跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各位媽咪有無相同情況,如何改善:

近呢4-5個月小宗熹常常每晚醒幾次,個次醒既情況都是沒開眼的反身,或者「支支唔唔」的叫了幾聲就再睡,嚴重的會開眼叫媽媽抱抱/咸 (他不再我房睡時)

早陣子,媬姆問為何小朋友不是一覺訓到大天光?帶點怪罪語氣。
請問你地會否一樣?

別墅

可能日間玩得太多, 有無試吓給宗熹食保嬰丹, 我傲盈間中都會好似宗熹的情況, 日頭玩得過量或嚇親我給囡囡食了一覺到天光

原文章由 zzerong626 於 08-2-14 16:29 發表

近呢4-5個月小宗熹常常每晚醒幾次,個次醒既情況都是沒開眼的反身,或者「支支唔唔」的叫了幾聲就再睡,嚴重的會開眼叫媽媽抱抱/咸 (他不再我房睡時)

早陣子,媬姆問為何小朋友不是一覺訓到 ...

男爵府

原文章由 zzerong626 於 08-2-14 04:29 PM 發表

tszyui e 排都係咁......

別墅

我大孖最近這兩星期都係, 每晚次次呵完放番佢落床, 佢就立即哭醒,要我抱住睡。可能是日間玩得太多又可能個人有點唔舒服.因為有時佢自己在說夢話時我不理他, 待一會兒便會哭得好厲害。有時真係要抱住佢成個幾兩個鐘等佢真係睡得好霖先可以放落床.. 不過, 我在想會否可能係張BB床太窄啦?

大宅

Vinell
BB床太窄<我都唸過,所以我同bb訓啦,本來五尺大床,依家都好似窄左好多。

Angel, 宗熹唔係間中一日半次,係連續幾個月都係禁。:cry:
如果佢只係返身而又無開眼算是9成日子都係禁,係咪我敏感呢?定其實佢已經算是一覺訓到天光呢!

別墅

其實宗熹應該是ok的了, 因為只是返身, 都沒有起身哭 , 傲盈日頭如果有唔開心, 到晚上就會發開口夢,如果嚴重仲會哭到起身, 星期一同佢去完Ocean Park玩,當晚就唔俾我關燈訓,到現在都是開燈訓, 所以宗熹應該算訓得好了  

原文章由 zzerong626 於 08-2-15 13:24 發表
Vinell
BB床太窄

大宅

醒目開學勳章

晴晴早排都係一個星期幾晚瞓瞓吓  ,都唔知點解,可能真係日間玩得太厲害,因為有時姨姨話佢都無咩瞓晏覺都係出現咁0既情況,呢兩個禮拜天氣凍,比佢同我哋瞓就好少少,但係佢瞓咗落嚟攪到我哋想轉身都有困難呀,佢又成日郁嚟郁去,真係玩到謝晒. 我依家仲驚佢習慣咗一齊瞓,以後唔肯自己瞓潻,但係又唔忍心放番佢落床仔.

嘩!Zero,妳兩公婆咁瘦張床都五尺咁大?
原文章由 zzerong626 於 08-2-15 13:24 發表
BB床太窄<我都唸過,所以我同bb訓啦,本來五尺大床,依家都好似窄左好多

[ 本文章最後由 fslwkl 於 08-2-16 08:33 編輯 ]
BABY FACE          HONEY BABY

大宅

女女都係咁...
夜晚會起身,要同我地訓...唔知係咪唔暖... 成日"付"被呀...
定係佢已經識急尿--所以扎醒呢?

原文章由 fslwkl 於 08-2-15 13:57 發表
晴晴早排都係一個星期幾晚瞓瞓吓 :cry: ,都唔知點解,可能真係日間玩得太厲害,因為有時姨姨話佢都無咩瞓晏覺都係出現咁0既情況,呢兩個禮拜天氣凍,比佢同我哋瞓就好少少,但係佢瞓咗落嚟攪到我哋想轉身都有困難呀,佢又成日郁 ...
Mqchris :>

大宅

有冇留意宗熹係咪鼻敏感? 有個媽咪朋友同我提過如果小朋友鼻敏感, 會好反瞓, 佢個囡就係咁, 結果高得好慢。 日間佢會唔會比較易打"乞痴", 自己rub nose or rub eyes, 會唔會比較易傷風之類? 係既話可以問吓醫生。

在愛中成長,才懂愛別人!成長短片  成長拾趣

大宅

zero,
呢個問題都唔止同你discuss過一次, 天諾同宗熹一樣都好醒瞓, 試過冇出街响屋企靜靜地, 夜晚一樣(唔係一覺瞓到天光), 我都投晒降lu
原文章由 zzerong626 於 08-2-14 16:29 發表

別墅

我個仔都係咁架, 已經好多個月啦, 晚晚都360度掉頭, 真係冇覺好瞓架.......又會叫'媽媽比手手', 唔比就會醒架嘞, 我而家都慣哂囉, 希望大D會好D掛......

別墅

Nap is extremely important

From my experience, at 2 years old, they still need to nap, and early nap too. My younger daughter is sleeping from 830pm to 800am, and have a 1hr - 1.5hr nap from 1pm. She is such a beautiful sleeper and never make any sound at night. She sleeps completely by herself at night.

The problem I see with many chinese babies (including those here in Canada), because Chinese people tend to have a very late bedtime, like 930, 1030 or even 1130...Chinese kids then tend to sleep very poorly. But for those Canadian who have a very early bedtime like 730, 830 and early nap time, like 1230pm, 1pm, those babies sleep beautifully.

When I had my elder daughter, I followed the Chinese way at the beginning, like "little nap during the day, hoping they sleep better at night.." I was suffering. My elder daughter slept so poorly like waking up in the middle of the night and take 1-2 hrs to go back to sleep again...napped poor etc.

But once I learn the Canadian way of early nap time, early bedtime, both my kids sleep very well....

I know it's hard for you ladies to work in HK, but if you can, just let them nap early and sleep earlier... I GUARANTEE you will see better results.

[ 本文章最後由 YukiMommy 於 08-2-18 10:59 編輯 ]

大宅

YukiMommy
好羨慕你,相信要早訓,最早只可以930 or 1000 但係我地兩公婆就會無機會見到小宗熹啦!woo... 相信加國係好少開OT定勒!
不過我仍相信你的講法,早睡早起身體好。but i will try my best.... but not stable....

Shirley
五尺唔算大,如果同宗熹訓,我都無得轉身。:;pppp: 你老公禁大隻,快d 買過張更大張啦!

minnelli
宗熹好似有鼻敏感,跟爸爸一樣。唉!但醫生無咩良方呢!:;pppp: 佢真係成日自己 rub eyes
我以為是起身正常現象。多謝你提醒!會再問多幾個醫生。

Tammy
咪投降住,我會再努力d 早d 比佢訓。

大宅

非常同意 YukiMommy, 我近呢個月都留意到如果Peter囝無午睡超過一個鐘的話,他必定半夜醒一至兩次,重係減哂咩都唔得踢哂手腳發惡個隻。
如果他午睡有兩個鐘以上, 夜晚個覺瞓得好甜,無咩大動作添。有時成下午5點見佢眼瞓都會比佢瞓,就算瞓醒7點幾都OK, 食完飯沖完涼9點幾佢都照瞓。
我開頭都以為PETER囝日頭玩得過份所以半夜醒, 但係發覺就算佢那天勁玩如果有afternoon nap, 佢半夜都無醒。
小朋友睡眠緊要過食飯, 在職媽咪不妨叫D姐姐一定要比小朋友足夠的午睡。
我都好想peter囝最遲8:30就瞓, 不過成7點先食飯, 食飽又要佢等一等先可以沖涼刷牙, 所以最早都係9點先瞓到。

原文章由 YukiMommy 於 08-2-18 10:57 發表
From my experience, at 2 years old, they still need to nap, and early nap too. My younger daughter is sleeping from 830pm to 800am, and have a 1hr - 1.5hr nap from 1pm. She is such a beautiful sleep ...

別墅

why not shower before dinner?

"我都好想peter囝最遲8:30就瞓, 不過成7點先食飯, 食飽又要佢等一等先可以沖涼刷牙, 所以最早都係9點先瞓到。"

---
I always heard other parents complaining about not being able to have an earlier bedtime and one of the reasons is "having shower/bath after dinner"....

My approach is shower immediately after school. That way, the kids will be all cleaned and no more germs spreading in the house. Also, this will give you more time to spend with the kids after dinner. Read books, brush teeth, then go to bed.

Get the kids caregivers (nanny or grandparents) to shower them before dinner. That will save you guys so much time.

Give it a try and good luck.

YukiMommy

大宅

Yukimommy

好明白當做到的,會不明白別人為何做得不好。
因為別人的處境跟你不同,因為你的方法不可以切合到別人的實際情況。
在每個家庭/在香港的家庭都有著不一樣的故事。

例如我,孩子未上課,所以不能在上課後沖涼。我家的都是由工人姐姐照顧孩子,所以我必定由自己/爸爸跟孩子沖涼,這,是每天保留一點為孩子所做到的,又是為了多一點親子活動,還有希望多點留意到孩子身上有沒有傷痕,如果連這一點都沒做,恐怕孩子不會愛只顧跟他玩的玩伴。我只是想盡一點責任,不想孩子每2年便要換一個陌生姐姐跟他赤裸裸。

不正常的生活,真的要跟我們的健康抗衡?我們可以維持多久?只有無奈。我又無意中再發牢騷。hehe

所以我好羨慕全職媽媽的你,可以給最好的予孩子。

[ 本文章最後由 zzerong626 於 08-2-19 14:31 編輯 ]

大宅

為何我囡囡有冇午睡都好, 半夜都一定醒, 而且, 有時佢唔肯午睡的。另外, 佢多數一午睡, 果一晚佢一定好夜瞓的,咁我又應該點? 
]

大宅

我都同意,香港的家庭... 多數都係9、10點先可以開始訓,我都想佢早訓,但小朋友根了大人的生活時間,根本就好難改... 我想佢去訓,佢都唔肯。
最近女女仲唔肯自己訓,要同我訓,仲要攪實我...當我公仔咁。
我試過等佢訓著放返去佢自己的床仔,自己訓到半夜,就要黎返我到....慘... 又形成了一個唔好的習慣。

原文章由 zzerong626 於 08-2-19 14:29 發表
Yukimommy

因為別人的處境跟你不同,因為你的方法不可以切合到別人的實際情況。

例如我,孩子未上課,所以不能在上課後沖涼。我 ...
Mqchris :>

別墅

Early nap time

Hi Poohpoohlee,
for your case, I can only suggest you to give her an early nap. Start her nap sometime between 1230-1pm. The later she nap, the later their bedtime (for most kids). Earlier their nap, earlier their bedtime.

Hope this helps.

YukiMommy

原文章由 poohpoohlee 於 08-2-19 14:37 發表
為何我囡囡有冇午睡都好, 半夜都一定醒, 而且, 有時佢唔肯午睡的。另外, 佢多數一午睡, 果一晚佢一定好夜瞓的,咁我又應該點? 

別墅

My heart goes to you all

Zzerong, Mqchris,

I totally understand what you working moms are going through. HK lifestyle is really different than Canada. I guess you guys can just do what you can with whatever time and resources you have.

Zzerong, being a full-time mom was a hard decision for me too. I was working hi-tech before I had my first child. I was working long hours and tight deadlines too here in Canada. Though I got off work at 6-7pm, I still had to work at night at home.

Once I got pregnant, I decided that I have to put my career "on the shelf" as I think being around my kids when they are young, is very important.

Though I had no regrets that I stayed home for the last few years, we suffered too, financially. But that was a cautious decision I made and we just had to suck it up. Glad that the young one will soon go to school full day, and I plan to relaunch my career then.

In your cases, I can only suggest do whatever you can, especially over the weekends. They did not rest well already during the week, perhaps you guys can have a more relaxing weekend and everyone go to bed early?

I wish you guys all the best.

YukiMommy

原文章由 zzerong626 於 08-2-19 14:29 發表
Yukimommy

例如我,孩子未上課,所以不能在上課後沖涼。我 ...

首頁

尾頁

跳至