果讀普通學校的小朋友,even個小朋友唔知呢單新聞係咩事,都一定大月有同學仔提起,如果佢咩都唔知,等佢自己搵相睇,亂諗野,係咪就係好事呢?

我個人認為,如果你屋企有小朋友,even佢未同你提起呢件事,或者佢曾問過你呢件事,你都好應該一五一十咁話佢知,當然要傳遞d正訊息俾佢啦

另外,我希望唔好有人標籤一d識英文or具有獨特見解等的媽咪一定係高等教育或有高尚職業,咁係咪八卦,人云亦云or睇過淫照的媽咪便是低教育水平,無知識的無知媽咪呢?

[ 本文章最後由 l_wingwing 於 08-2-14 12:44 編輯 ]

禁止訪問

男爵府

細個,我都讀國際學校
想代表咩? 想證明咩?

然後,又一段慷慨激昂的中文稿,深怕我們師奶,沒筆者的英文程度..睇唔明筆者的英文

原文章由 christf 發表
By the way AKLAMY:
- Your boy gets a very unqualified teacher who doesn't know how to teach young kid using an appropriate way

- You are also an unqualified mother as you don't encourage your boy tospeak Chinese at home (I suppose you are a Chinese) even though heseems to be studying in IS. For kid's good cognitive development,their parents should communicate with their kids using the parents' ownnative languages. If you don't know why, go to learn more about kid'seducation and psychological development.

Or you are just trying to infer that your boy is very fluent in English and with a handsome looking. :lol :lol In fact, Edison is not handsome - see his mouth :lol

I don't want to start a fight here but I just want to clear up some wrong assumptions made here about me and my family.

1) My son was born overseas and English is his first language.
2) My husband's first language is also English.
3) My son has only been learning Chinese since he arrived in HK one year ago and his Chinese is still not nearly as good as his English. I talk to him in English and Chinese at home depending on the situation.
4) He does not study at an international school.
5) The teacher in the story is a local Chinese teacher.

I hope this clears up any misconceptions any people may have about this situation.

[ 本文章最後由 AKLAMY 於 08-2-15 00:27 編輯 ]

男爵府

原文章由 AKLAMY 於 08-2-15 00:12 發表

I don't want to start a fight here but I just want to clear up some wrong assumptions made here about me and my family.

1) My son was born overseas ...

算啦....樓主吾好怒先
你只不過係問人意見
啱聽咪啱囉
如果吾啱咪吾好回佢囉
自由講嗎
希望你吾好吾開心啦
其實你可以同仔仔講
你似爸爸,媽媽囉
edc一d都吾似
跟手再同佢老師講呢件是攪到你個仔好down
希望佢同你合作(重有話佢似既人都話佢似媽媽or爸爸
吾好再話個仔似edsion
希望過多幾個week會好d:)
[

水晶宮

原文章由 AKLAMY 於 08-2-15 00:12 發表

1) My son was born overseas ...

係囉.
d人無啦啦拉埋你同個仔講英文話唔arm做咩呢??-(
最緊要你講既野有points嘛!
識中文既媽咪同小朋友講英文就係unqualified?
我有個朋友都係美國著名大學讀完Developmental Pyschology架,佢究話屋企多種語言,bb成長時會較難適應囉(但亦唔會有長遠影響).琴日睇報紙,明報訪問一個言語治療師,佢又係咁講,話最好唔好又中又英夾雜咁對個小朋友講.咁人地屋企選擇以英文為First language有咩問題呢?
唔知個位咁肯定話人地老師unqualified,媽媽又unqualified既仁兄,本身有咩qualification呢?
我都想學下野.

男爵府

原文章由 小魚兒正正 於 08-2-15 00:26 發表

算啦....樓主吾好怒先
你只不過係問人意見
啱聽咪啱囉
如果吾啱咪吾好回佢囉
自由講嗎
希望你吾好吾開心啦
其實你可以同仔仔講
你似爸爸,媽媽囉
edc一d都吾似
跟手再同佢老師講呢件是攪到你個仔好down
希望佢同你合 ...

我不是怒, 也不是問人意見, 只是文章分享而已! 若內容有wrong assumptions 是有必要澄清的! Baseless assumptions 只會引起罵戰, 就是因為不想有罵戰出現, 我才要澄清! Thanks for you post anyway, btw, happy valentines day to you (a belated one..hahhaa)

男爵府

人言可畏, 三思而行,

樓主諗住發洩下, 但....更加吾開心, 無所謂la, 好要聽, 吾好既我都鍾意聽, 吾係點比較錯與對, 最重要向老師表達妳仔仔及妳的不安, 叫老師做D正面D既野, 讓仔仔有個快樂童年, 其他...忘記它. 這叫選擇性失聰.

首頁
12345...8

尾頁

跳至