夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

唉...好慚愧ar...咁多媽媽都咁高人工既...我都係得萬零蚊人工咋...我試過有大半年冇做野...但個人好down...好5開心...覺得自己好冇用...差d有抑鬱症tim ar...我始終覺得雖然做野有時會好辛苦...好累...但如果要特登5做野留係屋企既話...日子耐左痛苦個個都係自己.

洋房

下....18k係低收入家庭?唔係ma....
如果唔使供樓,18k都夠使啦一家三口

原文章由 joeyma 於 08-2-25 16:25 發表
你c6搵得18k,如果你唔做,你地分分鐘變低收入家庭.....

而且你冇細佬仔,又唔返工留係屋企,屋企既老人家可能唔鐘意,會俾說話你聽。

侯爵府

其實我都唔係而家唔做.而家先25歲就唔做,比人話都話死.哈

不過想過多幾年,供完樓,打份唔使咁辛苦既工,我份工有時要返大陸既....

過多幾年c6人工會有25k左右啦,到時就想唔做,做part time.
不過c6話,如果去做收銀,百佳都係$20,30一個鐘,不如唔好做.

所以想睇下點好....

一個月100k,我又冇諗住咁多...夠使就得喇....
不過一家三口,如果唔供樓,又唔使比家用我屋企同佢屋企,25k會唔會好辛苦?

大宅

多個錢點都好D 既

細路仔永遠都會有D突發事情要用錢
唔好唔記得幫佢供份教育基金呀...第時讀大學用

不過今年通脹咁勁, 25K一家三口只可算係不過不失囉....想一家人去個旅行都要諗過度過....

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我一家3口1萬咋,實收$9500,每個月老公俾$4000我做家用,我自己連早餐都唔食,每日開支要計主條數,都幾辛苦。
我都想出來做野

男爵府

my hubby earns $50k-60k per mth, but we need to pay $10K for apartment, my boy school fee( he will go to int' kinder in Aug), we hv a daughter 10 mths old, I want to go back to work, but I think my kids need me at this moment, and I don't want to miss their growing period. So, anyone can tell me I should go to work or not? if I work, I could only earn $14K-$18K.
Do u think it should be enough if only my hubby go to work? thks!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我c6揾十萬,我揾3萬
我想做全職主婦
我而家返工好大壓力
好唔開心

但冇人支持我唔做嘢
層樓又未供完

珍珠宮

2024年龍年勳章

老公搵10萬你都唔可以做全職媽咪呀? 你地供層樓好貴的嗎? 其實真係有需要住得咁好嗎?? 不過可能我住慣d舊樓啦, 我覺得抵住過豪宅好多喎!!!

如果我突然搵多好多錢, 我都唔會想住豪宅, 寧願留返d錢退休好過lu, 其實都係一個訓覺同沖涼既地方之麻, 不過.....或者每個人的生活要求不同吧!!!

原文章由 vet 於 08-2-26 23:48 發表
我c6揾十萬,我揾3萬
我想做全職主婦
我而家返工好大壓力
好唔開心

但冇人支持我唔做嘢
層樓又未供完
希望每天開心渡過 ;-)

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

見有 d bk 媽咪既老公搵成 $100k/month
介唔介意講吓大概幾多歲同做咩行業
因為我 hubby 依家 28 有 $60k+/month
(仲會有 bonus)

[ 本文章最後由 KCKmom 於 08-2-27 11:10 編輯 ]

別墅

路過啱啱見到你呢個post,其實我覺得自己揾自己用講野都大聲d呀.

我自己呢排啱啱放緊假四月先再返工,我做咗十年野先第一次放咁耐假,我老公尋晚突然發好大脾氣話我好唔放咗佢個晚餐入雪櫃唔同佢丁返熱,自己去瞓,當時係晚上十時半,佢ot完返到屋企,又話我唔執屋(我地而家啱啱移民,住緊service apartment,執咩屋啫),跟住就比說話我聽,(無聊到我唔記得佢話咩)講到底就係佢覺得我而家好得閒,做野辛苦就揾我出氣,但係佢平時好斯文,好少咁發脾氣.

我之前一路諗住搬咗過來就唔做野住,甚至全力生仔,經過昨晚,我好慶幸我已經有野做. 如果你覺得份工太辛苦,壓力太大,可以揾份easy-going 的工,但真係唔好唔做野,幾好教育幾斯文的男人見你唔做野就開始look down你......對你聲氣都壞d.

原文章由 小艾美 於 08-2-17 22:58 發表
當然唔係而家唔做,我都知而家唔做一定唔得...
諗住過幾年....生埋bb我怕冇錢要做野.
如果有埋b,唔使工人,要供樓8k,一個月2萬5人工得唔得呢....

侯爵府

我老公搵18k, 我26k
夾埋四萬幾啦
暫時供樓只係五千幾蚊, 又無工人, 因為有媽咪奶奶幫手湊我個仔, 其實算係好鬆動
只係遲d可能要買樓....
唉, 其實唔多想買, d樓又貴又唔值
但為左個仔讀書, 唯有屈服

侯爵府

原文章由 Chunmother 於 08-2-16 00:34 發表
做野好!好似我咁生完亞仔(8個月大)之後冇做野,因為唔放心比人湊!好鬼悶!

我都唔鍾意做full time mum
好鬼悶
返工多姿多彩d, 又有自己的生活圈子
放假會盡情陪阿仔, 反而相處的質素咁好

伯爵府

KCKmom,
我老公37架啦, 好在佢唔駛俾家用奶奶個邊, 因為佢阿媽仲多錢過佢好多, 而我自己又唔駛俾好多自己屋企, 但係同佢每個月都要用成50k 至夠

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

原文章由 LoveChild 於 08-2-27 11:28 發表
KCKmom,
我老公37架啦, 好在佢唔駛俾家用奶奶個邊, 因為佢阿媽仲多錢過佢好多, 而我自己又唔駛俾好多自己屋企, 但係同佢每個月都要用成50k 至夠

其實我係 housewife
得我先生一個搵錢
可能係做 IT 啩
見佢都好辛苦
不過我地支出都好大

洋房

28有60k都已經好高喇.....我都想我男朋友有...

原文章由 KCKmom 於 08-2-27 03:58 發表
見有 d bk 媽咪既老公搵成 $100k/month
介唔介意講吓大概幾多歲同做咩行業
因為我 hubby 依家 28 有 $60k+/month
(仲會有 bonus)

大宅

我不知道他搵既實際數目,大約有xxxk左右
從不過問,但他每月會給我50k-100k做家用
不用交租供樓,因為已買了..
屋企所有開支由佢負責(包括:仔女所有支出,水電煤,管理費,工人等費用)
因為佢咩都負責晒,基本上我唔洗用自己一分一毫...
每個月都用10k來助養小朋友,其餘我自己儲起來...
因為我要湊仔好少出街洗錢,就算買衫褲鞋襪我都用佢張附屬卡...

唔好以為我好幸福,我寧願公一份婆一份

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 Jin太太 於 08-2-28 00:42 發表
屋企所有開支由佢負責(包括:仔女所有支出,水電煤,管理費,工人等費用)
因為佢咩都負責晒,基本上我唔洗用自 ...

嘩每個月都用10k來助養小朋友
我人工都冇咁多呀

複式洋房

唔~其實,如果你老公係對你唔差既話,我諗,係你身在福中不知福姐姐......

大宅

原文章由 miffymiffy 於 08-2-16 12:29 發表

me too ar ~~ 我都好懶想唔返工.

有邊個唔 lazy, 好想返工 ga ! 不過唔做都要睇本身環境, 所以有時上司難頂都要頂硬上. 另外自己收入, 講野都大聲 d ~ 特別向男家人面前.

我個 c6 有幾多 income 佢唔會話比我知, 我亦唔去問. 我反而會 remind 佢千萬唔好有數揹, if 有, 一定要比我知 ~ 我個c6 串我 ”講比你知, 你幫我呀?" 唔系~ 系我走得快 d , hehehehee

大宅

之前向另外一個 topic 見過你 ~ 甘其實你真系生活幾富裕.

首頁

尾頁

跳至