潮流時尚

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

Thanks for all your advice and the knowledge about fur. 等我試下揾件着得瘦dfur先

男爵府

環保接龍勳章

我小時候就已經係毛毛fans一族 , 因為我媽媽也是超愛皮草的 ! 可是近這幾年來 因為愛護動物及吃素的原因 也沒有再買了 !
其實 如果要找靚皮草 "西伯利亞"的皮草真是在第一的 ! 買的時候 他們會告訴你這隻動物是養的還是野生( 現在野生的近乎零了 ! ) 也會告訴你這隻動物是吃什麼大的 ! 十分十分專業 !!!
也有代客人度身訂造 這樣便不怕穿得胖胖 不好看了 !
還有 會教你們怎樣存放及保養 , 他們當然也有提供龐大的雪庫給客人蓄存啦 !

[ 本文章最後由 ha.haa 於 08-2-15 19:48 編輯 ]

男爵府

原文章由 li2008 於 14/2/2008 12:45 PM 發表
可能而家年紀大了,所以很喜歡毛茸茸的衣服。還有,近年的皮草設計已趨年輕化,由三張幾開始著,著得年紀老仲著得(若果件fur唔爛的話)。

請問妳們介紹的皮草是那裡做的?我聽過係大陸賣得好平。

而家我都是趁連卡佛大減價時買 ...

吓? 乜妳覺得年紀開始大先鍾意皮草架??? 我果件係我25歲時媽咪送比我果喎... 我果件係Sable 既娃娃裝~ 個款好young 架! 仲好輕好暖~~ :loveliness: 我唸住今年返香港再買一件褸款!

我既係喺爹哋朋友既皮草店買既~ 我媽咪所有fur 都係依個uncle 既店買架! 不過唔記得乜名,好似喺佐敦既~ 好似話何俐俐都幫襯過佢...

可能由細個開始見慣媽咪著fur,我好細時已經好鍾意+知道fur 係好野來! :lol 我細時媽咪已經買rabbit fur 比我著架嘞~ 因為細件,好鬼cute!

水晶宮

2024年龍年勳章

哈哈.... 睇到呢個topic, 又令我想起 "我在皮草廠的日子"...

西伯利亞皮草公司, 應該係皮草公司中的大阿哥. 價錢唔平, 但質量一定有保證.

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

複式洋房

原文章由 Vca 於 08-2-15 23:26 發表

吓? 乜妳覺得年紀開始大先鍾意皮草架??? 我果件係我25歲時媽咪送比我果喎... 我果件係Sable 既娃娃裝~ 個款好young 架! 仲好輕好暖~~ :loveliness: 我唸住今年返香港再買一件褸款!

我既係喺爹哋朋友既皮草店買 ...

我細個係未想過會買皮草的,價格咁高,媽咪又咁慳,佢自己都無皮草,又點會送比我呀,所以皮草對於少時的我來說,是遙不可及的東西。

現在,自己有經濟能力,才會考慮購買,我現時所買的衣服鞋襪都是自己錢買的,我唔會向老公及媽咪透露我買衫的價錢,亦唔需要他們幫我買(因恐防會家變)。

記得買第一件全皮草的外衣時,都思前想後,爭扎很久才落實購買。又怕太成熟、又怕被人潑紅油(始終不太環保嘛)。後來,再想想,我買埋咁多皮褸,都唔環保啦,所以又係買完一件又一件喇。妳知啦,女人係會搵好多藉口去滿足自己的。

[ 本文章最後由 li2008 於 08-2-18 15:31 編輯 ]

大宅

I shared your views. I was used to think that Mink / Fur is something that belongs to rich and older ladies. I also stuggle for a long time whether to buy a fur coat for myself ?? The price is relatively expensive. Extra cares (cleaning and storage) have to be taken on these delicated and fine materials.

原文章由 li2008 於 08-2-18 14:57 發表

我細個係未想過會買皮草的,價格咁高,媽咪又咁慳,佢自己都無皮草,又點會送比我呀,所以皮草對於少時的我來說,是遙不可及的東西。

現在,自己有經濟能力,才會考慮購買,我現時所買的衣服鞋襪都是自己錢買的,我唔會向老公及媽咪透 ...

男爵府

原文章由 li2008 於 18/2/2008 02:57 PM 發表

現在,自己有經濟能力,才會考慮購買,我現時所買的衣服鞋襪都是自己錢買的,我唔會向老公及媽咪透露我買衫的價錢,亦唔需要他們幫我買...

我媽咪有好多件皮草架~ 不過雖然自小見慣佢著,但都只係覺得媽咪好靚好高貴咁...從來都冇唸過自己要擁有! 一來自己冇錢買; 二來覺得好少機會著; 三來怕自己著得唔好睇; 四來我住英國都怕比人潑紅油......實在太多顧慮嘞!

我都唔係叫媽咪送比我架! 都係機緣巧合啫~ :) 事源一年聖誕我放假返香港,咁啱當時媽咪喺uncle 度身造咗件新mink,咁起貨我就陪媽咪去試身...等緊時我係咁二睇吓,媽咪就叫我揀番件當做生日禮物(我12月尾生日嘛~) 但我對皮草完全係新仔一名,所以我果件都係媽咪揀比我既!

不過我唸如果我住喺香港既話,我就唔會買嘞~ 因為我冬天喺香港都係著短袖衫既! 就算喺英國,我都係一年著得一、兩次...落雪時又唔著得既~ 不過雖然著得咁少,但我都仲係唸住買多件 - 女人搵好多藉口去滿足自己嘛!!!

複式洋房

其實係香港凍起來,分分鐘凍過英國或好多北方的地區,因為香港無暖氣。好似今年香港的冬天就超級凍喇。若天氣維持在15度或以下,我覺得都適合穿短身的皮草既。

Vca,
八掛問下,妳係英國仲駛唔駛做工呀?

男爵府

原文章由 li2008 於 18/2/2008 06:27 PM 發表
其實係香港凍起來,分分鐘凍過英國或好多北方的地區,因為香港無暖氣。好似今年香港的冬天就超級凍喇。若天氣維持在15度或以下,我覺得都適合穿短身的皮草既。

Vca,
八掛問下,妳係英國仲駛唔駛做工呀? ...

咁香港又一定凍唔過英國~ 只係依度度度都有暖氣就真既! 可能我習慣咗依度天氣啦~ 我冬天返香港都係著短袖衫既...15度對我來講係summer!!!

我冇做野架! homemaker 一名~

[ 本文章最後由 Vca 於 08-2-18 19:52 編輯 ]

男爵府

原文章由 Kira 於 08-2-18 17:08 發表
I shared your views. I was used to think that Mink / Fur is something that belongs to rich and older ladies. I also stuggle for a long time whether to buy a fur coat for myself ?? The price is relat ...

簡真感同身受。我小時,可以著到皮草的人一定非富則貴,可能因為以前的皮草大多野生的,所以價格高昂。現在,養殖的皮草多了,價格相對減低了。還有,現在其它的高消費商品,如錶、鑽飾、金飾、甚至乎其它品牌時裝,它們於過去一、兩年的加幅簡直驚人,皮草相對地變得可負擔得來。

[ 本文章最後由 kyliema2006 於 08-2-19 10:08 編輯 ]

大宅

Just came across this topic, very interesting as i also super love FUR!

I also bought fur from 西伯利亞 in Central, went there every winter with my mom, love fur so much!

The sales at 西伯利亞 said there are no more wild fur as the minks / sables are all raised in farms...

原文章由 ha.haa 於 08-2-15 19:45 發表
我小時候就已經係毛毛fans一族 , 因為我媽媽也是超愛皮草的 ! 可是近這幾年來 因為愛護動物及吃素的原因 也沒有再買了 !
其實 如果要找靚皮草 "西伯利亞"的皮草真是在第一的 ! 買的時候 他們會告訴你這隻 ...

大宅

Kira,

Actually the furs nowadays have specially treated and we don't have to take too much care, especially minks as they are more durable than chinchilla... u can store the mink jacket in your closet with some 抽濕盒 ... i put my fur in my closet, won't store in fur store la... too troublesome to get them when i want to wear! just my opinion...

原文章由 Kira 於 08-2-18 17:08 發表
I shared your views. I was used to think that Mink / Fur is something that belongs to rich and older ladies. I also stuggle for a long time whether to buy a fur coat for myself ?? The price is relat ...

複式洋房

終於忍唔住去左【西伯利亞】走左一轉,我估佢一年賣好少貨已經可以回本,唔休做。因為我剛入店舖時(下午1點),間舖仲係黑漆漆。見到有客喇,伯伯sales才開燈。

見到一件sable,好鬼靚,真係柔軟到不得了,是野生的。七折後都要$200,000。我話太貴了,有無平d。個伯伯sales講我知,皮草之中,最靚的是sable,亦祇有三國家出產sable,就是Russia(最靚),跟著是加拿大,及中國,但它們没有入中國的貨。伯伯sales仲話我知,最平的sable都起碼要$100,000,平過呢個價錢的,都唔會好。

Mink的價格真係平宜好多!

[ 本文章最後由 li2008 於 08-2-19 17:02 編輯 ]

大宅

Kira,

I had a Chinchilla vest, not too mature looking if it is a vest! it is super soft but need more care than mink & sable! My favorite for every day use is mink as sable is more expensive!

原文章由 Kira 於 08-2-15 00:22 發表
Has anyone bought "Chinchilla"龍貓 ? Their hairs are very smooth, thick and cool. I haven't got one as I afraid the feelings of other people that it's so rude to wear Chinchilla.

大宅

li2008,

Which shop did u go? Central or TST? When i went to Central shop, the sales had already turned on the lights when i went in the morning...

Anyway, i think the sable from 西伯利亞 is better than those in Lane Crawford... seems more fluffy & the color is richer & more consistent than LC sable...

原文章由 li2008 於 08-2-19 17:00 發表
終於忍唔住去左【西伯利亞】走左一轉,我估佢一年賣好少貨已經可以回本,唔休做。因為我剛入店舖時(下午1點),間舖仲係黑漆漆。見到有客喇,伯伯sales才開燈。

見到一件sable,好鬼靚,真係柔軟到不得了,是野生的。七折後都要$200,0 ...

複式洋房

因為我今天剛穿了一件羊胎毛的fur入西伯利亞,阿伯伯sales仲教我如何分別靚的羊胎毛,仲話我知Chincilla同fox無咁耐用,原因係它的皮比較薄,容易損壞。所以穿皮草時,最好不要背手袋,係要拎手袋,以免令皮草損耗或甩毛。唔..又袋錢入我袋了。

大宅

May i know what is羊胎毛 ? hope to learn more about different fur... thanks!

原文章由 li2008 於 08-2-19 17:09 發表
因為我今天剛穿了一件羊胎毛的fur入西伯利亞,阿伯伯sales仲教我如何分別靚的羊胎毛,仲話我知Chincilla同fox無咁耐用,原因係它的皮比較薄,容易損壞。所以穿皮草時,最好不要背手袋,係要拎手袋,以免令皮草損耗或甩毛。唔..又袋錢 ...

複式洋房

原文章由 fatping1 於 08-2-19 17:06 發表
li2008,

Which shop did u go? Central or TST? When i went to Central shop, the sales had already turned on the lights when i went in the morning...

Anyway, i think the sable from 西伯利亞 is bette ...

係尖沙咀那間,可能因為地方大,出面放平價的皮草,裡面放比較貴價的皮草,當我入到裡面時,伯伯才開燈。

他們的售貨員是頗自信的,他們會建議顧客到皮草專門店買皮草,對於連卡佛那些貨源就不願致評。西伯利亞又可幫客人造皮草,見到一種灰色的mink,來自美國,條紋幾靚,難於在其它舖頭見到,攪到我又心郁郁。

聽聞有些樓上舖都幫人造皮草,價格都不算貴,但不知貨源質素如何。

複式洋房

原文章由 fatping1 於 08-2-19 17:15 發表
May i know what is羊胎毛 ? hope to learn more about different fur... thanks!

我件衫係Marni買,Marni售貨員話叫高山羊毛,但今天去到西伯利亞,伯伯售貨員話係羊胎毛至真(唔敢問係咪指未出生嗰種,so creepy) 。這種皮草的毛髮很短、很貼的,西伯利亞都有貨。伯伯售貨員話,若皮毛較多紋的會更為矜貴。

大宅

li2008,

Thanks a lot! I also like to ask questions in Siberian shop as the sales will tell me a lot about furs which i don't know...

原文章由 li2008 於 08-2-19 17:25 發表

我件衫係Marni買,Marni售貨員話叫高山羊毛,但今天去到西伯利亞,伯伯售貨員話係羊胎毛至真(唔敢問係咪指未出生嗰種,so creepy) 。這種皮草的毛髮很短、很貼的,西伯利亞都有貨。伯伯售貨員話,若皮毛較多紋的會更為矜貴。 ...

首頁
12345...9

尾頁

跳至