自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

謝謝:恭: :喜: :發: :財:

大宅

畀面勳章

用較剪剪桔, 要連埋"桔頂", 洗乾淨用乾布略為印乾水份, 再將吉仔平鋪風乾. 用一個玻璃樽及幾袋粗鹽. 先係最底落一層粗鹽, 放一層吉仔, 再落一層粗鹽封係吉仔上面, 然後又放一層吉仔, 再放粗鹽係吉仔面, 重覆至到滿樽.

記得摘吉仔時吾好用手扯, 無左個桔頂好易發霉.

原文章由 DayDaySmile 於 08-2-13 16:45 發表
謝謝:恭: :喜: :發: :財:

伯爵府

唔知點解, 我06年頭浸到今年, d 鹽都未溶晒呢, 但我都用左十幾粒喇!

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我有日睇肥媽個節目, 佢又係教人點整咸柑桔, 佢話先用剪刀剪好個頂, 然後洗淨抹乾, 乾咗之後我見佢全部桔放晒落個玻璃樽樹先, 然後先落鹽, 佢就落d又搖下個樽再落, 落到柑桔頂為止, 最後用一個透明既膠袋放係樽頂先再關樽蓋, 肥媽話咁先至會防潮喎~
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

別墅

THANKS FOR ALL MAMA'S SHARING

大宅

韋太教室, 可以參考一下:

http://irenechanwai.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=118967
希望相信 "快樂不是因為擁有的多,而是因為計較的少。"

大宅

我阿嫂教我d桔仔要拖拖熱水, 去咗面的膠, 再用毛巾印乾, 再加鹽, 有冇媽咪係咁做呢﹖

別墅

BB豬豬
我只用清水沖一沖就待風乾.
熱水拖,我就唔知道了......

大宅

我想問會否在樽內發莓, 因我奶奶之前教是冇風乾,及每日要搖下

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

我就無拖熱水, 我會將 d 桔用水洗下 d 桔再浸水個零鐘, 之後鯨水再抹乾, 之後就咁放係度等一至二日至入樽, 樽底先放一層鹽之後加一層桔仔 (不過我唔係排好佢放亂放一層桔之後) 落鹽蓋過桔再加桔加鹽咁做, 我會一邊放桔一邊搖下個樽等 d 鹽可以填滿個樽....
用咩桔四季桔同柑桔我都有浸過, 不過都係柑桔香 d.....

男爵府

我個朋友都係咁教我架喎

原文章由 晟媽 於 08-2-13 16:59 發表
用較剪剪桔, 要連埋"桔頂", 洗乾淨用乾布略為印乾水份, 再將吉仔平鋪風乾. 用一個玻璃樽及幾袋粗鹽. 先係最底落一層粗鹽, 放一層吉仔, 再落一層粗鹽封係吉仔上面, 然後又放一層吉仔, 再放粗鹽係吉仔面, 重覆至到滿 ...

別墅

catjeffcat
四季桔同柑桔係點分別?
在年宵市場買兩隻都有?

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 DayDaySmile 於 08-2-16 11:53 AM 發表
catjeffcat
四季桔同柑桔係點分別?
在年宵市場買兩隻都有?

四季桔個樣很似我地平時食 d 桔咁樣不過細粒 d, 而柑桔就細細粒長身咁落睇細粒過四季柑, 如果你行年宵怕買錯可以問下老闆....

別墅

原文章由 catjeffcat 於 08-2-16 12:59 發表

四季桔個樣很似我地平時食 d 桔咁樣不過細粒 d, 而柑桔就細細粒長身咁落睇細粒過四季柑, 如果你行年宵怕買錯可以問下老闆....

多謝你解釋啊!
哦..咁我個D應該係四季桔.我知知地咁即係長長地個種係柑桔

禁止訪問

禁止訪問

大宅

請問"風乾"的意思是要點樣? 吹幾天 / 或是要d皮都乾晒? 另外請問那裡可以買大玻璃樽浸桔? thanks

男爵府

我媽會用醋浸, 如果喉嚨痛, 兩聲咳, 食佢好見效..

珍珠宮

原文章由 BBFan 於 08-2-18 02:58 PM 發表
請問"風乾"的意思是要點樣? 吹幾天 / 或是要d皮都乾晒? 另外請問那裡可以買大玻璃樽浸桔? thanks

風乾應該係陰涼地方又近窗咁吹下.... 大玻璃樽係家庭雜貨店有得賣, 佢地呢個時候已經會攞出黎放係當眼處....

首頁

尾頁

跳至