自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

回覆 #1 AKLAMY 的文章

THKS 你既分享,我曾深深記住聖經既故事,提醒自己,謝謝:-P :-P

琥珀宮

AK,

我好明白你既觀點及慨嘆。

我唔明白你囝囝個老師點解要咁同一個小一既小朋友講咁既說話? 初時以為係外藉老師,後黎睇番之後你既留言先知係本地教師。可能佢想指出陳咁既行為係唔啱,出發點係想解釋佢既行為,但我反感根本無需要對一個小一生去講出理件事,居心叵測。俾著係我,我會同佢傾傾,當分享去同佢傾,唔係投訴,希望佢知道小朋友對老師既說話非常上心,咪以為輕輕帶過不留痕。

平民百姓都會犯錯、政府高官亦會犯錯(X先生、高官拎假髮事件)。藝人都係平常人,今次事件係出錯,而唔係犯錯。同樣我都對用賤、虛偽、淫蕩等形容詞黎形容班男、女主角感到反感。陳冠希只係去到衰既程度,佢衰在將自己私生活留影,衰在唔小心,佢今次真係完全衰哂。係,阿嬌係虛偽,虛偽唔算係罪,以佢當時仲係青年人既偶像,講話反對婚前性行為,我覺得係適合架喎。今時今日俾人評擊到體無完膚,只嘆一句「人怕出名,豬怕肥」。

AK,依家仲係學校假期,我仲未有係仔女面前提過理件事,亦冇買有關理件事既報章雜誌,佢地未知,而我覺得亦無需要俾佢地知。如果有家長喜歡與子女分享理d相,我只能講句佢地真係前衛,但希望佢地唔係我子女既同學。

你記得你回流香港之前,我同你講過話香港既環境污染嗎?叫你最好唔好返黎,你記得嗎?我估唔到除左環境污染外,仲有精神上既污染。有冇後悔回流?

[ 本文章最後由 SandyKL 於 08-2-15 01:25 編輯 ]

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 SandyKL 於 08-2-15 01:22 發表
AK,

我好明白你既觀點及慨嘆。

你記得你回流香港之前,我同你講過話香港既環境污染嗎?叫你最好唔好返黎,你記得嗎?我估唔到除左環境污染外,仲有精神上既污染。

我諗,主要係網上傾得多,大家忘記了禮儀、尊重、自重...等;我唔明有些人會特登"僚事鬥非",係要鬥咀呀,係要贏"牙較"咁...
呢個TOPIC 樓主講o既目的同睇法都無故被踐踏,個個係度研究對小朋友及對此事另一角度睇法,就有"僚事鬥非"者搞搞震,咩心態呢?

男爵府

原文章由 SandyKL 於 08-2-15 01:22 發表
AK,
你記得你回流香港之前,我同你講過話香港既環境污染嗎?叫你最好唔好返黎,你記得嗎?我估唔到除左環境污染外,仲有精神上既污染。有冇後悔回流?

有冇後悔回流? 一點都冇啊, 我地一家都好喜歡HK, 特別係d 仔女, 不過幾年後, 待工作完了便會離港了, 我估d 小朋友一定會唔舍得o姐, 至於精神污染, 邊處都有既, 所以時常要有思想空間, 香港生活繁忙, 思想空間實在不多! 但一定要有! 世界不停地轉, 日新悅耳 (是這樣寫的嗎? 哈哈...我中文還是很爛, 很多字都忘了正規的寫法), 在一個轉得咁快既社會裡, 沒有思想空間便很容易迷失 !

對於生命價值, 人生目標, 社會及個人導德的看法不一定要標奇立異, 但只是不想冇目標地隨波逐流而已! 我自15歲便到外地生活, 上年才回來, 回來還是很喜歡這個地方! 但比較懷念香港以往的人情世固, 手望相助, 以禮待人(e.g. 讓坐) 的風氣吧了!

別人可以影響到自已的思相行為, 同樣自己的思想行為也可以影響到別人, 別人沒有讓坐時, 你可以讓坐, 別人下公車時沒有對司機說謝謝, 你也可以說, 別人在街上看見意外, 沒人援手, 你可以伸出援手, 因為 everyone has the power to change. (不過要唔怕別人說你x居 (唔知呢個字點寫),死蠢, 拿屎上身, 自已拿黎既, 冇人叫你咁做wor 等等)...面皮要厚點! 哈哈~~

香港可能是世界上其中一個最五光十色,生活多元化的居地, live it , love it.

Hey, 還有, 我唔回來又點同你飲到茶呢? 嘻嘻 ~~~

[ 本文章最後由 AKLAMY 於 08-2-15 10:51 編輯 ]

別墅

AKLAMY,

真好, 我為香港有多一位 知書識礼的家長拍掌.

原文章由 AKLAMY 於 08-2-15 10:44 發表

有冇後悔回流? 一點都冇啊, 我地一家都好喜歡HK, 特別係d 仔女, 不過幾年後, 待工作完了便會離港了, 我估d 小朋友一定會唔舍得o姐, 至於精神污染, 邊處都有既, 所以時常要有思想空間, 香港生活繁忙, 思想空間實在 ...

男爵府

我都覺網絡世界應該有其道德和規律。
然而,無聊人撩事鬥非,並無損樓主是一位有分析能力及關心孩子的好母親的事實。

原文章由 winnie_sh 於 08-2-15 02:16 發表

我諗,主要係網上傾得多,大家忘記了禮儀、尊重、自重...等;我唔明有些人會特登"僚事鬥非",係要鬥咀呀,係要贏"牙較"咁...
呢個TOPIC 樓主講o既目的同睇法都無故被踐踏,個個係度研究對小朋友及對 ...

大宅

我很喜歡你這種生活態度. 真的, 我都相信每個人都有能力改變世界, 只是有些影響力較大, 有些則較小. 如果每個人都將好既事情發揚一點, 壞事收歛一點, 小一點斤斤計較, 這個世界就會變得美善一點, 和睦一點.

原文章由 AKLAMY 於 08-2-15 10:44 發表

別人可以影響到自已的思相行為, 同樣自己的思想行為也可以影響到別人, 別人沒有讓坐時, 你可以讓坐, 別人下公車時沒有對司機說謝謝, 你也可以說, 別人在街上看見意外, 沒人援手, 你可以伸出援手, 因為 everyone has the power to change. (不過要唔怕別人說你x居 (唔知呢個字點寫),死蠢, 拿屎上身, 自已拿黎既, 冇人叫你咁做wor 等等)...面皮要厚點! 哈哈~~
...

男爵府

呢個係一個反面教材......也是給子女教導既好機會, 特別適合青春期少男少女......要知問題佢地係公眾人物.....帶來爭議係無可口非

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

正如jaja所講,呢個係反面教材,所以我係贊成將呢單新聞話俾小朋友知,但我唔贊成/亦唔代表應該小朋友睇呢d相,贊成同小朋友講呢件事係唔等於要俾小朋友睇呢d相

[ 本文章最後由 l_wingwing 於 08-2-15 11:39 編輯 ]

等待驗證會員

當日我企出黎,呼籲大家唔好睇,唔好傳呢d相,結果換來5-6版痛斥, 話我假道學, 偽君子, 扮聖人, 其實自己一早睇晒, 定係冇人俾我睇呀等等單單打打既說話....更有人話我搞屎棍.

連我都諗係咪我有問題, 我始終覺得唔應該睇,發出黎既人做錯, 點解我地要跟住做錯, 點解人地失足, 我地要跟住失足. 不過當日冇人支持我既論點, 大部份人鬧我唔應該干涉佢地自由,小部份好心人勸我唔好執著.

我唔係聖人, 我只係覺得發放者係一個冇品人, 未得他人同意發放人地裸照, 係好賤格, 係咪人地俾我地就可以睇? 唔通我地唔應該諗下係咪應該人地做我地就做? 我地又係咪真係一生人從來都冇做錯事? 憑乜野論斷人地?

我知我冇權干涉人地要睇相既自由,但我都堅持我自己既信念.
bk閒人

琥珀宮

香港確實係一處繁華地,吃、喝、玩、樂都非常方便。我都愛香港,因為係我出生地,但見到人民素質有變,香港人富裕起來,社會經濟越旺,人既關係越疏離,果種人與人之間既守望相助、信任失散左。

正如你所講,香港人生活壓力太大,往往香港人視娛樂圈動態尤如精神依賴,好多人對娛樂圈既動態比基本法更熟悉。思想空間係有,問題係有冇去選擇空間,給自己停一停,想一想。可能香港人過往只習慣於接收訊息。在學校亦係將知識塞入腦裡算了,不求思維轉動,太多轉動會帶俾老師麻煩,麻煩去解釋,麻煩去管理小孩。幸好,現時教育方針有轉變趨勢,目前教育開始鼓勵多加思考及分析。
最近不斷美國校園槍擊案發生,人 ,幸好香港槍械受到發牌管制。年青人思想轉變其實不止香港,全世界如是,真的不能獨善其身,所以家庭教育更顯得重要,緊密人際關係由家庭開始。淫相有如槍械,家長同樣應該鎖緊,以防年幼子女無意給看到,否則殺傷力無法估計。

咁你老公及你既外國朋友又點睇理件事?

3月飲茶,有冇時間?未知邊一日,訂左再搵你。

有冇後悔回流? 一點都冇啊, 我地一家都好喜歡HK, 特別係d 仔女, 不過幾年後, 待工作完了便會離港了, 我估d 小朋友一定會唔舍得o姐, 至於精神污染, 邊處都有既, 所以時常要有思想空間, 香港生活繁忙, 思想空間實在 ... 有冇後悔回流? 一點都冇啊, 我地一家都好喜歡HK, 特別係d 仔女, 不過幾年後, 待工作完了便會離港了, 我估d 小朋友一定會唔舍得o姐, 至於精神污染, 邊處都有既, 所以時常要有思想空間, 香港生活繁忙, 思想空間實在不多! 但一定要有! 世界不停地轉, 日新悅耳 (是這樣寫的嗎? 哈哈...我中文還是很爛, 很多字都忘了正規的寫法), 在一個轉得咁快既社會裡, 沒有思想空間便很容易迷失 !

對於生命價值, 人生目標, 社會及個人導德的看法不一定要標奇立異, 但只是不想冇目標地隨波逐流而已! 我自15歲便到外地生活, 上年才回來, 回來還是很喜歡這個地方! 但比較懷念香港以往的人情世固, 手望相助, 以禮待人(e.g. 讓坐) 的風氣吧了!

香港可能是世界上其中一個最五光十色,生活多元化的居地, live it , love it.

Hey, 還有, 我唔回來又點同你飲到茶呢? 嘻嘻 ~~~

男爵府

Sandy,
好..好...訂好就通知我呀, 我今次應該唔會失聲架喇! 希望今次一定可以出現, 係3 kids topic 見喇! I will check it up from there.

p/s 佢地只係知道有呢件事, 但冇談論,因為佢地都唔認識他們!

男爵府

很意外,剛剛收到老師的來電, 她覺得她那天向我兒說的話要向我道歉, 她認為她自已那天說話在不適合時, 也因為沒有時間祥細解釋給我兒子聽, 那天也看到我兒聽後有點不悅之色, 所以感到抱歉! 她和其他老師們也在談論怎樣從這事上教導學生!

正如我所想, 老師只是出於好意想教導我兒是非黑白, 只不過在不適合時, 也沒有加以解釋, 更想不到我兒會"耿耿於懷"! 但真的很意外, 老師親自在開學前給我電話解釋, 她的確是一位良師, 道歉之餘還在努力思想開課後怎樣向學生談及此事!

很感恩我兒有一位盡責和關懷的老師!

我叫老師不用擔心她說的話, 因為我自己會解釋給兒子聽, 在她說他像Edison 之前, 已有很多人說過, 我只是"借題發揮" 來舒發我對此事的看法而已!

我打算給老師看看這個post, 希望她不會介意!

男爵府

我都好開心Happy Ending. 希望你仔仔會開心番, 吾知老師係咪有上BK. 前幾天報紙都有講點帶正面訉息比中,大學生, 原來小學都一樣關注, 好彩你沒有用詞過火, 以理性分析及引領仔仔正確思想非常重要, 又一次證明互相尊重及關懷的重要.

香港係一塊福地, 留港係一個明智決定, 早2年我有機會移民都放棄, 因為太愛香港, 祝妳及仔仔及家人從心所欲, 健康快樂.

原文章由 AKLAMY 於 08-2-15 15:56 發表
很意外,剛剛收到老師的來電, 她覺得她那天向我兒說的話要向我道歉, 她認為她自已那天說話在不適合時, 也因為沒有時間祥細解釋給我兒子聽, 那天也看到我兒聽後有點不悅之色, 所以感到抱歉! 她和其他老師們也在談論怎 ...

男爵府

我欣賞你!

原文章由 mydearbb 於 08-2-14 05:15 發表
細個,我都讀國際學校
但我不會一時英,一時中..上段英,又下段中
想代表咩? 想證明咩?
你個仔的外籍老師問: Are you a super star?”Edison Chen?”
或 你個仔的老師故意用英文講單情色案,跟小一生練會話

然 ...

男爵府

講得好啱!但唔係人人都識得先律己再評人?-(
(我不是g的fans,都覺得有些評語已過火!!)

原文章由 AKLAMY 於 08-2-13 00:13 發表
B) 誰人無錯? 懂得包容, 寬大的道理

突然想起聖經上的一個道理 (John 8:1-11)à 簡意是說有一班人捉拿了一個行淫的婦人, 那班人對耶穌說, 跟據律法, 這樣的婦人應該用石頭打死, 問耶穌該把這婦人怎樣處理, 他們 ...

別墅

people can be really judgmental. i don't think it's anyone's business how you educate your son, as you said, you're just sharing an experience, which i am sure a lot of us appreciate.

it is also ridiculous to call someone "unqualified" as a mother; international school or not, chinese or english, i think that person needs to go back to school and learnthe basics of respect.

王國長老

王國長老

原文章由 Verveine 於 08-2-15 11:09 發表
我都覺網絡世界應該有其道德和規律。
然而,無聊人撩事鬥非,並無損樓主是一位有分析能力及關心孩子的好母親的事實。

完全同意.

琥珀宮

開口埋口話人 "unqualified", 呢d 人唔知mug野quali 咁巴閉, 正一自大狂!! :tongue: :tongue:

原文章由 christf 於 08-2-14 12:44 發表
.... Your boy gets a very unqualified teacher....

.... You are also an unqualified mother ...

大宅

AKLAMY,
Are u the Amy from Auckland???
Yes or no, I'd like to salute u. I can't see any flaws the way u handle the matter - with your (good looking) son, his teacher & accusations in this thread. It's great to see the teacher realized what he/she could have done better. You must have prayed for the teacher.
PM me if u are indeed the Amy whom I know cos I may not come back to this thread again. Actually, I seldom come to this forum. Like some others, I was attracted by your subject.

首頁
12345...8

尾頁

跳至