自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

回覆:我想問咩係真普選同民主自由

支持

男爵府

大廚勳章

引用:Quote:原帖由+IceCream12+於+14-09-29+發表

原帖由 apple_love 於 14-09-29 發表
我係c9仔1名,但我真係好質疑,大陸自己跟本就無普選,有乜可能會俾我地普選,一旦香港成功爭取到普選,大 ...
咁係咪要等到2017年?定等多十年等到中國完全控制香港將港人同化成大陸人同類,所有野塵埃落定先佔中?

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

樓主立場正確, 事實真係雙輸.

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

回覆:我想問咩係真普選同民主自由???

支持你

男爵府

大廚勳章

引用:Quote:原帖由+IceCream12+於+14-09-29+發表

原帖由 sumaggie101 於 14-09-29 發表
打著民主旗號的黑社會
咁不如你叫警察拉哂果十萬人,
你到現在都唔明白市民既用意,如果你身邊有啲比較留意時事已又較為有知識的人士,你可以叫他解釋比你聽,唔好做一個時事零知識者,為將來同下一代著想下,謝謝

sharkB  妳完全接受唔到其他人   發表於 14-9-30 13:06

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:snowshine123 的帖子

你講得好好

男爵府

大廚勳章

引用:Quote:IceCream12+發表於+14-9-29+19:01+咁

原帖由 snowshine123 於 14-09-29 發表
首先, 咩叫政府迫成呢? 政府唔肯應承就係迫你地? 如果係的話, 唔單止係普選啦, 連所謂的法律都係啦, 香港法 ...
我同你無法溝通,因為你到現在都唔明白市民既用意,如果你身邊有啲比較留意時事已又較為有知識的人士,你可以叫他解釋比你聽,唔好做一個時事零知識者,為將來同下一代著想下,謝謝

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 Pulmma 於 14-09-29 發表好似

原帖由 yung0415 於 14-09-29 發表
肺媽,佢都係政黨推出黎俾人黎民選

有錯請指正
Yes 。 都係有民進黨推佢出來選, 都係冇公民提名。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

lovehinmama 發表於 14-9-29 21:23
我同樓主一樣,真係好唔明究竟依家啲人想點,個個要人落台,但冇人講邊個係最適合做特首?點解班收錢政棍冇人去 ...

AGREE,,EXACTLY 同我心中問題一樣, 落左台又點? 又唔講要邊個頂上, 最後咪又是唔LIKE...又來過佔終... 反而果班政棍眼白白睇住佢地禁多年來收納稅人錢但咩都做唔到, 少則地區改善, 大至作為橋樑同政府中央溝通, 只有愈來愈差...佢地簡直似倒米多D, 但是點解無人提出佢地D 功過....只是一個特首就夠?
Stay Hungry , stay foolish !!

男爵府

大廚勳章

原帖由 wife 於 14-09-29 發表
你講嘅就一定啱,如果你一定要人聽你意見,咁你都吾民主啦;第時你下一代話去殺人放火,你記得同佢講,想做 ...
你呢個比如就已經表明左你同我係溝通唔到

禁止訪問

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

本來我都唔明,不過經過今年港姐選舉,我明晒啦

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 apple_love 於 14-09-29 發表

原帖由 IceCream12 於 14-09-29 發表
咁係咪要等到2017年?定等多十年等到中國完全控制香港將港人同化成大陸人同類,所有野塵埃落定先佔中?

...
其實,我想問, 你係咪仲未接受到香港已經係中國既一個城市?

想深d , 如果真係如三子所講, 要公民提名, 到時真係選出一個反共既人出來。 中央根據基本法, 有權唔任命, 咁到時會有咩後果? 那怕只係得1%既可能, 中央都唔會e 個冒險。

今日, 中央企得咁硬, 不如你地問下個班受外國資金係立法會高叫反共, 結束一黨專政個班議員。

係香港首先比唔到信心比中國, 至會令中國今日企得咁硬。

2017 真係有真普選, 咁2047 後點呢? 如果到時中國既民主進程仍係龟速進行, 而香港已行30 年既民主, 到時50 年不變限期過, 中國要同其他城市同等冇得選首長, 咁到時可以點收科? 中國唔會冒險去比30 年養班反共來反自己。

所以, 2017 咩形式普選都好, 袋咗先, 冇法接受共產黨, 往後係e 30年 ,努力存本錢, 想法子比自己有選擇選一個適合自己既生活至係最實際。

請問, 如果我既觀點係正確, 敢問, 今日既局面誰付上最大責任。

沙崙玫瑰  agree  發表於 14-9-29 21:59

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由 snowshine123 於 14-09-29 發

原帖由 nsychristy 於 14-09-29 發表
遊行集會係人權,必然既權利,不用事先通知申請,只係有人將未申請或無獲發不反對通知書既遊行集會定義為不 ...
如果,唔洗事先申請,突然 辰時卯時 有班人想遊行就上街。

香港 地小人多車多,咁其他 道路使用者點算?

警方 要事先評估路線風險,作出交通改道配合,又要公佈俾無份參與的市民知道,將有遊行㗎嘛!

男爵府

大廚勳章

原帖由 Pulmma 於 14-09-29 發表
其實,我想問, 你係咪仲未接受到香港已經係中國既一個城市?

想深d , 如果真係如三子所講, 要公民提名, ...
你係咪唔留意時事?點解到現在都仲唔理解個真正用意?

男爵府

引用:Quote:原帖由+414928+於+14-09-29+發表樓主

原帖由 alicemic 於 14-09-29 發表
係! 所以我無乜衝動打千字文, 反而各人有各人諗法, 佢改變唔到我我亦改變唔到佢, 唯有見到有相同諗法出 ...
無錯,政見不同一早知道傾唔埋,大家都唔會說服到大家

jenniecatcat  對  發表於 14-9-29 22:16

大宅

講出我心聲

禁止訪問

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 nsychristy 於 14-09-29 發表

原帖由 ning.. 於 14-09-29 發表
如果,唔洗事先申請,突然 辰時卯時 有班人想遊行就上街。

香港 地小人多車多,咁其他 道路使用者點算?
practically 點管理係一件事,要警察不反對先可以行使你既人權,否則就違法,就係另一件事

實有人想問我咁你話喇要點做,係啊我唔知,但有 d 原則既野,就係原則,有人甘心奉上人權,有人不甘,政府要manage 個城市,都要保障人權,無論政府言語點包裝,講到幾合理,佢剝奪左人權就係事實

今日你覺得佔中幾咁唔關你事,他日關你事既野辣慶你上街,警察唔批,你係咪就肯唔上?你照上,佢可以刑事檢控你,但你做錯左 d 乜?

禁止訪問

首頁
23456...7

尾頁

跳至