自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原文章由 1928mickey 於 08-2-13 11:35 發表
企定門口, lift口等逗添

另外有d 人專登遲幾日返工避開派利是比同事

其實, 派俾同事, 我都預左架啦, 無咩所謂, 一年一年, 只係一D太厚顏, 只係叫做同公司, 唔同dept, 新年, 先識你既, 真係唔想派架.

珍珠宮

我見過最深印象的是一對利是,入面無$,但有一對好靚的金句咭,真係1 pair o架 ,好有心思,我貼左o係公司幾年 :loveliness:

原文章由 littlefatc9 於 08-2-13 11:29 發表
有好多人都放$ + 金句紙<---even無入錢淨係金句紙我都覺得好有意思:loveliness:

大宅

原文章由 little_kiki 於 08-2-13 11:31 發表

唉,我都係有孝在身,當日做事的女仔都有叫我地唔好派利是俾人,收係可以,派絕對係唔得o架.
其實我都只係好熟的同事先知,間公司百幾人無理由同人四圍講.有同事都有派比我女兒,真係人地派到手我先講聲唔好意思,今年唔 ...

我知唔派得, 只是人人做法唔同, 我真係有2個同事唔派得不過唔會收.

複式洋房

原文章由 jutaubing 於 08-2-13 11:41 發表
我就過左100日架喇, 有d人話過左100日就可以派同收, 有d人話成年都唔可以收or 派, 好模稜兩可
不過我唔理喇, 我照派照收, 真係唔想俾人講... 相信我爸爸會明
尋晚我仲夢見我爸爸添 :-(

...

唉,屋企只係新年前的事.
做事個女仔就話唔派得的原因係有孝,會將自己身上唔好的野派左比人,廢事收左的人有咩唔好啦.好多野寧可信其有.
其實我都有問拒收得唔得,免得被人話貪心.個女仔就話祝福就梗係要收,無人會將祝福拒於門外.
所以我就有收到同事果兩封.其實我咩都唔識,女仔咁教就照咁做.幸好都只是收了兩封,因為我邊度都無去到.

大宅

hashtag影視迷勳章

我老公之前公司又係好大, 但又個個都會合作做野.. 佢地有不成文規矩, 100封, 派完出年早d黎豆過啦....

佢會封$10
願BB身體健康

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

其實最多咪逗多一百幾十, 俾盡你咪幾百蚊.....為佐幾百蚊, 咁樣衰﹑咁厚顏, 真係咩架都丟清....
Childhood is journey, not a race.

大宅

原文章由 little_kiki 於 08-2-13 12:08 發表

唉,屋企只係新年前的事.
做事個女仔就話唔派得的原因係有孝,會將自己身上唔好的野派左比人,廢事收左的人有咩唔好啦.好多野寧可信其有.
其實我都有問拒收得唔得,免得被人話貪心.個女仔就話祝福就梗係要收,無人會將 ...

IC

子爵府

老實講句,以前未結婚都會去結左婚o個d同事逗利是,到我結左婚, 佢地來逗利是一樣好開心,都係HKD10/封, total : around hkd500-600,大家開心傘,加上d大老細結婚與未婚都會派利是,所以都唔會點lost

一年一次

pinkpink

禁止訪問

男爵府

平時無乜聯絡的朋友頭先竟然打電話比我話要嚟我屋企拜年, 我結左婚佢地未結婚, 擺明係嚟拎利是 推又唔係
真係覺得點解佢地可以咁厚顏無恥?-(

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

早兩年我就有個疏堂親戚帶佢個兩個孫同未結緍的仔女上黎我媽媽屋企拜年&逗利是, 但佢個孫的父母(即係佢已婚的仔女) 就冇上到黎喎, 亦冇代佢地放底利是...目的好明顯, 唔想派, 又想收多d

男爵府

原文章由 麟媽媽 於 08-2-13 10:18 發表
我早年做過一間公司都係咁,
有個sales 好醒,講明開工日Quota 20 封,
為免有賤口話佢「無利是」,
佢枱頭有一大盒嘉頓利是糖,任攞唔嬲。:lol

呢招對付d厚顏無恥最好,人地有$$$買糖都唔益d賊呀

男爵府

聽講台灣人唔派比出來工作的人,只派比小朋友,係唔係呀???如果係就爽晒啦:mrgreen:

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

係就好喇......
如果全職媽媽 or 唔做野幾年既人士點計

原文章由 Japenese 於 08-2-13 16:34 發表
聽講台灣人唔派比出來工作的人,只派比小朋友,係唔係呀???如果係就爽晒啦:mrgreen:

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

原文章由 Japenese 於 08-2-13 16:34 發表

我淨係知日本人過20歳係無得拎利是
我有D朋友又大過我又唔結婚, 又無乜聯絡, 新年都就過啦, 仲好意思話嚟我屋企拜年. 真係

男爵府

我以前係舊公司(大公司), 我就預備一袋利是, 派晒就算, 有個女Manager, 有d同事向佢拜年, 佢問你係邊位, 我唔識你, 咁對方就話我係某某部門, 某某人, 咁佢話「好! 我而家識你, 出年就派比你」對方就好無引咁走開。 哈哈!!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

另外我想問呢其實一個已離婚的應唔應該派呢...
我自已覺得要...因為派利是係大人(已成家的), 派給小朋友的, 咁一個人唔會因為離婚而由"大人" 變 "小朋友", 所以應該派...

我有個同事就係一離咗婚就唔派, 重反逗已婚人士的利是...覺得唔係咁好...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我老公公司都有一班蝗蟲,一開工每個 department 排晒隊咁去同已婚人士拎利是‧

咁岩佢入去做第一年新年開工好忙,之前我又畀左袋糖佢拎返公司,咁唔好彩列隊到佢個位時,佢一野拎左袋糖出黎,叫人地食糖先啦,跟住成班無癮地拎左糖就走晒 lu‧

其實佢係袋晒利是返工,但真係好忙唔想搞咁多野住,唯有叫人食糖先,班蝗蟲以為我老公唔會派,所以呢十幾年都無去圍攻佢 lu‧
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 是是但但 於 08-2-13 12:18 發表
其實最多咪逗多一百幾十, 俾盡你咪幾百蚊.....為佐幾百蚊, 咁樣衰﹑咁厚顏, 真係咩架都丟清....

係囉,我寧願唔要都唔咁做,利是人地主動俾得開開心心才有意義,咁厚顏同乞有乜分別

首頁

尾頁

跳至